Szakpolitika

Recycling targets tabled by the outgoing European Commission are too ambitious, according to the majority of member states.

2014. október 30. 14:49

Az OKIR-ról

Uniós pályázat keretében újul meg az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer, amely 2015 januárjától lép életbe. Évtizedek óta ismételgetjük, hogy nincsenek megbízható hulladékkal kapcsolatos adatok, ezt az illetékesek is elismerik. A probléma valószínűleg a korrekt adatszolgáltatásból ered, de számít, hogy ezek az adatok milyen formában kerülnek összesítésre, hogyan lesz belőlük országosan, regionálisan stb. értelmezhető statisztika, és milyen módon kapcsolódnak egymáshoz a szakhatósági, engedélyezési rendszerek.

2014. október 30. 12:15

A törvény alapján a környezetvédelmi termékdíj célja, hogy „hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez, illetve csökkentéséhez, a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodásra irányuló tevékenységek ösztönzéséhez, valamint a környezetet vagy annak valamely elemét a termék előállítása, forgalmazása, felhasználása során, illetve azt követően közvetlenül, illetve közvetve terhelő vagy veszélyeztető termék által okozott környezeti veszélyeztetések, valamint károk megelőzéséhez és csökkentéséhez pénzügyi forrásokat teremtsen

2014. október 30. 10:14

Bár az elmúlt néhány napban tapasztalt napos, kellemes idő egyelőre feledteti a téli hideget, lassan beköszönt a fűtési szezon. Kevesen tudják azonban, hogy egyesek miket képesek elégetni otthon a súlyos mínuszok idején! Ennek járt utána a Kossuth Rádió Napközben című műsora.

2014. október 21. 17:13

Az Origo olvasója a betegsége kezeléséhez használt vérhígítós fecskendőket szerette volna törvényesen leadni, ám ez sehol nem sikerült. A férfi nem akarta a háztartási szeméttel együtt kidobni a fecskendőket, hiszen ezek a közösségi szeméttárolókba kerülve veszélyesek lehetnek. A tűk azon kívül, hogy szúrnak, fertőzést is terjeszthetnek, hiszen korábban vérrel érintkeztek.
Először egy gyógyszertárba vitte el a dobozokban gyűjtött tűket, ott azonban azt mondták neki: a patika nem jogosult átvenni őket, ezt kizárólag a lejárt gyógyszerekkel teheti meg.

2014. október 16. 09:55

Az OHÜ a sajtóból értesült a Gazdasági Versenyhivatal által 2014. szeptember 18-án indított versenyfelügyeleti eljárásról, amelyet a versenyhatóság a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt kezdett az ALCUFER Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, a FE-GROUP INVEST Vagyonkezelő, Tanácsadó és Nagykereskedelmi Zrt., a SELECTOR Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft.

2014. szeptember 22. 17:57

Hódmezővásárhely, 2014. szeptember 15., hétfő (MTI) - Uniós támogatással csaknem egymilliárd forintos hulladékgazdálkodási program indult Hódmezővásárhelyen; a környezetvédelmi beruházás célja a környezetterhelés csökkentése és az újrahasznosítás arányának növelése – jelentette be a témában tartott konferencia után, a hétfői sajtótájékoztatón az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke.

2014. szeptember 18. 20:33

Állami tulajdonú holdingok alakulnak a hulladékgazdálkodásra és a szennyvízkezelésre - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és a hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, a XVI. hulladékhasznosítási konferencián.

2014. szeptember 18. 20:10

2014. szeptember 11. 12:20

Idén májusban elsőként a Népszabadság számolt be arról a kormányzati tervről, amely szerint az iskolákat kiszorítják a szemléletformáló és bevételszerzési céllal végzett papírgyűjtésből. A szaktárca akkori kommunikációja arról szólt, hogy a 2015. január 1-jétől a változó uniós és az ezeket követő magyar előírások nyomán a külön gyűjtött papírhulladékot ingyenesen át kell adni a közszolgáltatónak. 

