Hulladékégetés

Újabb égető Budapesten?

Év: 
2015
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Urbán Csilla

Nem is kevés pénzből. Eredetileg szennyvíziszap-égető, de a lakosság hulladékát is ott tervezik elégetni.

Az új csepeli szennyvíztisztító felépülésével jelentősen csökkent a Duna vizének szennyezése. A tisztítás során keletkező szennyvíziszap kezelésére azonban még nem született hosszú távú megoldás – itt jön képbe Budapest második hulladékégetője, amely a „HUHA II. Új Hulladék-hasznosító és Iszapégető Erőmű” nevet viseli. A szennyvíziszap akár több mint 90%-ban tartalmazhat vizet, ami megnehezíti égetését. Ezért szárított iszapot égetnek, annak energiáját hasznosítják – de csak a szennyvíziszap szárítására.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 

Szennyvíziszap – hulladékból nyersanyag?

Év: 
2015
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szika Bettina / Tóth Fruzsina

A napjainkra megnövekedett csatornázottság miatt előtérbe került az ezzel együtt nagyobb mértékben keletkező szennyvíziszap is. Problémaforrásként kezeljük, vagy megújuló energiaforrásként tekintünk rá?

Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozása óta számos infrastrukturális fejlesztés mellett a csatornahálózat kiépítését is folytatta. Emiatt a keletkező szennyvíziszap mennyisége megnövekedett: az előrejelzések szerint a 2013-ban bejegyzett 179 ezer tonnáról 2027-re akár 250 ezer tonnára emelkedhet.
A 2014-2023 közötti EU-s tervezési ciklusra egységes Szennyvíziszap Kezelési és Hasznosítási Stratégiát dolgoztak ki. A következőkben az ebben bemutatott módszereket vesszük sorra, szem előtt tartva a – Humusz által vallott – környezetvédelmi elveket.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 

II. Nulla Hulladék Találkozó

 • 2015. november 01. 01:00
 • Csilla
A Nulla Hulladék Konferencia keretében került sor a hazai civil szervezetek NuHu találkozójára.

A novemberi konferencia civil szervezeteknek és felsőoktatási hallgatóknak szóló része egyben a Nulla Hulladék Hálózat második találkozója volt a 2012. évi után. Ha lemaradtál, sem kell aggódni, az előadások anyagai és összefoglalói itt elérhetőek.

A Nulla Hulladék Találkozók fő célja, hogy segítsük a helyi szervezeteket abban, hogy szakmai háttérrel, hatékonyan és sikeresen tegyenek a hulladékprobléma megoldásáért. Ehhez mutattunk módszereket, eszközöket. A találkozó nem titkolt célja volt, hogy a civilek egymást is jobban megismerjék, és megosszák egymással tapasztalataikat, gyakorlataikat.

Az idei évben azt is bemutattuk, hogy a felsőoktatási intézményekben is fontos szerepet játszik a civilség, működő zöld hallgatói hálózatok érdekérvényesítő és közösségi munkáját ismerhették meg az érdeklődő hallgatók.

Rovatok: 

Landfill ban? A false path to a circular economy

 • 2015. november 01. 01:00
 • Csilla
english
Zero Waste Europe recommends to use equally high taxes on landfill and waste to energy incineration
In a policy paper released today Zero Waste Europe warns against the use of landfill bans and advocates for the use of more effective instruments to reduce residual waste and advance towards a circular economy.

The paper argues that most of the districts with landfill bans have seen an overcapacity of waste to energy plants, discouraging them to take further efforts on waste prevention, reuse or recycling.

According to Joan-Marc Simon, Zero Waste Europe’s Executive Director, “Unless all  treatment options which “break the loop” are considered, the consequence of banning or phasing out one of them will result in a transfer of waste to another. This will create unnecessary tensions which in no way help to move towards a circular economy.”

Rovatok: 

PM: A hulladékégetés ráfizetéses és környezetszennyező!

 • 2015. október 01. 02:00
 • Bogi
"A hulladék nem szemét, hanem alapanyag."

A Párbeszéd Magyarországért szerint a szemétégetők kora lejárt: a hulladék nem szemét, hanem alapanyag, elégetni csak azt szabad, ami nem újrahasznosítható. A párt ezért tiltakozik a kormány által tervezett fővárosi hulladékégető ellen és kilátásba helyezi tiltakozó akciók szervezését.

A hulladék utaztatása drága és környezetszennyező, főként a keletkező füstgázok kötelező tisztítása miatt. A már a legkisebb koncentrációban is rákkeltő, magzatkárosító dioxinokat kiszűrő, szintén veszélyes hulladékokat termelő technológiák akár egy új égető árának felét-kétharmadát is elérhetik. Egy új beruházásnak nagy a korrupciós kockázata is, mivel a beruházási költségek 20 százalékát rendre ellopják.
 

