Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Égetõ ügyek Dunaújvárosban

Év: 
1998
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Ákos

A szemétégetõ cégekkel kapcsolatban van néhány infóm Dunaújváros környékérõl. Szocialista iparvárosunkban mûködött a közelmúltig egy égetõ, amit a "Cz es Cz Bt" mûködtetett, és állítólag kórházi veszélyes hulladékokat égetett a Dunaferr sportpályái mellett (ott, ahol délutánonként az utánpótlás fiatalok edzenek - dioxin-dús levegõben...). Az égetõ egy õsrégi üstbõl állt, és mivel nagyon sokszor produkált koromfekete füstöt (az igazgató szerint persze nem), ezért a környékbeli irodákban, telepeken dolgozok sokszori zaklatása után a polgármester bezáratta. Az ügyrõl egyébként több cikk is megjelent a Dunaújvárosi Hírlapban.

A közelmúltban viszont egy bizonyos "Hammer&Hammer" (vagy valami ilyesmi) cég vette meg a területet, majd miután egy erre szakosodott salgótarjáni céggel rendbehozatta az üstöt, megkapta az engedélyt a munkaruhák és még nem tudom milyen hulladékok égetésére a Közép-Dunántúli Kvf-tõl. Az engedély tehát megvan, a cég is új, az üst (kohó) is jobb, csak hát a füst nem változott - állítólag. Szóval újabb cikk a Hírlapban, hogy fekete, büdös füst stb. A Kvf pedig nem mond semmi érdemlegeset. Egyszóval ismét van egy jó kis hulladékégetõnk.

Más téma: szintén a Hírlapunkban, s több országos napilapban is megjelent, hogy a budapesti Fõgáz Rt. gázmasszáját a Dunaferr Vasmû kohójábán akarják megsemmisíteni (a gázmassza most valahol Bp-en pihen, és az illetékes Kvf szólította fel a Fõgáz-t, hogy vigye onnan, semmisítse meg). A dunaújvárosi vasmûben a cég vezetõi elismerik, hogy tárgyaltak a Fõgáz-zal, de a nehézfémtartalmú gázmassza égetésérõl nem volt szó. Szóval itt tartunk. Szerintem fû alatt megy minden (most is).

Megint más: városunk polgármesteri hivatalának környezetvédelmi fõmunkatársa (merthogy nekünk olyan is van!) azt mondta nekem, hogy a tõlünk 15 km-re levõ Dunaföldváron kommunális hulladékégetõt fognak építeni. Ezt Õ boldogan mesélte, és elképedésemet-megdöbbenésemet látva megnyugtatott, hogy "hát a hulladékégetõ nem szennyez, az nekünk jó ha van Dunaföldváron, mert a mi szeméttelepünkrõl is majd elviszi a szemetet" (én kis buta, erre ugye nem is gondoltam - ezt mar nem Õ mondta, hanem én). Szóval ez komolynak tûnik, mert ha valaki, hát Õ illetékes az ügyben. Errõl egyébként a Hírlap meg nem írt (vajon miért ?!).