Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindennapi SZEMÉTségek

Év: 
1999
Szám: 
Tél
Szerző: 
Leventepéter

Hogy-hogy nem, a HuMuSz gondolt egyet magában, hogy jó lenne már nagy feneket kerekíteni ennek az egész áldatlan hulladékos ügynek. Hiszen, miről beszélnek az emberek: szemetes az utca, sok a kutyagumi, meg ilyesmi. De rögtön elakad a szavuk, ha azt kérdezzük tőlük, hogy tudja-e Ön, mi történik a szeméttel, miután a kukások elviszik, vagy hogy azt tudja-e egyáltalán, hogy mennyi szemetet termelünk, és hogy ez milyen problémát jelent nemcsak a környezet, hanem az ország számára? Na, hát, erre - és még sok minden másra - kaphattak választ azok a lelkes tanárok és diákok, akik eljöttek az országos vándorkiállítás egy-egy helyszínére.

Dr. Illés Zoltán: Ez a jó irány
Dr. Illés Zoltán: Ez a jó irány

Budapesten nyitottunk elsőként, mivel minden innen indul ki: a Természettudományi Múzeumban Dr. Illés Zoltán meleg szavakkal ecsetelte, hogy az a tevékenység, amit a HuMuSz végez, milyen fontos és elengedhetetlen. Ezenkívül megemlítette, hogy ha egy-egy környezetvédelmi ügy okán elkeseredik, csak ránk kell gondolnia, pontosabban Kalasra, Bödecsre és Szilire, és újra erőt érez magában a további küzdelmekhez. Frissen dagadó önbizalmunkkal felvértezve ezután máris körbevezettük az első, a második, majd hamarosan a sokadik csoport zöldítendő emberpalántát, ugyanis a kiállítás olyan, hogy magában nem állt meg, így mindig egy éppen szabad aktivista magyarázott az összefoglaló vázlatként használt transzparensek előtt. S mit csinált a diákcsapat másik fele? Megnézte addig a videofilmünket, és utána okos vagy oktalan (ezt kijavítottuk) válaszokat adott kérdéseinkre.

 

Kik jöttek el?

 

Visszaváltás vagy eldobó?
Visszaváltás vagy eldobó?

Az iskolák elég jól ráharaptak az ingyen tanulnivalóra, egymást érték - szó szerint - a kísérő tanárokkal megtámogatott felsősök és gimnazisták. Benéztek a családosok is, jó hétvégi programnak ígérkezett egy kiállításon bámészkodni, ami aztán átalakult aktív figyelemmé. Sőt, interaktívvá! Mert ki az a gyermek, aki ne élvezné, hogy egy szemétből készült függönyön kell átverekednie magát, a szemét növekedését ábrázoló lépcső tetejéről kell leugrania egy szivacskádba, kirakós játék segítségével ismerheti meg a szeméttelepet, vagy ki ne válogatná fajtára egy kukáskocsi hátuljából a lába elé ömlő szemetet a körben elhelyezett kukákba? Emellett beszéltünk "szakmabeliekkel", akik nem röstelltek eljönni egy elsősorban gyerekeknek szóló rendezvényre csak azért, hogy a HuMuSz-szal megismerkedjenek és "felnőtt" kérdéseket tegyenek fel.

Azt hiszem, elég beszédes az, hogy a közel 300 oldalas vendégkönyvünk a kiállítás vége felé lassan betelik. Mennyien jöhettek el? És, hogy hogyan vélekedtek, álljon itt pár bejegyzés ebből a bizonyosból kivéve:

  • Nagyon tanulságos kiállítás! A McDonald's mellé kellett volna vinni. Sajnos nincs túl sok választási lehetőség, már a napi liter tejem is sok szemetet termel (üveges nincs).

     

    Paksi Viktória III. biológus, KLTE

     

  • Fogadjátok legőszintébb gratulációnkat a kiállításotokhoz. Szélesebb körben is terjeszteni kéne ezeket az eszméket, hogy a hülye, műanyag-civilizációban felnövő takonypócoknak felnyíljon a szeme! Csak így tovább környezetvédők!

     

    Á. Adrienn, GATE KTI

     

  • Teljes mértékben megértettük a kiállítás célját, mi is nagyon egyetértünk ezzel a szemlélettel. Már csak azt kívánjuk, hogy a szemetet gyártó cégek is értsék meg, s tegyenek ők is valamit. A szelektív hulladékgyűjtés szép és jó lenne, ha az összegyűjtés és hasznosítás is működne. Félek, hogy erre a kiállításra is csak azok jönnek el, akik egyébként is igyekeznek a sok szemét közt kiutat keresni.

