Szakpolitika

2016. február 12. 10:05

paksPaks városa, a környékbeli településeket tömörítő Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) és a Magyar Atomfórum Egyesület levélben fordult az Európai Bizottsághoz a Paks II. beruházás mellett érvelve - számoltak be a város, illetve a szervezetek vezetői szerdai közös sajtótájékoztatójukon, Faddon.

 

2016. február 10. 09:54

obamaA szövetségi Legfelső Bíróság súlyos csapást mért kedden Barack Obama amerikai elnök politikájára, felfüggesztve a klímaváltozás lassítását célzó elnöki program fő elemét, amely jelentősen visszafogná az amerikai erőművek szén-dioxid-kibocsátását. Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő taláros testület konzervatív, illetve liberális tagjai 5-4 arányban adtak igazat annak a 27 szövetségi államnak, továbbá különböző vállalatoknak és gazdasági csoportoknak, amelyek keresetet nyújtottak be az elnök terve ellen, mely szerint a "tiszta erőművek"  terv értelmében 2030-ig drasztikusan kellene csökkenteniük CO2-kibocsátásukat.

 

2016. február 10. 09:00

LázárA kormány hosszú távú változásokat tervez, amelyek célja, hogy ezeket a szolgáltatásokat nonprofit jelleggel biztosítsa az állam – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Csúcsi olvasókörben tartott lakossági fórumán.

 

2016. február 08. 10:55

szabó_zsoltDecemberben fogadták el hulladékazdálkodás országos szintű átalakítását lehetővé tévő törvényt, majd február elején bejelentették, hogy áprilistól megkezdi működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A hírt az érintett felek egyike sem fogadta örömmel. Tarlós István szerint a rendelkezés hátrányos a fővárosra és módosíttatná a törvényt, az MSZP egyenesen a nápolyi katasztrófa megismétlődésétől tart, de mérsékeltebb véleményformálók szerint is sok a kérdőjel.

2016. február 08. 09:02

szelektív_kukaA környezetvédelmi termékdíjat érintő szabályokat évről évre finomítják, kiegészítik a jogalkotók, nincs ez másként 2016-ban sem. A 2015 novemberében bevezetett módosítások következtében szinte minden terület kiegészül új (részlet)szabályokkal és pontosításokkal. Az adózók szélesebb körét érintő változások nyomába eredünk a LeitnerLeitner szakértőjének segítségével.

2016. február 02. 21:10

Áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése – tudta meg lapunk. A társaság fő feladata a közszolgáltatók működésének optimalizálása.

2016. január 22. 13:20
2016. január 14. 21:26

zhk1Levelet vitt a postás a napokban több ezer sátoraljaújhelyi vállalkozónak. A térség 81 településén szolgáltató Zempléni Hulladékkezelési Közhasznú Nonprofit Kft. (ZHK) arról értesítette a címzetteket, hogy hulladékszállítási hátralékuk van, ezért 15 napon belül fizessenek, különben... Ugyanakkor egy jogértő szakember fizetés helyett egy közösségi oldalról elérhető formadokumentum kitöltését és postára adását javasolja, ahol sok vállalkozást annak ellenére – akár évi 30 ezer forintot is meghaladó mértékű – szemétdíj megfizetésére kötelez a régiós kukáscég, hogy a vállalkozók semmiféle hulladékot nem termelnek. A polgármester is azt mondja: senki ne fizessen!

 

2016. január 14. 20:36

hunorTesztüzemben már működik a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), a pontos és gyors adatfeldolgozást biztosító informatikai rendszer kialakításához csaknem 900 millió forint európai uniós támogatást nyert el az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ). A rendszer lehetővé teszi a hulladék mozgásának nyomon követését a GPS-alapú eszközök segítségével, valamint az illegálisan lerakott szemét bejelentését.

 

2015. december 17. 00:22

Hulladékos_felmérésAz Európai Bizottság felkérésére idén is részt vesz Magyarország az európai hulladékos felmérésben. A közvélemény-kutatás azt hivatott feltérképezni, mennyire és hogyan érzékelik a lakosok a hulladékokkal kapcsolatos problémákat, mennyire ismerik és használják ki a rendelkezésükre álló lehetőségeket a hulladékok keletkezésének megelőzése, a tárgyak újrahasználata és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítása érdekében.

