Fogyasztóvédelem

Az Origo olvasója a betegsége kezeléséhez használt vérhígítós fecskendőket szerette volna törvényesen leadni, ám ez sehol nem sikerült. A férfi nem akarta a háztartási szeméttel együtt kidobni a fecskendőket, hiszen ezek a közösségi szeméttárolókba kerülve veszélyesek lehetnek. A tűk azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek.
Először egy gyógyszertárba vitte el a dobozokban gyűjtött tűket, ott azonban azt mondták neki: a patika nem jogosult átvenni őket, ezt kizárólag a lejárt gyógyszerekkel teheti meg.

2014. október 16. 09:55

A verseny célja: a versenyfeladat megoldására alkalmas komplett program készítése, mely a feladat működőképes megoldásán túl hosszabb idejű futtatás esetén is minimális energiafelhasználással működik, és maximális eredménnyel valósítja meg a feladat kiírását.

A versenyben részt vehet: a szervező és értékelő bizottság tagjain és családtagjain kívül mindenki, aki rendelkezik diákigazolvánnyal; önállóan vagy csapatban, akár több pályamunkával is.

2014. október 10. 18:17

Kutatók kimutatták, hogy ha egy gyereknek csak 1-2 játékot adunk játszani, sokkal boldogabb és főleg sokkal stresszmentesebb lesz, mintha az egész szobáját telezsúfolnánk plüssmacikkal, építőkockákkal. Sajnos ugyanezt a szisztémát követjük felnőttkorunkban is, csak akkor már magunknak vesszük a "játékokat": a ruhákat, a cipőket, a táskákat, a telefonokat, a szerszámokat, a dísztárgyakat, a konyhai eszközöket, és még ki tudja, mi mindent! Ezeknek a holmiknak a felét sem használjuk rendszeresen, jelentős részét pedig sohasem.

2014. október 08. 22:14

 

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére. A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném? 

2014. szeptember 25. 20:10
Ha utat engedünk az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezménynek (ún. Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, rövidítve TTIP), akkor számos környezeti és élelmiszerbiztonsági veszélynek tesszük ki magunkat – hívták fel a járókelők figyelmét a környezetvédők a Kossuth téren, a Parlament előtt.  
2014. szeptember 24. 19:50

Az OHÜ a sajtóból értesült a Gazdasági Versenyhivatal által 2014. szeptember 18-án indított versenyfelügyeleti eljárásról, amelyet a versenyhatóság a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt kezdett az ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, a FE-GROUP INVEST Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a SELECTOR Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.

2014. szeptember 22. 17:57

A teszten több termék is elbukott, némelyik tartalmazott irritatív vagy allergén anyagokat is, nem igazán tüntették fel az összetevőket és volt olyan is, amely nem is rendelkezett független ökominősítéssel.

2014. szeptember 20. 20:26

Az illegálisan kiirtott erdők területén folyó növénytermesztés és állattenyésztés évente 61 milliárd dollár profitot termel - írja a New Scientist cikke. Az illegálisan kiirtott erdők helyén megtermelt mezőgazdasági termékeket exportálják, ezek 44 százaléka pálmaolaj, 20 százaléka szója, 14 százaléka pedig marhahús.

2014. szeptember 17. 19:56

Könnyed és sikeres életmódzöldítés - közösségben.
Az érdeklődők öt-tizenkét fős csoportokban tevékenykednek két-három hónapon keresztül, hétről-hétre különböző környezettudatos fortélyokat próbálgatva. Mindenki tanulhat valami újat másoktól, és megoszthatja a többiekkel saját háztartászöldítő tapasztalatait.
Az Ökokörökbe olyan érdeklődőket várnak, akik nyitottak és elkötelezettek az életmódjuk zöldítésére!

Csoportvezető-képzés Veszprémben és Miskolcon

2014. szeptember 16. 00:03

A higany nagyrészt a fosszilis tüzelőanyagok használatából és az aranybányászatból származik. Egy tíztagú amerikai-francia-holland kutatócsoport a nem szerves eredetű higany mennyiségét vizsgálta, amely az óceánokban átalakul a tengeri állatokban található mérgező metil-higannyá. 

2014. augusztus 14. 17:14

Az említett jogszabály augusztus 9-én lép hatályba. Persze akad néhány kivétel, így például az üvegházhatású gázt tartalmazó hőcserélőt, a higanyt tartalmazó fénycsövet és a napelemet csak 2018 első napjától kell külön gyűjteni.

