Szakmai cikkek

Az OKIR-ról

Uniós pályázat keretében újul meg az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer, amely 2015 januárjától lép életbe. Évtizedek óta ismételgetjük, hogy nincsenek megbízható hulladékkal kapcsolatos adatok, ezt az illetékesek is elismerik. A probléma valószínűleg a korrekt adatszolgáltatásból ered, de számít, hogy ezek az adatok milyen formában kerülnek összesítésre, hogyan lesz belőlük országosan, regionálisan stb. értelmezhető statisztika, és milyen módon kapcsolódnak egymáshoz a szakhatósági, engedélyezési rendszerek.

2014. október 30. 12:15

A törvény szerint a környezetvédelmi termékdíj célja, hogy „hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a környezetet vagy annak valamely elemét a termék előállítása, forgalmazása, felhasználása során, illetve azt követően közvetlenül, illetve közvetve terhelő vagy veszélyeztető termék által okozott környezeti veszélyeztetések, valamint károk megelőzéséhez és csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen

2014. október 30. 10:14

“Addig hajtsd a fát, amíg vessző!”- szól a BME Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakos hallgatók önkéntes programjának mottója, mivel fiatal korban vagyunk a legrugalmasabbak, ha új ismeretek befogadásáról van szó.
Ezért projektünk célja, hogy játékos formában hívjuk fel a 4. osztályos gyerekek figyelmét a környezet védelmének fontosságára és a fenntarthatóság gyakorlati lépéseire mindennapi életükben. Programunk részeként rajzpályázatot hirdettünk “Környezetvédelem a Te szemeddel” címmel. Az egyik iskolában tartott környezettudatossági, „ÖKOsan” napon

2014. október 27. 10:54

A közös munka keretében nemcsak szakmai támogatást és egyéb segítséget kapunk, hanem rengeteget tanulunk is egymástól. Az Erzsébetvárosi Magonc Óvoda például a Főkerttől minden tavasszal megkapja a virágágyásokból kiselejtezett növényeket, és ezt az udvaron a gyerekekkel közösen elültetik. Amellett, hogy az óvoda udvara ingyen szépül, munka közben még a környezettudatos szemléletet is erősíteni tudják a gyerekekben. Sok óvodai és iskolai intézmény nem tudja, hogy egy-egy programjuk mennyire motiváló

2014. október 27. 10:38

Miért jó, ha az intézmény zöld óvodává, ökoiskolává válik? A cím elnyerésébôl milyen haszna származik a szülőknek? Miért éri meg ilyen helyen dolgozni? Jár-e valamilyen előnnyel a település, a kerület, és a helyi közösség számára?
Ezek azok a kérdések, amelyeket minden leendő zöld óvoda/ökoiskola - és a címet már elnyert intézmény - elsőként feltesz (vagy már feltett) magában. Mert két dologban mindenki biztos: a cím nem jár anyagi elismeréssel, és villámgyorsan leköti az esetlegesen még meglévő

2014. október 22. 15:50

chris kingA gépek igazi különlegességnek számítanak: ezek az ősrégi masinák egytől-egyig újrahasznosított, újragondolt gépezetek. A fémrudak megmunkálása során keletkező forgácsot korongformára gyúrják, így a fémhulladék újra felhasználhatóvá válik. Kenőanyagként kizárólag fenntartható módon termelt szójaolajat alkalmaznak, amit megszűrnek, így a tisztított olaj ismét használható; ez a lehető

2014. október 13. 13:17

Az esküvő egy csodálatos út kezdete. De valóban tiszta szívvel csak akkor örülhetünk, ha erre az útra a környezet megkímélésével lépünk.

2014. október 06. 10:44

Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária képviselői közös álláspontot foglaltak el a jelenlegi három EU környezetvédelmi dossziét illetően kedden, Pozsonyban.

2014. október 02. 15:23

SACRAMENTO, California - Under SB270, plastic bags will be phased out of checkout counters at large grocery stores and supermarkets such as Wal-Mart and Target starting next summer, and convenience stores and pharmacies in 2016. The law does not apply to bags used for fruits, vegetables or meats, or to shopping bags used at other retailers. It allows grocers to charge a fee of at least 10 cents for using paper bags.