2014. augusztus 24. 23:49

A Népszabadság által megkérdezett iskolák többsége arra készül, hogy a kormányzati tiltás ellenére jövőre is az évtizedek óta megszokott módon folytatja az iskolai papírgyűjtést. A lapban május elején számoltak be: az állami környezetpolitikát is irányító Földművelésügyi Minisztérium szerint 2015. január 1-jétől nem lehet az iskolai papírgyűjtést a jelenlegi keretek között folytatni.

2014. augusztus 12. 11:40

Szakértők szerint nincs tényleges jogszabályi alapja az iskolai papírgyűjtés kormányzati betiltásának: a 2015. januári időpont – amelytől a tilalom a szaktárca szerint él – kizárólag egy jogforrásnak nem tekinthető minisztériumi állásfoglalásban szerepel. A kormány ugyanakkor továbbra is azt kommunikálja, hogy januártól tilos a gyűjtés az iskolákban.

2014. augusztus 12. 11:17

Az említett jogszabály augusztus 9-én lép hatályba. Persze akad néhány kivétel, így például az üvegházhatású gázt tartalmazó hőcserélőt, a higanyt tartalmazó fénycsövet és a napelemet csak 2018 első napjától kell külön gyűjteni.

2014. augusztus 12. 10:56

A HUNOR informatikai rendszere teljes körűen támogatja az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség tevékenységét, az OHÜ szerződött partnerei teljesítéseinek ellenőrizhetőségét, a pénzügyi elszámolási és a hatósági adatszolgáltatási folyamatokat. Ez a XXI. századi eszközrendszer egyben a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók számára is lehetővé teszi, hogy tudják követni a saját gépjárműveiket, s ezzel az adott cég költséghatékony működését is elősegít – mondta a HUNOR projekt eredményeit bemutató tegnapi sajtótájékoztatón Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

2014. július 24. 22:43

Sorra dobják be a törülközőt a főként vidéki hulladékos cégek, de a „koszos” szelektív hulladék mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a kisebb településeken még kompenzálni sem lehet a szemétszállításon keletkező veszteségeket.  Igaz, július 1-jétől már törvény mondja ki, hogy nem lehet profitjuk a szemétszállítóknak.

2014. július 23. 22:33

Jelenleg 19 cég végez ideiglenes ellátást a hulladékgazdálkodásban – informálta a Világgazdaságot a Földművelésügyi Minisztérium (FM). Közülük négy élt igénybejelentéssel, hogy költségeiket az állam finanszírozza. Az ideiglenes közszolgáltató a közszolgáltatási területen díj ellenében végzi a tevékenységét, ezért a kormányrendelet értelmében az ideiglenes közszolgáltató részére kizárólag az ideiglenes ellátás díjából nem fedezhető többletköltséget téríti meg.

2014. július 01. 22:41

2014. június 18. 12:47

Európában a közlekedés 94%-a kőolajtól függ, amelynek 84%-át importálják. Az Európai Unió közlekedési energiaszámlája napi egymilliárd euró, azaz nagyjából 300 milliárd forint. Mindez környezetvédelmi és biztonságpolitikai okokból is hátrányos, így az EU célul tűzte ki az import csökkentését. Az egyik lehetséges megoldás, ha európai termelésű bioüzemanyagokat kevernek a benzinhez, dízelhez.

2014. június 12. 17:39

Második napja tart a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció, ez a nap az esemény csúcspontja. Május 10-re jelentkezett a legtöbb önkéntes: összesen 65 ezren regisztráltak előzetesen az akció szombati napjára. Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmában előzetesen mintegy 120 ezer ember jelezte részvételét. Soha nem fogtak még össze ennyien az ország megtisztításáért.  

2014. május 16. 18:31

2002 novemberében Spanyolország partjainál kettétört a Prestige nevű tanker, 63 ezer tonna olajat öntve a tengerbe. A terület közelében már 1994-ben kezdett kutatásokat végezni Álvaro Barros és kollégái. Megfigyelésük témája a kárókatonák szaporodása volt.

2014. május 07. 18:25

Oldalak