Kukaszakma

Kettős mérce

Szénkvótákat „termelnek” a harmadik világ lerakói
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Rátz Judit

Az Európai Unió hulladékpolitikájának és klímapolitikájának ellentmondásairól szoló tanulmányt a GAIA (Global Alliance for Incinerator Alternatives, Globális Szövetség a Hulladékégetők Alternatíváiért) nevű nemzetközi szervezet készítette, amelynek hazai tagja a Humusz.

A röviden csak Rio+20-ként hívott ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferenciájának apropóján készült tanulmány arra a tényre világít rá, hogy az Európai Unió saját országaiban (az ismert környezeti, gazdasági és szociális problémák mérséklése érdekében) mindent megtesz a hulladéklerakás és hulladékégetés csökkentéséért, míg a harmadik világbeli országokban éppen hogy ösztönzi ezen tevékenységeket, ugyanis az ottani lerakók és égetők üzemeltetői az általuk elért tényleges, vagy csak papíron létező üvegházhatású gázkibocsátás- csökkentésüket jó pénzért értékesíthetik az EU-s országok felé.

célcsoport: 
Rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

Lerakótól eltérítve

Baszkok a nulla hulladék felé
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Graczka Sylvia

Egy hulladékégető tervével indultak, mára a hulladékcsökkentésben a legjobban teljesítő települések között szerepel Usurbil és Hernani. Baszkföldi beszámolónkból kiderül, hogyan lehet a települési szilárd hulladék 80-90 százalékát visszanyerni. Nem, nem az energetikai célú égetéssel!

Az észak-spanyol – bocsánat, baszk – Gipuzkoa tartomány hegyes kis dombjain suhant a világ minden tájáról érkező, nullahulladék-rajongókból verbuválódott  csapat, amikor megszólalt kedves, helyi vendéglátónk – a Zero Zabor nevű civil szervezet munkatársa -, hogy „most nézzünk balra. Ide akarták építeni néhány éve azt a hulladékégetőt (ismét bocsánat: energetikai újrahasznosító művet), amivel minden elkezdődött. A terv az volt, hogy a völgy aljába építik az égetőt, hogy ne zavarja a tájképet. A kéménye pedig pont a környező utakkal, településekkel lett volna azonos

célcsoport: 
Rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

Hulladékból Energiastratégia

A távhőszolgáltatók hulladékból nyernék a „zöld” energiát
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Szuhi Attila

A hulladékégetés kérdése természetesen szerepel a Nemzeti Energiastratégiában. Most, hogy javában zajlik a kapcsolódó cselekvési tervek kidolgozása, újra felbukkan a téma, a távhőfejlesztés kapcsán.

„...a megújuló- és anyagában nem hasznosítható kommunális hulladék energiaforrást alkalmazva – a környezettudatos fogyasztók zöld szolgáltatásává alakuljon” – olvashatjuk a dokumentumban, magyarán szólva elégetjük a szemetet és távhőszolgáltatást adunk cserébe. Ugye a környezettudatos Kukabúvárok ezt nem tartják olyan jó ötletnek? Összegyűjtöttünk egy pár gondolatot ezen terv kapcsán, és csak remélni tudjuk, hogy a döntéshozók majd megfontolják érveinket.

célcsoport: 
Rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

Nincs terv, nincs törvény, nincs megelőzés

Félidei kormányértékelés: Hulladékból kettes
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Malatinszky Ákos

42 környezet- és természetvédő társadalmi szervezet 2012.május 29-én közös, 32 oldalas értékelést adott ki a kormányzat elmúlt kétévi környezetpolitikai tevékenységéről. A 178 pontbólálló értékelés 9 fő témakörére osztályzatot is adtak: a jelképesbizonyítvány 2 egyest, 6 kettest és 1 hármast tartalmaz. Azóta, ha nehezen is, de elfogadták az új hulladékról szóló törvényt, amivel úgy tűnik, nem csak a civilek elégedetlenek...

A hulladékügy vonatkozásában pozitívumként emelték ki, hogy az égetők építését a korábbi tendenciával ellentétben nem támogatta a kormányzat.

Rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

Újrapapír vagy e-könyvek?

Zöld trendek az író-nyomó papírok piacán
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Graczka Sylvia

A közelmúltban készített tanulmányunk eredményeit tesszük most közzé, ami az újrahasznosított papír használatának elősegítésével foglalkozik. Valószínűleg nem csap földhöz bennünket a hír, hogy az újrapapír piaci részesedése igen aprócska, ugyanakkor a szereplők is elismerik, hogy van benne potenciál.

A tanulmányozás alapját az anyagok körforgásához hasonló ciklikus szemlélet adta. Megvizsgáltuk, mi a helyzet a papírhulladékok terén, aztán a hulladékra épülő papírgyártást próbáltuk feltérképezni, végül a fogyasztói oldallal – kiemelten a közbeszerzésekkel – is megismerkedtünk. Emellett néhány jó gyakorlat összeszedésére is vállalkoztunk.

Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

Áradás a levélszekrényben

Rengeteg az illegális és a címzetlen szórólap
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Rátz Judit

A Reflex Egyesület projektje keretében a Humusz 2012 nyarán tanulmányt állított össze a szemétposta, szép nevén a kéretlen reklámküldemények témájában. A cél a hazai helyzet feltérképezése és a csökkentési lehetőségek bemutatása volt, melyhez számos hazai és külföldi példát gyűjtöttünk össze.

A reklámkiadványok története szinte egyidős a könyvnyomtatáséval, a mai értelemben vet direkt marketing kezdetei pedig az 1900-as évek elejének Amerikájába nyúlnak vissza. Európában csak jóval a II. Világháború után kezdtek elterjedni a kéretlen prospektusok, míg Magyarországon a külföldi csomagküldő cégek rendszerváltás utáni piacra törésével honosodtak meg. Az azóta eltelt rövid idő alatt a DM piac több tízmilliárd forintos üzletággá nőtt, s ma már életünk szerves részévé váltak a hivatalos levelek, számlák között megbújó szórólapok, akciós újságok, vagyis a „szemétposta”.

Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

Hozz magaddal még egy dobozt!

Szemétgyűjtő verseny kérdőjelekkel
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Pauló Gergely

A Humusz "szemléletformálás" logója.A szemléletformálás nevében indított iskolai szemétgyűjtési akciók általában rekord mennyiségű eredményekről számolnak be. Amellett, vagy ahelyett, hogy egy elégedett mosollyal nyugtáznánk és örökre elfelejtenénk az ilyen híreket, érdemes egy kicsit elgondolkozni azon, hogy vajon mennyiben járulnak hozzá ezek az eredmények a hulladékprobléma megoldásához.

 

„Rekordot döntve, eddig már több mint 34 tonna, vagyis négy városi autóbusz tömegével megegyező italos kartondobozt gyűjtöttek az óvodás és iskoláskorú gyerekek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) tavaly szeptember végén kezdődött gyűjtőprogramján. Habár a program még csak a felénél tart, ez a mennyiség jelentősen meghaladja a tavaly – a program egész éve alatt – összegyűjtött 26 tonnát.” – írja az http://onkormanyzat.mti.hu.

Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Szőve – fonva - újrahasznosítva

Bemutatjuk a lábtörlőművest
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Gál Andrásné

Nemrégiben fölkeresett bennünket Gál Andrásné, kertépítő szakmérnök, hogy beszámoljon Látrányban folyó újrahasznosító kézműves tevékenységéről. Kérésünkre az alábbi írásban ad hírt erről, képpel is illusztrálva.

Hogyan is kezdődött az én történetem? Néhány évvel ezelőtt édesapámnál találtam egy téglalap alakú, fából készült keretet, rajta félbehagyott, műanyagokból álló fonást. Tőle tudtam meg, hogy lábtörlőnek szánta, de betegsége miatt nem tudta befejezni sajnos. Akkor döntöttem úgy, hogy én elkészítem helyette. Volt otthon jó pár nejlon szatyor, ezekből láttam neki a munkának. Tetszetős darab kerekedett belőle. Egy idő múlva ismerőseim meglátták az ajtó elé tett színes lábtörlőt, és – nem kis csodálkozásomra – kértek, ugyan készítsek nekik is ilyen csuda dolgot.

Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Hogy csinálják a többiek?

Európai körkép a nemzeti hulladékmegelőzési programokról
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Demeter Zoltán, Greenaction

Megelőzés2013-ra Magyarországnak is rendelkeznie kell egy Nemzeti Hulladékmegelőzési Programmal, amelyet reményeink szerint gyakorlati és eredményes intézkedések követnek majd. De mi a helyzet az Európai Unió más országaiban? Találunk-e átvehető jó példákat, vagy ott is csak a felszínt kapargatják a megelőzés terén?

Az EU tagországokban évi 1,3 milliárd tonna hulladék keletkezik, amelyből 40 millió tonna veszélyes hulladék. Azaz minden EU polgárra évente 3,5 tonna szilárd hulladék jut, s ez a mennyiség évről évre nő. Ugyanakkor a háztartási hulladék mennyisége 2000-től stabilizálódott, legalábbis tömegét tekintve, amit főleg a könnyebb csomagolóanyagok elterjedése okozott.

A számok is mutatják: a megelőzésre a nálunk több téren fejlettebb országokban is szükség van.

Tematika: 
Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

Kukázók borogatják a gyűjtőket

Egy „látványos” probléma, amit nem lehet kezeletlenül hagyni
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Molnár András

Szelektív hulladékgyűjtésA fővárosi szelektív gyűjtőszigeteken fokozatosan bevezetik az alumínium és a műanyag hulladék együttes gyűjtését - jelentette be a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 2011 júniusában. A vállalat döntését főleg a gyűjtőkonténerek körüli problémák indokolják. Egyre több bejelentés érkezett ugyanis arról, hogy kukázók borogatják a gyűjtőket.

Az új rendelkezéssel vissza kívánják szorítani az alumínium hulladékok kiválogatását, azonban a döntést a szociális szakma és a témára fogékony lakosok egyaránt vitatják.

Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

Oldalak