Rovatok: 

A hulladékégetés csak az ellopható milliárdok számát növelné

 • 2015. október 01. 02:00
 • sklania
Németországban a kommunális hulladék szinte 0%-át viszik szeméttelepre, nálunk ez a szám 70 %
Miközben a Lidl 800 milliós beruházással saját hulladékának 95 %-át újrahasznosítja, a kormány több hulladékégetőt építene. Illés Zoltán nagyon berágott a a Lázár körvonalazta szemétterven.

Nyolcszázmillió forintból korszerűsítette hulladékkezelési eljárását a Lidl Magyarország, a környezetvédelmi beruházással a keletkezett hulladék 95 százalékát újra tudják hasznosítani, közölte a cég. Az új technológiát eddig 79 boltban vezették be, jövő év végére már mind 164 üzletben szeretnék bevezetni. Ezzel a tömörített hulladék mérete a korábbi egynegyedére csökken.

Rovatok: 
célcsoport: 

Tényleg a szelektív gyűjtéstől leszünk környezettudatosak? A hulladékról másként

 • 2015. augusztus 01. 02:00
 • Csilla
Újságírói továbbképzés hulladékos témákkal kapcsolatban

A Humusz Szövetség – a Független Médiaközpont szakmai partnersége mellett – a hulladékgazdálkodás és a környezettudatos termelés és fogyasztás témái iránt érdeklődő, de még nem feltétlenül jártas újságíróknak tart ingyenes továbbképzést budapesti személyes találkozókon, amelyekhez – főleg a vidéki kollégák érdekében - lehetőség van webinar (web alapú szeminárium) formájában kapcsolódni.

 

A képzéseken kiemelt célunk, hogy közérthetőek legyünk, rávilágítsunk az összefüggésekre, és támpontot adjunk az újságíróknak a további kutatómunkákhoz. A képzés interaktív, így lehetőséget biztosítunk a kérdésfeltevésekre is.

Jelentkezés

Rovatok: 
Műfaj: 

Cementgyár STOP!

Év: 
2015
Szám: 
Nyár

2073 aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben és adtak át június 26-án a Miskolci Cementgyár STOP! Civil Munkacsoport tagjai dr. Kriza Ákos polgármesternek, hogy megakadályozzák a cementgyár és hulladékégető üzem, ill. az azt kiszolgáló tapolcai kőbánya beindítását.

A Munkacsoport szerint ugyan nagy szükség van új munkahelyekre, kormányzati támogatásra, de nincs szükség a jelenlegi környezetterhelést tovább növelő ipari tevékenységre.

Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 

Tilos a hulladékok szabadtéri égetése!

Év: 
2015
Szám: 
Tavasz
Hosszú évek óta javasoljuk, hogy az önkormányzatok tiltsák be az avarégetést, ugyanis az számos környezeti és egészségügyi kockázatot rejt; nem is szólva a műanyagok és egyéb jó fűtőértékűnek vélt, ám erősen mérgező anyagok égetéséről. Ezért örömmel jelentjük, hogy március 5-én hatályba lépett az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló rendelet, amely mindezeket megtiltja, a szabálysértőket pedig többszázezer forintos bírságra is ítélheti. Az avarnak nem a tűzkupacon a helye, hanem a házi komposztálóban, amelyben ingyen kiváló növényi tápanyagot gyárt nekünk a természet.
Rovatok: 
Újraszedve rovatok: 
célcsoport: 

EU a hierarchián előrébb tenné a hulladékégetőket

 • 2015. július 01. 02:00
 • Csilla
Melegebb országokban elég lenne kevesebb energiát előállítani a hulladékból

Bizonyos égetők automatikusan energiahasznosítóvá lépnének elő a Hulladék Keretirányelv (HKI) legújabb módosításának köszönhetően. Ez a változás 30-35 égetőt érintene.

A HKI előírja, hogy bizonyos energiahatékonyságnak megfelelve - egy képlet alapján számolják ki - a hulladékégető energiahasznosító műnek számít. Továbbá az is megengedett, hogy a hulladékot más országból hozzák be, bizonyos országokba pedig még zöld energia támogatást is kapnak hozzá.

A jelenlegi módosítás lényege, hogy egy ún. klimatikus faktort vezetnek be, aminek értelmében azt is figyelembe veszik a hatékonyság számításánal, hogy ahol az égető található, mennyi a fűtéses napok száma.

Rovatok: 
célcsoport: 

Oldalak