     

    G. Orsi, Gödöllő

     

  • Nagyon jó lenne, ha ezekkel a dolgokkal azok is tisztában lennének, akik a környezetterhelésért felelősek. Az államnak is jobb lenne, ha kevesebb szemét elhelyezéséről kellene gondoskodnia, és olyan szabályokat hozna, ami nem a multik anyagi hasznát, hanem a környezetet védi.

     

    O. Evelin, Gödöllő

     

  • Pompás volt a kiállítás, de úgy őszintén: mi tizenéves fejjel mit tudunk ez ellen tenni?

     

    M. Dalma, Vác

     

  • Ajándékba kaptuk ezt a földet, fontosnak tartom én is, hogy vigyázzunk rá, hiszen nem mindegy, unokáink milyen állapotban öröklik.

     

    Imre Sándor, Székesfehérvár

     

  • Tök jó a kiállítás, és éppen ezért sokkoló is. Jó lenne, ha ennek az egésznek lenne kézzelfogható eredménye itt az egyetemen, ahol még a papírhulladék különgyűjtése sem megoldott. Pedig azt aztán termelünk! Vagyis pusztítunk!

     

    Tóth Gabriella, Veszprém

     

  • Jó lenne, ha Szegeden is megvalósulna a szelektív hulladékgyűjtés. Már nagyon elegem van a szemétből, abból, hogy megölik az ÉLETET! Végre...!

     

    Ferencz Judit, JATE

     

  • Lelkiismeretfurdalással:

     

    Németh János, Szeged

     

  • Remélem az életben is így lesz, szép lenne, ha az emberek végre rádöbbennének mekkora pusztítást végeznek...saját kárukra.

     

    K. Márta, Szeged

     

  • "Sajnos" nagyon tetszett a lényegre törő kiállítás. Nekünk, egyszerű állampolgároknak csak az nyújthatna megnyugvást, ha az ország vezetői és a pártok is hasonlóan gondolkodnának a környezetvédelemről. De sajnos ez a GLOBÁLIS LIBERIALIZMUS nem engedi nekik. Tisztelettel egy miskolci természetjáró.

     

    K. Miklós

     

Vegyetek szemetet, gerekek!
Vegyetek szemetet, gerekek!

Végül, ami ma nagyon divatos - és a lényegről egyáltalán nem mond semmit - a kiállítás számokban. A HuMuSz aktivistáinak 100 %-a tervezte, festette meg és építette fel az anyagot saját kezével közel 6 nap alatt. Ehhez szükség volt 1000 jó ötletre, 1 milliárd kitartásra, 15 liter vízfestékre, 10 db mókusszőr ecsetre, 100 db hullámkartonra (a Duna Pack-tól - köszönjük a támogatást), 55 liter sörre, 100 liter vízre, 32 liter gyümölcslére, 3200 db sajtos pogira (és természetesen Bogira), 10 határozott és erőskezű vidéki zöld szervezetre, akik ott lebonyolították a rendezvényt, ezenkívül a lányok szépségére, a fiúk karizmára, 45 újságíróra és televíziós vagy rádiós riporterre, akik közel 150 cikket illetve riportot készítettek rólunk hol jól, hol rosszul.

És ami a legfontosabb, evvel az akcióval nemhogy lemerültünk, de még több erőt nyertünk ahhoz, hogy folytassuk, amit eddig is csináltunk, mert mind a pedagógusoktól, mind a tanároktól, mind a többi embertől kapott visszajelzések megerősítettek bennünket abban, hogy szükség van a munkánkra - amit nem csinál meg más, sem a KöM, sem bármilyen környezetbarát vállalkozás, és hogy jól csináljuk.

Aki nem látta, de kíváncsivá tettük, ne búsuljon, ugyanis terveink szerint jövőre ismét nyakunkba vesszük az országot. (Addig egyébként januárban az országgyűlési képviselők irodaházában tekinthetik meg a honatyák a hulladéktörvény parlamenti elbírálása idején.)

A KIÁLLÍTÁS TÁMOGATÓI:

  • British Know-How Fund
  • REC Magyar Iroda
  • Milieukontakt Oosteuropa
  • Dunapack Rt.
  • Holofon '95 Rt.
  • Meva & Kómi Kft.

Köszönjük!