Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gyorsfénykép az Alföldről

Év: 
2001
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Gálik Judit

Mintegy fél éve lakom a "nagy magyar pusztaságon". Kiskunhalas lett a lakhelyem, s a pesti forgatagból kifejezetten nyugalmas helyre érkeztünk a családommal. Biológia tanár lévén, igyekszem nyitott szemmel járni, így máris sok mindent sikerült felderítenem környezetvédelmi szempontból is.

 

 

Az első élményem rögtön az volt, hogy itt mindenki, vagy legalábbis majdnem mindenki ráér; tehát rengetegen járnak biciklivel és sok ember kertészkedik. Igazi kisvárosi idill! Az összhatás egy emberi, barátságos, zöld kisváros. LENNE, ha nem égne minden hétvégén majd' minden kertben egy-egy kisebbfajta máglya, ha nem hozna a szél vegyszeres permetet a szomszédból, s ha az utcai csatornákból nem terjengene erősen - különösen esős időkben - a tisztítatlan szennyvíz - nevezetesen: a "pöce" - szaga. A közutak mentén elterülő szemétkupacok terjedelme és gyakorisága is jelentős - néha állítólag még a döglött tehén is oda kerül. Évente ismétlődő szertartás szerint - "metszés" fedőnéven - elektromos láncfűrésszel tarolják le a város fáit. A legfrissebb visszásság az, hogy a régi hulladéklerakó beteltének közeledtével egy védelem alá vont terület közepére tervezik az új lerakót.

Oktatási intézményeink is idomulnak a hazai átlaghoz: a büfékben csak a darált műanyagalapú, extra színes és cukros élelmiszereket árulják méregdrágán és a gyerekek menza-ebédjét is előre gyártott porokból pancsolják össze. A lelkes szárazelemgyűjtés is csak addig terjed, ameddig a használt elemeket összehordják, viszont a veszélyes hulladékot megfelelő helyre el is kellene szállítani. A fentiek - gondolom - bármelyik magyar kisváros ismérvei lehetnének.

De! Azért van remény arra, hogy lassan, de biztosan változni kénytelenek a megszokott, beidegződött dolgok. A helyi hivatalban VAN olyan szakember, aki képes átlátni a helyzetet (bár még a legalacsonyabb poszton), s vannak már pozitív, fejlődőképes kezdeményezések. Már beszélnek a helyi csatornáról, tervezik, pályáznak, s két éven belül ígérik. A hulladéklerakót szelektíven válogató, modern technológiájú teleppé tervezték. A városban több ponton vannak szelektív kukák, ezek meg is telnek, ki is ürítik, csak még nem tudom, hova kerül a bennük lévő anyag. Már épül a város komposztáló üzeme, s őszre már a próbaüzemet ígérik. A szennyvíztisztító telepet idén újították, van már homokfogó rácsunk is.

És az utóbbi fél év gyümölcse: a helyi tévében van rendszeres környezetvédelmi híradó. A pedagógusok kezdeményezték a büfék egészségesebbé tételét, s az iskolaorvos segítségét is kérték. A gyermekélelmezés területén terveződik a porított élelmiszerek kiváltása. A városban lesz környezetvédelmi vetélkedő is. Alapítás alatt van egy pedagógus díj a környezeti nevelés terén végzett kiemelkedő tevékenységért. Rajzpályázat keretében a gyerekek megismerhetik a város védett fáit.