Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Látogatás Budapesti Hulladékhasznosító Műben

Év: 
1997
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Jakab Attila ÖKOSZOLGÁLAT

Ez a megnevezése annak a telepnek, ahova a Budapesti hulladék 60 százaléka kerül, és ami nem más, mint egy szemétégetõ. Egy üzemlátogatás alkalmán íródik e riport, melybe a bennem felmerült visszásságokat próbálom napvilágra hozni. Nos az égetõmûlátogatást egy tájékoztató és kérdezési lehetõség elõzte meg, aholis a téma a szelektív hulladékgyûjtésbe csapott át, mivel köztudott, hogy azt, ami másodnyersanyagként nagyon hasznos és !drága! alapanyag, az most itt elég a tûzben. Az intézmény vezetõje büszke (õ mondta) arra, hogy az egynémely "sötétzöld" (sic!) személyek által feleslegesnek, rombolónak, és pazarlónak ítélt erõmû áramot termel a szemétbõl, plusz még a békásmegyeri lakótelep távhõszolgáltatója is egyben. Nos ebben is van igazság, mert ahogy azt egy, a látogatáson felszólaló vidéki, hulladékújrahasznosítással foglalkozó cég vezetõje mondta, elégetni való szemét mindig lesz. Azt azonban az intézmény vezetõje is elismerte, hogy az égetést, sõt a hulladéktelepre kerülést megelõzõ vállogatás igenis fontos, hiszen nekik is gondot okoz pl. a nyár, amikor is a fû, a zöldségek, és a többi mellesleg komposztálható hulladék olyannyira leviszi a fûtõértéket, hogy gázzal kell pótolni az elveszett hõt, (kb. 800 °C fokon ég a szemét) és a teljes gázhasználatuk 80%-át 1,5 hónap alatt használják el.

Ne szemetelj! Ne köpködj az utcán! És füstölni sem illik
Ne szemetelj! Ne köpködj az utcán!
És füstölni sem illik

De visszatérve a válogatáshoz: Nem válogatják pl. a veszélyes hulladékot, mert az CSAK 5%-a a behozott mennyiségnek. Persze nem nehéz kiszámolni, hogy 10.000 t/h óra elégetett szemét mellett hány tonna is az. Ugyancsak "nem éri meg" kiszedni a vasat, és az egyéb fémeket. Van ugyan egy berendezés, a szöget is kiszedné, de nem használják, mert azért a napi 56 tonna fémért nem éri meg. Persze ennek az egybenkezelésnek ára van. Mint kiderült, a salakban jelenlévõ sósav nagyrésze a PVC-bõl, (tehát pl. a citromleves üvegbõl, a Folpack fóliákból, a különbözõ vákuumformázott csomagolóanyagokból és a kozmetikumok dobozaiból) kerül a salakba. A nehézfémek a pernyével távoznak, ezek nagy részéért a különbözõ elemek a felelõsek.

Látható tehát, hogy a szelektív gyûjtés igenis fontos, de nem helyettesítheti teljesen az "egyéb" ártalmatlanítást. Az már saját tapasztalat volt mivel egy szemétszállító autó ürítését is volt alkalmam végignézni, hogy kiválogatható lenne pl. a rongy és az üveg is, amik szintén hatalmas mennyiségben vannak jelen az égetõbe kerülõ szemétben.

A beszélgetés alatt volt egy felszólalás, amin elgondolkoztam. Egy muksó felállt és rázendített: Hogy gondolja azt a Fodor Mariann (!!! a Lakossági Hulladékhasznosítási Egyesület vezetõje, a HuMuSz tagja, aki kereken öt éve foglalkozik azzal, hogy különbözõ lakóközösségekben így panelházakban is megszervezze a szelektív hulladékgyûjtést...!!!), szóval hogy képzeli, hogy meg lehet oldani, egy tízemeletes ház legfelsõ emeletén lakónak a szelektív hulladékgyûjtését. 4 szemetesvödröt tartson a lakásban, és azt vigye is le kiüríteni a tizedikrõl? kérdezte. Az nem jutott eszébe csórikámnak, (talán mert nem volt neki), hogy nem a lakásban, hanem pl. a szemétledobóban kell a szelektivitást megoldani, és hogy 4 vödör sem kell, mert lehet olyan, négyrét osztott vödröt kapni, ami kiemelhetõ tartályokat tartalmaz. És aztán elég, ha egy héten egyszer a gondnok végigmegy, és lifftel (!!!) leviszi a 4 edényt, ami a szintenként kb. 68 lakó szemetét tartalmazza. De még az is lehet, hogy nem kell mindegyiket ilyen sûrûn. Hát igen, kérem szépen. Ilyen buták az emberek, de ez nem az õ hibájuk. Ezt a környezetkultúrát kapták 40 évig, és ezt kapják ma is. Az esztétika, az igényesség a környezet és a természet szeretete nics meg bennük. Csendben meg kérdezném: Nem lenne ez a nevelés és okítás a zöld mozgalmak feladata? A környezetvédelemnek az én elképzeléseimben az lenne a szerepe (azon túl, hogy egy egészséges elenvéleményt képvisel a mindenkori gazdasági érdekek által irányított törvényhozással szeben), hogy mintegy elõkészítse a talajt a vetésre, okítsa, terjessze pl. a szelektív hulladékgyûjtés fontossá gát, hogy amikor majd a vetésre kerül a sor, akkor a mag már termékeny talajba hulljon. Mert hiába fogják 2004-ben bevezetni (az égetõ vezetõje említette ezt az adatot) a szelektív gyûjtést, ha az emberek nem válogatják majd szét a szemetet.

Német példa: veszélyes hulladékgyûjtést külön megoldották az egyik városban, konténereket helyezve el különbözõ pontokon, de a veszélyes hulladéknak így is csak a 15%-át tudták összeszedni. Persze ez súlyban már igen szép eredmény, de még mindig bennmaradt az a 85%. És azt el kell ismerni, hogy õk ebben (is) elõrébb vannak nálunk. És ha ott ilyen rossz az arány, akkor vajon milyen lenne nálunk?