Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szakmai fórum Nyíregyházán

A munkacsoportok témái az alábbiak:
Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
nyirvána

Az E-Misszió Egyesület kezdeményezésére egy hulladékgazdálkodással foglalkozó szakmai fórum indult el (ld. 1998. tavasz). A végcél egy városi hulladékgazdálkodási koncepció kidolgozása, amely a helyi önkormányzat számára is használható. Mivel egy széles körû fórum által elfogadott állásfoglalások, cselekvési tervek kerülnek ki a kezünk közül, az attól való egyoldalú és lényeges eltérés úgyszólván lehetetlenné válik. A szakmai fórum összetétele: Felsõ-Tisza-Vidéki Könyezetvédelmi Felügyelõség (FETIKÖFE), Elsõ Nyírségi Fejlesztési Társaság (ENYFT), Városüzemeltetési KHT, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, ANTSZ és az E-Misszió.

1. Illegális lerakók problémája.

2. Veszélyes hulladékok: Cél, hogy megtudjuk: milyen mennyiségû és minõségû veszélyes hulladék keletkezik Nyíregyházán és környékén. Az orosi átmeneti tárolóval kapcsolatban mik az elképzelések, s általában milyen lehetõségek vannak helyi szinten a veszélyes hulladékok problémájára. Itt kiemelt szerepet kaphat a háztartási veszélyes hulladékok minimalizálásának és kezelésének kérdése.

3. Kezelési módok: Hulladékminimalizálás, szelektív gyûjtés, komposztálás, újrahasznosítás, égetés. A mûködõ szelektív gyûjtési rendszerben rejlõ lehetõségek.

4. Gazdasági háttérrendszer vizsgálata: Szemétdíjrendszer Nyíregyházán és környékén. Minek alapján állapították meg a szemétdíjat? Ez a rendszer megfelelõ-e itt? Milyen más lehetõségek vannak még? Melyik elképzelés reális Nyíregyházán?

5. Termelési hulladékok köre: Milyen mennyiségû termelési hulladék keletkezik, annak mi lesz a sorsa.

6. Tudatformálás: Elsõdleges cél a hulladékmegelozésrol szóló eszmék elterjesztése, emellett a helyi szelektív gyûjtési rendszerekrõl szóló informacióátadás.

A részletek kidolgozása õszre várható.