2014. október 01. 10:14

A Zöld Sziget egy különleges úszójármű, amelyet a fővárosi Duna-szakaszon, a Műegyetem előtt kötöttek ki. Fő feladata, hogy átvegye a Budapestre érkező hajókon felgyülemlő hulladékot, például a fáradt olajat, az olajos fenékvizet vagy a konyhai hulladékot. A kezdeményezésnek csak örülhetünk, hiszen így kevesebb hulladék végzi a legnagyobb folyónkban, amelynek jelenlegi vízminőségét jól jellemzi a Bécsi Egyetem tanulmánya: vizsgálatuk szerint a Dunában több a szennyezésből eredő műanyagszemcse, mint a halivadék…

2014. szeptember 30. 09:23

Szerinted is unalmas, hogy ugyanolyan - semmilyen!- íze van a baracknak, mint a paradicsomnak? És ha kint hagyod a konyhapulton egy hétig, akkor sem történik érdemi változás?

2014. szeptember 30. 09:13

Menni, ki a szabadba, a napfényre, erdőbe, víz mellé, menni mezítláb a fűben, a parti homokban, szabadon! Elindulni, s felfedezni számunkra ismeretlen tájakat, kultúrákat, helyi szokásokat. A kiválasztott célpont lehet bármi, essen közelebb vagy távolabb, kinek-kinek lehetősége, vágyai, döntése szerint. A lényeg, hogy az élmény ereje és a látvány szépsége átjárjon, s új energiát adjon. És persze kicsit maradni is: kimaradni a munkából, elmaradni a megszokott tempótól. Csak úgy ottmaradni a hintaágyban egy

2014. szeptember 22. 16:36

A Biopin természetes felületkezelő családot talán már nem kell bemutatnunk nektek. Korábban hosszasan ecseteltük remek tulajdonságaikat - az oktatótermünk fafelületeit is ezen termékekkel kezeltük. Tavaszi újdonságaik között említenénk a Természetes Keményolajat – főleg a padló és gyakran használt felületek kezelésére, valamint a Természetes Impregnáló olajat, mellyel leginkább az időjárás okozta viszontagságoktól tudjuk védeni a fafelületet.

2014. szeptember 22. 14:21

Varga palackA Budavári Borfesztiválon jártunk utána a Varga Pincészet által bevezetett újdonságnak, a saját logóval és betétdíjjal ellátott palackoknak. A borosüvegekkel kapcsolatos visszagyűjtési mód valóban újdonságnak számít, hiszen jelenleg a közösségi betétdíjas rendszer az általánosan elterjedt forma hazánkban.

2014. szeptember 11. 16:32

szemétégetésAz Environmental Science & Technology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint évi 970 millió tonna hulladék ég el otthonokban, üzletekben, utcákon és a lerakókban; a világ összes szemétmennyiségének körülbelül 41%-a.

2014. szeptember 04. 14:45

Nearly half the world’s trash is burned in the open, spewing pollutants into the atmosphere that contribute to climate change and affect human health, according to a new study.

Since such burning is largely unregulated and unreported, emissions of some pollutants have been underestimated by as much as 40 percent, said the researchers, who published their findings in the journal Environmental Science & Technology.

2014. szeptember 04. 12:14

2014. május 27. 12:52

Második napja tart a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció, ez a nap az esemény csúcspontja. Május 10-re jelentkezett a legtöbb önkéntes: összesen 65 ezren regisztráltak előzetesen az akció szombati napjára. Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmában előzetesen mintegy 120 ezer ember jelezte részvételét. Soha nem fogtak még össze ennyien az ország megtisztításáért.  

2014. május 16. 18:31

A garázsvásár egy kis közösség összefogásának eredménye, az ilyen esemény eredményes megszervezéséhez szükség van a család, a barátok és a szomszédság támogatására, hiszen sikerének éppen az a kulcsa, hogy a közvetlen környezetünket hogyan tudjuk bevonni a szervezésbe.

2014. május 08. 17:34

Olyasvalaminek adunk teret, ami jó irányba mutat, ezt természetesen nem pénzért tesszük, erre nem is lennénk hajlandóak. Nyilván lesz, aki rögtön rávágja, hogy minek írunk nagyvállalati megoldásokról, amikor a helyi, kis léptékű gazdaság a környezettudatos megoldás. Valóban az; de tudomásul kell venni a minket körülvevő világot is. A Puma nevű multicégnél találtunk olyan fejlesztéseket, amelyeknél a  környezeti szempontokat is figyelembe vették.

2014. április 26. 17:50