Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hamarosan itt a Nemzetközi Komposzttudatossági Hét!

  • 2023. április 14.
  • Gyuri

A COMPOST Research and Education Foundation (Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány) Kanada, Ausztrália, az Egyesült Királyság, továbbá más országok csatlakozásával 2023. május 7–13. közötti időszakot a Nemzetközi Komposzttudatosság Hetének (International Compost Awareness Week, ICAW) nyilvánította. 

A komposztálás a szerves anyagok talajba visszajuttatásának egyik módja, szélsőségesen aszályos vagy árvízi körülmények között a vízzel való takarékoskodás egyik módja, csökkenti a vízfogyasztást és a nem pontszerű szennyezést. Bizonyítottan csökkenti a műtrágyáktól való függőséget, és az erózió mérséklésében is szerepet játszik.

A komposztálás a hulladékcsökkentés, az újrahasználat és az újrahasznosítás hatékony formája. Mivel a szerves anyagok a háztartási hulladék mintegy 30%-át teszik ki, a komposztálás az egyik legfontosabb módszer a hulladékkezelésre.

A kerti nyesedék, a zöldség- és gyümölcshéjak, az ételmaradékok, a biológiailag lebomló anyagok, a trágya és a széna komposztálhatók, és ha komposztáljuk, akkor komposztként hasznos termékké alakulnak át.

A komposzt a zöldfelület-fejlesztési munkálatokban is felhasználható. A helyi önkormányzatok, a közutakért felelős szakemberek, a talajvédelmi szolgálatok, a kertészeti és agrárszaktanácsadók, valamint a közterület-fejlesztést és -fenntartást végzők jelentős hatással lehetnek a víz és a talaj tisztaságára, az éghajlatra és a talajjavításra, ha komposztot használnak a zöldfelületek növeléséhez. 

A Nemzetközi Komposzttudatossági Hét a komposztkészítés és a komposzthasznosítás bemutatására irányuló ismeretterjesztő és oktatási kampány.

A városi és vidéki települések komposztálási programok megvalósításával zöld munkahelyeket és infrastruktúrát teremhetnek.

Az idei év témájával – „Komposztálj az egészségesebb talajért, egészségesebb élelmiszerért!” – arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a komposzt fontos szerepet játszik a világ élelmezésében: azáltal, hogy egészségesebbé teszi a talajt, egészségesebb termények teremnek benne. 

Hogyan segít a komposzt? A szerves anyagok komposzttá alakulásával és a komposzt termőföldeken történő felhasználásával egészséges talaj jön létre, amely egészségesebb élelmiszert és nagyobb terméshozamot biztosít.

Komposzttal csökkenthető a műtrágya és a növényvédőszerek felhasználása, ezáltal javul természetes vizeink minősége. A komposztban gazdag talaj jobban megtartja a vizet, egyúttal a komposzt szén-dioxidot tárol a talajban, így segíti a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését. 

Végül pedig a komposzt nemcsak a környezet állapotának javításában segít, hanem az élelmiszertermelésben és a világszerte tapasztalható élelemhiány leküzdésében is.

Ezért a Humusz Szövetség, a Galgamenti Népfőiskola valamint a Kertkalandok játék és környezeti nevelés támogatja a Komposzt Kutatási és Oktatási Alapítvány munkáját, elismeri a komposztálással foglalkozó tanácsadók, talajvédelmi szakemberek, háztartások, tájépítészek, gazdálkodók, újrahasznosítók, közterületi dolgozók, komposztálók, kertészek és növénytermesztők erőfeszítéseit mindenütt a világon, és csatlakozik a 2023. május 7–13. között megrendezése kerülő Nemzetközi Komposzttudatosság Hetéhez!

CSATLAKOZZATOK TI IS!

 

Forrás: Compost Foundation

Kép forrása: Jun Qi Tan (Szingapur) díjnyertes posztere a 2023-as év ICAW rendezvényeinek plakátja, Facebook

 

Komposztálással kapcsolatos szakmai anyagok:

https://humusz.hu/komposztalj/

A Humusz Szövetség munkatársai hétköznapokon 9.00-17.00 óra között szívesen nyújtanak komposztos tanácsadást: [email protected] +361-4450168