Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A csomagolóeszköz hulladékok kezelésének helyzetérõl

A Környezet- és Természetvédõ Szakszervezetek 2001. évi Országos Találkozójának állásfoglalása
Év: 
2001
Szám: 
Nyár

Az Országos Találkozó tiltakozik az ellen a folyamat ellen, amely az Európai Unióhoz történõ csatlakozás ürügyén a csomagolóeszköz hulladékok kezelésére vonatkozó szabályozás fellazítása érdekében folyik.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a termékdíjakról szóló törvény módosításánál továbbra is szavatolják a kötelezõ kezelési arányt elérõ kibocsátók teljes termékdíjmentességét.

Tiltakozunk a kombinált csomagolások egynemûvé minõsítése ellen, és hogy az eldobó csomagolások visszagyûjtésének igazolásánál az újratölthetõ csomagolások visszaváltását is számításba lehet venni.

Elfogadhatatlan az is, hogy a Kormány 5 éves halasztást kért még az EU-elvárások minimumában meghatározott visszagyûjtési és újrahasznosítási arány teljesítése alól is.

Aggályosnak tartjuk, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium nyíltan is felvállalja a csomagolóeszközök környezetvédelmi termékdíjának rövid idõn belüli megszüntetését, mert nyilvánvaló, hogy a helyette tervezett "licencdíjas" változat, a csomagolóipar anyagi ellenérdekeltsége miatt, a hulladékmegelõzési törekvések és a betétdíjas rendszerek teljes felszámolásához vezet. A kizárólagosan gyûjtésre koncentráló, hasznosítási háttér nélküli rendszerek hosszabb távon kommunális hulladékégetõk építésére és a hulladékok exportjára ösztönöznek.

Tiltakozunk az ellen is, hogy a csomagolóeszközök szelektív gyûjtésére szolgáló rendszerek önálló életet éljenek, azokat a nem-csomagolási hulladékok gyûjtésétõl különválasszák, valamint hogy kialakításuk és mûködtetésük költségét a lakossági és önkormányzati forrásokkal összemossák, ezáltal is mérsékelve a csomagolóipar terheit.

Nem értünk egyet azzal, hogy egy bizonyos érdekcsoport rendelkezzen a tagjain kívüli körbõl származó forrásokkal vagy az állam által másoktól beszedett termékdíjakkal, bírságokkal is. Ezért a körön kívüli vállalkozásoktól és az importból származó források állami újraelosztását hosszú távon is fenn kell tartani.

Egyetértünk viszont azzal, hogy a jövõbeni szabályozásnak biztosítania kell az önszervezõdés szabadságát és azok mentesítését a termékdíjas kötelezettség alól, akik kibocsátásuk visszagyûjtését és igazolt hasznosítását saját maguk, vagy egy önálló hasznosító szervezet útján megoldják.

Elfogadhatatlan, hogy a termékdíjas, vagy licencdíjas jogszabályok mellõzzék az újrahasználat ösztönzését. Mivel a csomagolóipar kizárólag az eldobó csomagolások visszagyûjtésében érdekelt, javasoljuk egy, kizárólag betétdíjas és újrahasználható csomagolások visszagyûjtését és elterjesztését koordináló kezelõ szervezet létrehozását.
Vác, 2001. április 30.