Hulladékból ötös

Öko-műhely gyerekeknek a TeÉrted Akadémián
Év: 
2010
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Molnár Anna

 A Budapesti Művelődési Központ (BMK) által szervezett TeÉrted Akadémia keretén belül 2010 tavaszán hét hetes környezetvédelmi foglalkozást tartottunk iskolai csoportok számára. Lássuk a tanulságokat!

A BMK a HuMuSz két környezeti nevelőjét kérte fel az Öko-műhely megtartására. A foglalkozásra két iskolai csoport jutott be. A program április középén indult, hét témán keresztül dolgoztuk fel a hulladékkal kapcsolatos környezeti összefüggéseket. A foglalkozások nagy része a BMK egyik minden szükséges eszközzel ellátott termében zajlott.

Első a tanulás

A diákok ellátogattak a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe, ahol megismerkedtek a hulladékégetés működésével és annak környezeti problémáival. Vendégeskedtek a HuMuSz Házban is, hogy bepillanthassanak egy civil szervezet működésébe, megismerkedhessenek a Humusz oktatótermével és kiállítási anyagaival. Hétről hétre sok érdekes feladaton és játékon keresztül, a globális témákból kiindulva jutottunk el a lokális problémákig, az egyéni felelősségvállalásig. Az első alkalmakon a gyerekek megismerkedtek a reklámok és a fogyasztás összefüggéseivel, az általános hulladékgazdálkodási tendenciákkal. Kipróbálhatták, hogy mennyire tudnak környezettudatosan vásárolni, mennyi az általános vízfogyasztásuk és hogyan tudnak környezettudatos életmódot folytatni.

Jöhetnek a tettek!

A hatodik héten már maguk a diákok vetettek föl olyan problémákat, amely zavarja őket. A felvetődött témák közül öt köré csoportosulva kellett egy civil szervezetet megalkotniuk. Meghatározták céljaikat, plakátot készítettek és stratégiát dolgoztak ki a probléma megoldására. A hetedik, utolsó foglalkozás már lazább keretek között zajlott. A Védegylet munkatársai segítségével a gyerekek megismerkedhettek a méltányos kereskedelemmel (Fair Trade-del). A bio-büfében pedig meg is kóstolhatták a Fair Trade termékeket, valamint a magyar bio tej- és zöldségféléket, gyógyteákat.

A program több szempontból is sikeres volt. A BMK munkatársai készségesen segítettek nekünk, velük és a diákokkal is jó kapcsolat bontakozott ki a program végére. A gyerekek sokkal nyitottabbá váltak a hulladékos környezeti összefüggésekre. Kísérő tanáraik is elégedettek voltak a foglalkozások szakmai és módszertani tartalmával egyaránt. Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló együttműködésekre!

Bővebb információ képzéseinkről: Molnár Anna, környezeti nevelő, anna@humusz.hu Molnár Anna