A mészkőbánya köze a hulladékégetéshez

Nyergesi küzdelem a cementgyár beruházása ellen
Év: 
2010
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szuhi Attila

Régóta húzódik a nyergesi hulladékégető cementgyár ügye. Hogy megakadályozzuk a hulladékok égetését a helyi civilekkel és önkormányzatokkal közösen igyekszünk minden lehetséges módon gátolni a cementgyár felépülését. Most éppen a cementgyárhoz szükséges mészkőbánya ellen küzdünk.

A gyárhoz ugyanis tartozna egy már működő mészkő és márgabánya bővítése is. Mindkettő jelentős része egyébként Natura 2000 terület, a két bánya tervezett területe 95 hektár lenne, ami egy hazai nagyközség területének felel meg. Jelenleg még zömében erdők borítják a majdani bányák területét…

A hazai környezetvédelmi hatóság ebben az ügyben is hozza szokott formáját. A hatóság megküldte a helyi jegyzőknek a bányabővítésről szóló közleményt, amit 21 napig közszemlére kell tenni, észrevételt is ez idő alatt lehet tenni. Ám a Felügyelőségnek nagyon sürgős volt az engedély megadása és a határidőket, visszajelzéseket meg sem várva kiadta az engedélyt a bányabővítésre.

Vesztére, ugyanis a civilek ezt a határozatot megfellebbezték, éppen a fenti hibákra hivatkozva. A hatóság a fellebbezés beérkezte után aztán úgy tett, mintha ő fedezte volna fel a kapkodást és saját jogkörében meghosszabbította a határidőket majd újra kiadta az engedélyt. Ez azért volt számára fontos, mert ha a fellebbezés alapján bukkannak rá a hibára, akkor meg kellett volna ismételni az eljárást, és a Holcim bányája késedelmet szenved. Ezt pedig aligha engedheti meg a magyar környezetvédelmi hatóság.

No persze ezt a döntését is megfellebbezték a civilek, már csak azért is, mert korábbi fellebbezésükre semmi válasz nem érkezett, a hatóság azért a fellebbezési díjat zsebre rakta. És hogy miért küzdünk mi egy cementgyár mészkőbányája ellen? Nos a tervezett gyár megkapott minden engedélyt. És ezen engedélyek szerint 75 ezer tonna hulladékot is égetnének, az eredeti tervek szerint veszélyes hulladékot is. Bár lakossági nyomásra ettől a cég elállt, szavának aligha hihetünk. A szomszédos településen lévő cementgyárában, érvényes és eredményes népszavazáson utasította el a lakosság a cementgyári hulladékégetést, ennek ellenére a cég ma is éget veszélyes hulladékokat, a környezetvédelmi hatóság – a népszavazási eredményre fittyet hányó – engedélyével.

És hogy lássuk, nem csak a hatósággal van baj: az egyik legnagyobb zöld szervezet épp tavasszal gyűjtött közösen a Duna partján hulladékot a Holcimmel, miközben a gyár vígan égeti veszélyes hulladékát.

Szuhi Attila