Újrahasználat

2015. szeptember 06. 17:38
A november 2-4 között zajló budapesti konferencián nemzetközi és hazai előadók mutatják be jó gyakorlataikat, ismertetik a hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzetét és megoldási javaslatokat nyújtanak; üzemlátogatásokkal egybekötve. Jelentkezni itt lehet!
2015. augusztus 27. 21:42

Egy ideje divat lett a garázsvásár, ami praktikus ötlet lehet mondjuk költözés előtt, ha nem akarjuk magunkkal vinni a feleslegessé vált holmikat. Vagy ha a gyerekek felnőttek, és már nem szeretnénk tovább tárolni a ruhájukat. Egy kicsit közösségi élményt is nyújt, és ha szerencsénk van, elkophatnak azok a cuccok, amikre már nincs szükségünk, plusz némi pénz is befolyhat a nap végére.

Vannak viszont házak, amelyekre visszatérően kikerül az alkalmi tacepaó, hogy hirdesse, mikorra várják az érdeklődőket. Sőt, a neten is találunk garázsvásáros hirdetéseket, köztük ismétlődőeket is. Ami egy kicsit más felállásnak tűnik, mint az előtte vázolt verzió. De vajon hogyan kell eljárnunk, az egyik és a másik esetben, ha adózási szempontból nem akarunk szabályt szegni?

2015. augusztus 27. 12:53

A Humusz Szövetség – a Független Médiaközpont szakmai partnersége mellett – a hulladékgazdálkodás és a környezettudatos termelés és fogyasztás témái iránt érdeklődő, de még nem feltétlenül jártas újságíróknak tart ingyenes továbbképzést budapesti személyes találkozókon, amelyekhez – főleg a vidéki kollégák érdekében - lehetőség van webinar (web alapú szeminárium) formájában kapcsolódni.

2015. augusztus 24. 11:44

Szemtelenül sok ruhát halmozunk fel ruhásszekrényünkben: ennek egyik fő mozgatórugója az, hogy képtelenek vagyunk betelni az aktuális divatot szupersebességgel koppintó fast-fashion üzletek csábító és megfizethető kínálatával. Bár abban valóban van valami izgalmas, hogy egyre ritkábban kell viselnünk ugyanazt a ruhát, azért azzal egyre többen tisztában vannak, hogy ennek súlyos következményei lesznek a jövőre nézve. A probléma a Huffingtonpost.com szerkesztőinek is szemet szúrt, így közelebbről is megvizsgálták az ügy komolyságát és azt, hogy mi történik azokkal a pár ezer forintos ruhadarabokkal, amikre ráuntak a divatmániások. Vajon a kukában végzik vagy inkább a használtruha boltoknak tesznek szívességet szenvedélyükkel?

2015. augusztus 17. 10:48

A Humusz Szövetség olyan elkötelezett önkormányzatokat keres, amelyek szívesen csatlakoznának egy hazai és nemzetközi hulladékcsökkentést támogató hálózathoz. A cél: olyan helyi körülményeket is figyelembe vevő Nulla Hulladék Terv kidolgozása, amely hosszútávon nyújt megoldást a település hulladékproblémáira.

2015. augusztus 12. 14:18

Hogyan lehet a Nulla Hulladékot egy településen megvalósítani? A Nulla Hulladék Karta ebben is segít, de most lehetőség nyílik jogi kérdéseket is feltenni önkormányzatoknak és szervezeteknek, hogy elindulhassanak a hulladékcsökkentés útján.

2015. augusztus 11. 14:20

Szeretnéd az elromlott kütyüdet ingyen javítani, egy segítőkész közösség része lenni? Szeretnéd csökkenteni a környezetterhelést azáltal, hogy segítesz másoknak megjavítani a holmiját, vagy azzal, hogy nem kidobod, hanem megjavíttatod az elektromos kütyüdet? Szeretnél valamit tenni a közösségért?

2015. augusztus 11. 12:18

A Humusz Szövetség 2013. novemberében csatlakozott a Rukkola könyvcserélde hálózatához és vált Happonttá. Másfél év alatt több tucatnyi könyv cserélt a gazdát a Humusz Házban, és reméljük, ez a szám a jövőben csak nőni fog! Egyik kedves partnerünk, a Zöld Pók csapata nemrég kisfilmet forgatott a Rukkola csapatáról és működéséről.

2015. augusztus 07. 09:33
2015. július 31. 16:47

Az ételhulladék kérdése nemcsak az esztelen pazarlás miatt égető téma. Az érintetlenül kukába dobott élelmiszer-ipari termékek a környezet számára is súlyos és teljesen felesleges terhelést jelentenek.

2015. július 31. 14:49
2015. július 28. 13:46
Tavasszal meghirdetett pályázatunkban arra kértük fel az iskolákat, hogy maradékanyagokból, régi tárgyakból készítsenek egy ülőgarnitúra tervet. A három legjobb ötletre a Humusz keretet biztosít, hogy el is készülhessenek a bútorok. A budapesti Móra Ferenc Általános Iskolában el is készült a remekmű.
2015. július 27. 16:36
2015. július 21. 12:25

A cserebere börzék mindig is nagy népszerűségnek örvendtek; a Humusz által korábban szervezett eseményekre is szép számmal érkeztek érdeklődők, hulladékcsökkentők.

2015. július 17. 09:01

A V4 országokat reprezentáló civil szervezetek közös projektjének célja az volt, hogy közösen felmérjék a hulladékgazdálkodás jelenlegi helyzetét, jó gyakorlatokat gyűjtsenek és felmérjék az akadályokat. Összegzésképpen egy közös stratégia készült el.

2015. július 15. 20:58

A nyári hónapokban fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Ez azonban nem kell, hogy egyet jelentsen napi 4-5 palack hulladékká válásával! 

2015. július 14. 13:00

Polgármester, Kevin L. Faulconer 100%-osan támogatja a tervet, miszerint 2040-re maximálisra növelik a hulladék újrahasználatot és újrahasznosítást, miközben csökkentik a keletkező mennyiséget.

2015. július 14. 09:43

Continuing the City of San Diego's leadership on environmental issues, Mayor Kevin L. Faulconer praised the adoption of a "Zero Waste" plan that calls for reusing, rather than disposing of, virtually all of the City's trash by 2040.

2015. július 10. 10:26

A kisvárdai állatmenhelynek adományozta a tavaszi kampány során reklámra használt épülethálóit a CIB

2015. július 03. 08:53

Nemrég  írtunk arról, hogy Budapesten is elindult az első Ajándékdoboz, ami pilllanatok alatt hatalmas siker lett. Az index.hu összefoglalta a két hét történetét.