A háztartásokban világszerte naponta legalább egymilliárd adag ehető ételt pazarolnak el

  • 2024. április 26.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának legfrissebb jelentése szerint ez az elpazarolt mennyiség a világ összes éhezője számára napi 1,3 étkezést biztosíthatna. 

1%

A 2022-ben elpazarolt összes élelmiszer 60%-áért a háztartások a felelősek, 28%-áért az élelmiszeripari szolgáltatók, 12%-áért pedig a kiskereskedők.

A legfrissebb adatok szerint az élelmiszer-veszteség és -pazarlás az üvegházhatású gázok éves globális kibocsátásának 8-10%-áért felel, ami majdnem szöröse a légi közlekedés kibocsátásának.

Emellett a biológiai sokféleség jelentős csökkenését is okozza, mivel ennek az élelemnek a megtermeléséhez a világ mezőgazdasági területének csaknem egyharmadát használják.

Az élelmiszerveszteség és -pazarlás globális gazdaságra gyakorolt hatása a becslések szerint mintegy 1 billió USD-t tesz ki.

Több megoldás is létezik a problémára, ilyen például a tudatos vásárlás és tervezés, vagy a felesleg jótékony célokra fordítása. Az eddigi példák azt mutatják, hogy az élelmiszerhulladék csökkentése egy elérhető cél: nem kell lemondanunk semmiről, csupán egy kicsit több odafigyelésre van szükség.

Forrás: greenfo.hu

A kép forrása: hasznositsd.hu