Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

PETÍCIÓ

Év: 
2002
Szám: 
Tél
Szerző: 
Hulladék Munkaszövetség

Örömmel és várakozással olvastuk hivatalba lépése után azt a nyilatkozatát, miszerint "olyan önszabályozó rendszer kialakítására kívánja ösztönözni a gyártókat, amelyben egészséges arányt képviselnek a visszaváltható és az eldobható palackok. Amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a tárca az Európai Unióban alkalmazott szigorú szabályozást szorgalmazza majd. Az unióban bevett gyakorlat: az élelmiszerboltokban ugyanannyi visszaváltható flakonnal teli rekeszt kell tartani, mind amennyi eldobhatót.". Ebben messzemenõen szeretnénk Önt támogatni, hiszen meggyõzõdésünk, hogy az újrahasználati rendszerek a hatékony és fenntartható hulladékgazdálkodás alapvetõ elemét jelentik.

A tavasszal elfogadott csomagolási kormányrendelet egyoldalúan szabályozza a hulladékok sorsát, amennyiben csak a visszagyûjtésre koncentrál és semmilyen jogi gazdasági eszközt nem tartalmaz a csomagolási hulladékok keletkezésének visszafogására.

Emlékeztetnénk, hogy a Kormány 2138/2002(V.6)Korm. sz. határozata többek között elõírja a betétdíjról, a visszavételi kötelezettségek alkalmazásáról szóló jogszabály elkészítését. A kormányhatározat 2002. október 31-i határidõt írt elõ erre a szakminiszternek. Ez annál is inkább fontos lenne, mivel a betétdíjas szabályozásnak egyszerre kellene hatályba lépni (2003. január 1-én!) a csomagolási kormányrendelettel!

Mivel eddig semmiféle érdekegyeztetés nem folyt a betétdíjas rendelet elõkészítése, valamint a csomagolási kormányrendelet módosítása tárgyában, konkrét szövegtervezetet elõször a tegnapi postával kaptunk, amely "még nem tükrözi a Minisztérium álláspontját", attól félünk, hogy a fenti határidõt a tárca nem tartotta be.

Tisztelt Miniszter Asszony! Várjuk haladéktalan intézkedését

  • a betétdíjas szabályozás tervezetével kapcsolatos érdekegyeztetésrõl,

  • a rendelet 2003. január 1-én hatályba lépésérõl!

Kérjük, tájékoztasson minket arról, hogy mit kíván tenni a minisztérium annak érdekében, hogy a csomagolóanyag-ipar és a kereskedelem a csomagolóeszközök újratöltésére, újrahasználatra alkalmas környezetkímélõ megoldásokat ne szüntesse meg!