Újrahasználat

2014. október 27. 15:43

“Addig hajtsd a fát, amíg vessző!”- szól a BME Regionális és környezeti gazdaságtan mesterszakos hallgatók önkéntes programjának mottója, mivel fiatal korban vagyunk a legrugalmasabbak, ha új ismeretek befogadásáról van szó.
Ezért projektünk célja, hogy játékos formában hívjuk fel a 4. osztályos gyerekek figyelmét a környezet védelmének fontosságára és a fenntarthatóság gyakorlati lépéseire mindennapi életükben. Programunk részeként rajzpályázatot hirdettünk “Környezetvédelem a Te szemeddel” címmel. Az egyik iskolában tartott környezettudatossági, „ÖKOsan” napon

2014. október 27. 10:54

Mindenki szeret gazdátlan dolgokat találni! Ilyenkor előjön az emberből a kisördög: megtartsam, vagy próbáljam meg megtalálni a tulajdonost. Ugyanakkor a megbúvó kíváncsiság is: vajon kié lehetett? Mi a története? Ki hagyta el, és vajon miért éppen itt? 

2014. október 22. 18:43

házA Brighton Waste House (Hulladékház) többek között 4000 videókazettából, két tonna farmernadrágból és 20000 db fogkeféből épült. Diákok, gyakornokok, önkéntesek, iskolások és helyi építők segítettek a megvalósításában.
Az építőiparban jelenleg az anyagok 20%-a kerül beépítésre, ami azt jelenti, hogy öt ház felépítésekor annyi hulladék keletkezik, hogy abból egy hatodikat is fel lehetne húzni.

2014. október 17. 11:09

házRemember video cassettes, those big black boxes that played pictures? Rendered useless by DVDs, they’ve found a new purpose. Some 4,000 of them have built a house, along with two tonnes of denim jeans, 2,000 used carpet tiles and 20,000 toothbrushes.

2014. október 17. 10:44

A Metro Kereskedelmi Kft. (METRO Áruház) pályázatot hirdet a bevásárlótáska újragondolásának céljából fiatal dizájnerek részére. A tervezett táskáknak a METRO Áruház 50. születésnapjához kell kapcsolódnia.

A cél, hogy a vásárlók környezettudatos, ugyanakkor trendi módon oldhassák meg a bevásárlás és szállítás mindennapi tevékenységét. Az elbírálásnál fontos szempont a környezebarát alapanyagok használata.

Határidő: 2014. október 20.

2014. október 09. 11:40

Az alapötlet hasonlít a komposztkészítéséhez, hiszen ott is a háztartási szerves hulladékot alakítjuk át hasznos alapanyaggá. A pillepalackok felhasználásánál is eltölthet bennünket a jó érzés, hogy már nem lesz belőlük felesleges hulladék, nem kell elvinni a szelektív gyűjtőbe, otthon gyűlik, mint ingyenalapanyag. Szerintünk a következő kerti berendezések elkészítésénél hasznosítható:

2014. október 08. 22:50

Palakcra, magyar! A Tisza eddig Ukrajnából és Magyarországból kapta a szennyezést. A Szamos befolyása után már bőven találkozhatunk Romániából származó szeméttel is. A Pet Kalózokra nagy kihívások várnak. Alig szálltak vízre, máris bele kell vetniük magukat a szemét elleni küzdelembe. Pet palackok a vízen, pet palackok az ártérben. Az összes hajóegység befutott a célba. Egy hét alatt a pet hajók több, mint 100 folyamkilométert tettek meg a Tiszán. Közben folyamatosan gyűjtötték a szemetet. Megküzdöttek egymással, és a tisza pet palack áradattal...

2014. október 06. 23:06

Kisebb-nagyobb hajók tízezrei róják a világ tengereit és óceánjait. Közülük mintegy 50 ezerrel kereskedelmi teherszállítást végeznek, további 30 ezer személyszállító hajó, komp, halászhajó, vagy egyéb munkára alkalmazott vízi jármű. A fent számokból kimaradtak a hadihajók. De mi történik, ha ezek a monstrumok annyira elöregednek, hogy már nem éri meg őket tovább üzemben tartani? A legtöbb esetben a szó szoros értelmében is a parton végzik, többnyira Ázsia valamelyik partján.

2014. október 06. 15:45

A téma idén az újragondolt/újraalkotott természet volt.
2014. győztese a fiatal fotós, Péter Ildikó lett Ideiglenes című pályázatával, mely nyolc részből áll: Használaton kívül, Hulladék, Kertmozik, Cinkotai strandfürdő, Újpesti uszoda, Erzsébeti fürdő, Tájak, Fa és kanapé. Péter Ildikó képei olyan helyszíneket vesznek számba, ahol az ember valamikor újragondolta a természetet, de amint látszik, ez az újraalkotás egyáltalán nem lett sikeres. 