2014. augusztus 12. 10:56

A Víz-, Gáz- és Fűtéstechnika Szaklap szakértői szerint nincs jelentős különbség az ásványvíz, illetve a csapvíz között, bár a két termék más-más módon kerül a fogyasztóhoz.  még a szakemberek sem egyeznek meg abban, hogy a csapvíz, vagy a palackos víz az egészségesebb. 

2014. augusztus 04. 22:06

AZ IEA (International Energy Agency, Nemzetközi Energiaügynökség) legutóbbi jelentése szerint 2013-ban a hálózatra kötött irodai és otthoni eszközök fogyasztása 616 terrawattórára rúgott. Már ez is elképesztő szám, az viszont elgondolkodtató, hogy ennek az energiamennyiségnek a 65%-a, 400 terrawattóra megtakarítható lett volna olyan technológiák bevetésével, amelyek már rendelkezésre állnak. Az említett kárba vesző energiamennyiség 80 milliárd dollárnak felel meg.

2014. augusztus 04. 20:09

A HUNOR informatikai rendszere teljes körűen támogatja az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenységét, az OHÜ szerződött partnerei teljesítéseinek ellenőrizhetőségét, a pénzügyi elszámolási és a hatósági adatszolgáltatási folyamatokat. Ez a XXI. századi eszközrendszer egyben a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók számára is lehetővé teszi, hogy tudják követni a saját gépjárműveiket, s ezzel az adott cég költséghatékony működését is elősegít – mondta a HUNOR projekt eredményeit bemutató tegnapi sajtótájékoztatón Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

2014. július 24. 22:43

Sorra dobják be a törülközőt a főként vidéki hulladékos cégek, de a „koszos” szelektív hulladék mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb településeken még kompenzálni sem lehet a szemétszállításon keletkező veszteségeket.  Igaz, július 1-jétől már törvény mondja ki, hogy nem lehet profitjuk a szemétszállítóknak.

2014. július 23. 22:33

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület kísérleti jelleggel indított programot az élelmiszer üzletekben megmaradt tartós élelmiszerek és aznapi lejáratú frissáruk átvételére. Az üzletekből rövid idő alatt szállítják el a termékeket a rászorulókhoz: például hajléktalanszállókba és családok átmeneti otthonába. Mivel a logisztika adott, az Egyesület szeretne belevágni az éttemekben, konyhákon megmaradt melegétel szétosztásába is.

2014. július 22. 23:27

Az Egyesült Államok Kongresszusa igennel szavazott az egyszer használatos műanyag poharak és dobozok betiltása mellett Washington DC-ben. A Styrofoam néven ismert, polystyrene habból készült csomagolóanyagok ugyanis nem bomlanak le teljes mértékben, és hacsak nem teljesen tiszták – tehát mentesek mindenféle étel- vagy italmaradéktól –, az újrahasznosító üzemek sem fogadják be. Az anyag kisebb darabokra esik szét és sokszor a városi csatornákban majd pedig az óceánban köt ki, így veszélyeztetve a halakat és egyéb vízi élőlényeket. 

2014. július 22. 22:19

Nem mindig könnyű emlékezni rá, hogy mely cégek végeznek állatkísérleteket, melyek használnak az egészségre káros vegyi anyagokat, vagy tesznek genetikailag módosított alapanyagok a termékeikbe. Éppen ezért döntött úgy David Hamp-Gonsalves, hogy kifejleszt egy applikációt, amely a segítségünkre lehet abban, hogy a nehezen megkeresett pénzünket olyan termékekre költhessük, amelyek óvják a Földet és a lakóit.

2014. július 22. 21:54

A dokumentumban a KEHI a Norvég Civil Alap ellenőrzése keretében szólít fel bennünket az együttműködésre, és a 355/2011 Korm. rendelet 11. § (3) bekezdésére hivatkozik, amelyben ez áll: „A Kormány döntése, a miniszterelnök, vagy az államtitkár utasítása alapján a Hivatal elnöke soron kívüli kormányzati ellenőrzést rendel el.”

2014. június 10. 16:28

Mit is kapunk a pénzünkért?

Egyre többen gondolják úgy manapság, hogy érdemes felhagyni a PET palackos víz fogyasztásával, és helyette inkább a csapvizet választják. Amerikában a „Take back the Tap”, azaz „Vegyük vissza a csapokat” kampány keretében sorra csatlakoznak az éttermek a megmozduláshoz, ezáltal tudatosan próbálják a vendégeiket is erre biztatni, másrészt pedig kímélik a környezetet. Ásványvíz helyett

2014. május 29. 17:47

Oldalak