Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Balatoni hulladékos körkép 2001

Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Mágori Krisztián Percze Andrea

Júliusban egy csodálatos hetet töltöttünk a "magyar tenger" partján. Megragadtuk a lehetõséget és körülnéztünk hulladékos szemmel is. Kalandos hetünk alatt négy helyen fordultunk meg: Balatonudvariban, Tihanyban, Balatonakarattyán és Balatonkenesén.

 

Az általunk meglátogatott strandokon általában kevés volt a szemetes, ami esténként meglátszott a mellettük terpeszkedõ hulladékhalmokon. A strandok egyébként másnap reggelre eltakarítják a szeméthalmokat, de ez a hatalmas mennyiség nyilván a helyi kommunális szemétlerakókat terheli. A szerves hulladék komposztálása szintén nem megoldott. A strandokon felhalmozódó hulladék összetételére is megpróbáltunk becslést tenni (ld. a kördiagramot).

A legszebb strandot a négy hely közül Tihanyban találtuk, ez volt a legtisztább és a leggondozottabb. A strand egyébként nem állami, hanem magántulajdonban van.

Természetesen az egész környékre rányomja bélyegét a fogyasztás serkentése, azt sugallva, mintha csak folyamatos evéssel, ivással lehetne kellemesen nyaralni. Ez látszik a rengeteg reklámban, az akciók sokaságában, illetve a különbözõ árusok nagy számában. A boltokban jellemzõek a túlzott csomagolások - egy hamburgert Balatonakarattyán elõször mûanyag zacskóba, majd szalvétába csomagolnak, végül mindezt egy papírtálcán szolgálják fel. A papírtálca az étkezésünk során egyáltalán nem szennyezõdött, így azt felesleges csomagolásnak ítéltük. Kellemes meglepetésként ért minket azonban, hogy utunk során egyetlen gyorsétteremmel sem találkoztunk.

A Balaton alapvetõen még mindig a német fizetõvendég-forgalomra épít. Tihanyban a strandokon szomszédaink nagy része német volt, így a balatoni nyaralást melegen tudjuk ajánlani idegen nyelv tanulása céljából. Olyan éttermet is találtunk, ahol az ételek nevei csak németül voltak feltüntetve. Balatonakarattyán, egy boltban meglepõdve tapasztaltuk, hogy nemcsak minden felirat két nyelven volt megtalálható, de az akciós termékeket hirdetõ füzetke is "két nyelven beszélt". Ezzel szemben azonban az eladók német nyelvtudása kívánnivalót hagyott maga után. Ugyanitt találkoztunk azzal a felháborító ténnyel, hogy csak és kizárólag Danone tejtermékekhez lehetett hozzájutni, illetve méregdrága import német joghurtokhoz. Meggyõzõdésünk, hogy lehetne más beszállítókat találni a tejtermékekre, akár a környékrõl is.

Tapasztalatainkat összefoglalva ajánlásokat fogalmaztunk meg a Balaton környékére vonatkozólag, melyekkel az általunk is megfigyelt hiányosságok orvosolhatóak lennének:

  • A balatoni turizmusnak kevésbé fogyasztás-orientálttá kéne válnia, például falusi vagy ökoturizmussal egybekötve.
  • Szelektív hulladékgyûjtés bevezetése a turisták által kevésbé látogatott helyeken is.
  • A szerves hulladék komposztálásának megoldása a helyi gazdák bevonásával.
  • A visszaváltható üvegek és csomagolások elterjesztése, a betétdíjas rendszer visszaállítása.
  • A "szennyezõ fizet" alapelv érvényesítése, a szennyezõ árusok és boltosok bírságolása szennyezésük mértékével arányban, "zöld kommandó" segítségével.
  • Szintén a "szennyezõ fizet" alapelv értelmében a boltosoktól és árusoktól származó hulladék mennyisége és jellege alapján történõ szemétdíj kiszabása; a szolgáltatók érdekeltté tétele a hulladék mennyiségének csökkentésében.
  • A gyorséttermek távoltartása a Balaton környékétõl.
    A termékek esetén más beszállítók bevonását javasoljuk.