2014. október 06. 14:40

Haladunk a korral, újabb felületet veszünk birtokba! A Humusz javítóműhelyes adatbázisának népszerűségén felbuzdulva úgy láttuk, időszerű megjelennünk az okostelefonokon is! Vadiúj applikációnk segítségével bárhol, bármikor rákereshettek a legközelebbi cipészre, bőröndjavítóra vagy harisnya-szemfelszedőre! Persze a többi foglalkozás sem maradt ki! :) Egyelőre Androidos telefonokon tudjátok használni, ám hamarosan IOS és Windows platformra is elkészül az app. A szolgáltatás a Google Play Áruházban elérhető, keressétek a Javítóműhelyek Adatbázisa név alatt!

2014. október 06. 12:40

 

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére. A kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném? 

2014. szeptember 25. 20:10

Menni, ki a szabadba, a napfényre, erdőbe, víz mellé, menni mezítláb a fűben, a parti homokban, szabadon! Elindulni, s felfedezni számunkra ismeretlen tájakat, kultúrákat, helyi szokásokat. A kiválasztott célpont lehet bármi, essen közelebb vagy távolabb, kinek-kinek lehetősége, vágyai, döntése szerint. A lényeg, hogy az élmény ereje és a látvány szépsége átjárjon, s új energiát adjon. És persze kicsit maradni is: kimaradni a munkából, elmaradni a megszokott tempótól. Csak úgy ottmaradni a hintaágyban egy

2014. szeptember 22. 16:36

Kedves alkotni, átalakítani, upcycling-olni szerető, alkotó kedvű emberek, designerek, művészek!
2014. szeptember-októberében harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Corvin áruház harmadik emeletén a MÜSZI upcycling project-je, melynek záró eseménye és egyben csúcspontja az átalakított tárgyak aukciója, mely az idei Design Hét programjába is beilleszkedik. Erre invitállak most Benneteket! Gyertek és válogassatok kedvetekre az összegyűjtött és tovább-gondolásra ajánlott tárgyakból! Vegyetek részt ebben az izgalmas folyamatban!

2014. szeptember 09. 15:08

Pályázni két kategóriában lehet:

- LOL – Sírva nevettess! 

- OMG – Ezdedurva!    

  Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség eredeti, kreatív alkotásokat vár, melyek a közönség soraiban rekeszizomrángást vagy szemelkerekedést okoznak. A lényeg, hogy a pályamű legyen újszerű, lendületes, és elsősorban a fiataloknak szóljon. A film bármilyen hulladékkal kapcsolatos témát feldolgozhat az illegális lerakástól kezdve a szemetelésen át a hulladék megelőzéséig, újrafelhasználásáig. 

  2014. szeptember 05. 22:19

  A gazdára váró könyvek között vannak angol- és németnyelvűek is, bár a legtöbb magyarul íródott. Gasztronómiai, utazással kapcsolatos és műszaki témájú példányok is szép számmal akadnak, de a válogatás leginkább a szépirodalomban bővelkedik.

  A plüss mosómaci nem cserélhető, ne is reménykedjetek! :)

  ingyen elvihető könyvek   ingyen elvihető könyvek 

  2014. szeptember 03. 15:26

  Szlovénia Európa legfejlettebb országa az ökológiai hulladékgazdálkodás terén. Mivel nem rendelkezik hulladékégetővel, de folyamatosan csökkenti a hulladéklerakást, jelenleg az országban keletkezett szemét 35%-ban újrahasznosításra kerül. A háztól házig működő szelektív gyűjtési rendszer és a komposztálás népszerűsítésével ez az arány még inkább növekedni fog. Vrhinka városa rendelkezik a legmagasabb újrahasznosítási százalékkal, elérték a 80%-ot!

  2014. augusztus 30. 22:58

  Elsőként július 14-én a Rogers Alapítvány rendezte meg találkozóját az érdeklődők számára. Az alapítvány részvétele a programban azért is nagyon hasznos, mert olyan segítő szervezetekkel áll kapcsolatban, amelyek a Humusz Szövetség tevékenységi körétől távolabb esnek, így egy szélesebb kör igényein alapuló adományozás valósulhatott meg. Online kérdőív segítségével készítettek igényfelmérést: ezek alapján informatikai eszközökre volt leginkább szükségük a potenciális adományfogadóknak, de néhányan bútorok

  2014. augusztus 29. 16:59

  Idén májusban elsőként a Népszabadság számolt be arról a kormányzati tervről, amely szerint az iskolákat kiszorítják a szemléletformáló és bevételszerzési céllal végzett papírgyűjtésből. A szaktárca akkori kommunikációja arról szólt, hogy a 2015. január 1-jétől a változó uniós és az ezeket követő magyar előírások nyomán a külön gyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak. 

  2014. augusztus 24. 23:49

  Az említett jogszabály augusztus 9-én lép hatályba. Persze akad néhány kivétel, így például az üvegházhatású gázt tartalmazó hőcserélőt, a higanyt tartalmazó fénycsövet és a napelemet csak 2018 első napjától kell külön gyűjteni.

  2014. augusztus 12. 10:56