 

2015. december 14. 21:10

NFMA kormány 3,3 milliárd forintot ad a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság felállításához szükséges forrásbiztosítás érdekében, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. Az intézkedés jövő áprilistól lép életbe és tovább bonyolíthatja az amúgy sem egyszerű budapesti hulladékszállítási helyzetet. A törvénymódosítás államosítaná a díjbeszedést és a bevétel visszaosztását, vagyis a számlát nem a helyi szolgáltató állítaná ki, hanem egy újabb központi rezsicég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt, azt pedig Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter határozná meg, hogy a befizetett szemétdíjból a helyi szolgáltatók mennyit kapnak az elvégzett munkáért.

2015. december 14. 16:32

klímacsúcs_2015Történelminek titulált megállapodással ért véget az ENSZ párizsi klímacsúcsa. A dokumentum aláírásával az országok vállalják, hogy soha nem látott mértékben csökkentik a károsanyagkibocsátásukat. Az viszont homályos, hogy milyen ütemben valósítják meg a megállapodásban megfogalmazott ambiciózus célokat.

2015. december 10. 12:01
A napokban jelent meg a parlament honlapján a hulladéktörvény módosításáról szóló tervezet, mely szerint egy állami holding szedné be az egész országban a szemétdíjat, és maga határozna az elosztásáról is. Ez Budapest számára katasztrofális lehet, mert több mint tízmilliárd forinttal kevesebb jutna vissza a nagy kalapból, ami gyorsan nehézségeket okozna mind a szemétszállításban, mind akár a hóeltakarításban. A fővárosi önkormányzat egyelőre nem tart attól, hogy cégét vagy díjbevételének jelentős részét lenyúlná az állam, a törvénytervezetet jegyző agrártárca nem válaszol.
2015. december 05. 17:57
Under proposed new law, European countries must recycle 65% of their trash, 75% of their product packaging and slash landfill dumping
2015. december 02. 16:46

A Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Humusz Szövetség és Magyar Természetvédők Szövetsége kerekasztal-beszélgetést szervez az új EU-s körkörös gazdasági csomagról. A gazdasági csomag célja, hogy növelje az EU és Magyarország erőforrás-hatékonyságát, és támogassa a tagállamokat a "nulla hulladék" felé vezető úton. A résztvevők a tervezett intézkedések főbb irányait és nemzeti megvalósítási lehetőségeit elemzik majd, de szó lesz a hazai hulladékgazdálkodás kapcsolódó stratégiai kérdéseiről is.

2015. december 02. 15:38

A Magyar Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Humusz Szövetség és a Magyar Természetvédők Szövetsége kerekasztal-beszélgetést szervez az új EU-s körkörös gazdasági csomagról. A gazdasági csomag célja, hogy növelje az EU és Magyarország erőforrás-hatékonyságát, és támogassa a tagállamokat a "nulla hulladék" felé vezető úton. A résztvevők a tervezett intézkedések főbb irányait és nemzeti megvalósítási lehetőségeit elemzik majd, de szó lesz a hazai hulladékgazdálkodás kapcsolódó stratégiai kérdéseiről is.

2015. december 02. 12:21

klimacsucs Párizs élőlánc

A világ minden tájáról összesereglett több ezer aktivista alkotott élőláncot Párizsban, a foszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorításáért, hogy a Föld egy élhetőbb hely lehessen. 

A nemzetközi média hírei csaknem tízezer résztvevőről számolnak be a Párizsban megtartott demonstráción, ahol a világ vezetői a nemzetközi klímacsúcs keretében keresnek megoldást a széndioxid kibocsátás csökkentésére.

2015. december 02. 10:32
They joined hands against climate change and violence
2015. november 29. 18:19
The European Commission’s draft waste and incineration laws to replace the package it axed under its drive for “better regulation”, has weaker targets for recycling and landfill than its predecessor.
2015. november 27. 10:10
Az Európai Bizottság tervezett felterjesztésében 2030-ra a települési hulladék 65%-ának újrahasznosítását irányozza elő, az előző javaslatban foglalt 70%-al szemben, áll a kiszivárgott új EU-s hulladékkezelési törvénytervezetben.