Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HÍREK

Év: 
2000
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Levente

"Szedd össze magad!"

Ez volt a mottója a Föld napi, vasárnapi tavaszi nagytakarításnak a Normafánál. A HuMuSz, a Rügyecskék és a Mélymosoly Alapítvány, valamint a Gandhi étterem szervezésében lebonyolított szemétszedésen több mint százan vettek részt, és csaknem háromszáz zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze. A szemétszedőket krumplis tésztával vártuk, utána pedig az estébe nyúló zenéléssel és tánccal pihentük ki a napi fáradalmakat.

 

Meddőhányóból szarkofágba

 

Elkészült a nagytétényi Metallochemia és elődei által okozott környezeti kár felszámolásáról szóló legújabb terv, melyet az önkormányzati testület április elején el is fogadott. A nehézfémtartalmú salakot betonszarkofágba zárnák, ráhordanák a környékbeli szennyezett földet, majd bitumennel takarnák be az egészet. A tervet ellenzők szerint a szarkofág mint továbbra is veszélyes hulladék örök teherként nehezedne rájuk, így a felelősséget áthárítanák az utókorra. Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség egyébként még tavaly arra kötelezte a céget, hogy 2002. végéig számolják fel mind a gyáron belüli, mind a gyáron kívüli szennyezéseket.

 

Rekultiváció vagy hulladéklerakás?

 

A hatvani városi ügyészség környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének bűntettével vádolja a budapesti Hunviron Kft-t. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Lőrinciben (Heves megye) az elmúlt évtizedekben mintegy ötmillió köbméter pernyét és salakot raktak le. A Hunviron 1992-ben a pernyehányó rekultivációjára kért és kapott engedélyt, valójában azonban kb. 30 ezer tonna veszélyes hulladékot helyezett el benne. Az ÁNTSZ szerint fennáll annak a veszélye, hogy a húszezer lőrinci lakos ellátását biztosító vízbázis a jövőben elszennyeződhet. A május elején kelt vádemeléssel végre pont kerülhet az ügy végére.

 

Gyógyír hulladékainkra

 

A Chinoin Rt. vállalta, hogy májusban, egy hónapon keresztül 600 patikában begyűjti a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Az akciót azonban az országos főgyógyszerész betiltotta. Később Gógl Árpád, egészségügyi miniszter megegyezett a Magyar Gyógyszerész Kamara vezetőivel ezen gyógyszerek begyűjtéséről és megsemmisítéséről. Nyár végétől a patikákban adhatja le a lakosság a háztartásában keletkező, veszélyesnek minősülő gyógyszerhulladékot. Az egészségügyi tárca a megsemmisítésről szóló rendeletet a környezetvédelmi tárcával közösen készíti el.

 

Állati veszélyes

 

Az elmúlt három évben közel negyven tonna sertéstetemet földeltek el az egyeki termelőszövetkezet területén. A feltételezést a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség a május végén vett mintákra alapozza. A szövetkezet elnökét korábban egy hasonló ügyben előzetes letartóztatásba helyezték, akkor szarvasmarhatetemek elföldelése miatt. Az állattetemek egyébként veszélyes hulladéknak minősülnek. A kárelhárításról a felügyelőség és az ÁNTSZ közösen hoz határozatot.

 

Akkumulátorhasznosító Komlón

 

Megadták a környezetvédelmi engedélyt a Komló melletti Béta aknára tervezett akkumulátorhasznosító üzemre. A Hulladékakkumulátor-feldolgozó Rt. jövőre kíván belekezdeni a hárommilliárdos beruházásba. Az üzem az országban keletkező évi 25 ezer tonna akkumulátort hasznosítaná újra, és 140 embert foglalkoztatna. A Komló melletti két település azonban tiltakozik és fellebbez a szakhatósági engedély ellen.

 

Veszélyes titkolódzás

 

Rapcsák András felkéri a parlament környezetvédelmi bizottságát, hogy folytasson vizsgálatot a Hódmezővásárhelyen létesítendő veszélyeshulladék-lerakó ügyében. A korábban állásából felfüggesztett polgármester szerint az önkormányzat vezetői jogsértést követnek el akkor, amikor nem hozzák nyilvánosságra a hatástanulmányokat és az üzleti tervet.

 

"Hagyjatok egészségesen élni!"

 

Szólt az egyik transzparens felirata április 8-án Taksonyban, ahol lakossági tüntetést szerveztek annak érdekében, hogy végre zárják be a település határában levő kommunális lerakót. Az elmúlt években többféle veszélyes hulladék került ide, ami a lerakó szigeteletlensége miatt szennyezi a környezetet: nemcsak a szomszédos szántóföldeket, hanem a talajvizet is. Találtak már itt 1500 tonna aszfaltot, 20 tonna - nem hivatalos becslés szerint 2900 tonna - shredder hulladékot, emellett a taksonyiak kénytelenek együttélni kórházi hulladékkal és festéklakkal egyaránt. A legpikánsabb azonban az, hogy az illetékes felügyelőség engedélyt adott bizonyos veszélyes hulladékok komposztálására, amelyet a Biofeld Kft. a lerakó területén végez. Sem független szakértők, sem a taksonyi polgárok nem hisznek a szervetlen (!) anyag komposztálhatóságában, bár a cég szerint fél mázsányi eredményt már fel tudnak mutatni. A helyi önkormányzat rendőrségi és ügyészségi feljelentést tett, Illés Zoltán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke pedig a Legfőbb Ügyészséget kérte vizsgálat lefolytatására.

 

Új hulladékudvarok