HuMuSz háztáji hírek

A BME Egyetemi Zöld Kör hosszú múltra tekint vissza: a kör eredeti alapítói a ’80-as években az országban elsők között hoztak létre szakmai alapokon nyugvó, környezeti és közéleti kérdésekkel foglalkozó egyetemi szervezetet. Számos projekt, demonstráció és eredmény után a csoport a ’90-es évtized végén utánpótlás hiányában feloszlott. Évekkel később, 2005-ben egy akkori fizikus hallgató maréknyi elhivatott barátjával újra életre hívta a kört, amely működésével egy jól meghatározott területre és célcsoportra, a Műegyetemre és az egyetemi polgárokra kíván hatni.

2012. november 07. 13:46

 

Hogyan értünk el idáig és mit kínálnak szolgáltatásaink?

2012. november 01. 15:21

2011-ben befelé fordultunk. Ez időszerű volt, hiszen hirtelen lett nagyon intenzív a szervezet tevékenysége, egyszerre futott több nagypályázat, így elkerülhetetlen volt a szervezeti keretek újrafogalmazása. Azt követte egy generációváltás a munkatársak körében, ám szakmai célunk, szellemiségünk mindezektől függetlenül nem változott, továbbra is azon vagyunk, hogy a környezettudatos termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, kevesebb hulladék keletkezzen.

2012. október 25. 15:59

A programnak a „Nulla hulladékot!” címet adtuk.

A terv az információs stratégia mentén készült, első két pontját már megvalósítottuk. Éppen a napokban juttatjuk el a vörösvári családokhoz a „Törekedj a nulla hulladékra!” c. kiadványunkat, melyben hasznos információkat találhatnak a környezettudatos szemlélet gyakorlatba való átültetéséhez.

2012. május 29. 08:43

A fővárosi iskolák jelentős részében sajnos a mai napig nem megoldott a komposztálás. Az udvaron felgyülemlett avart elszállítják, pedig mennyivel környezet- és pénztárcakímélőbb lenne, ha mindezt a kert talajának javítására használnák fel. A jelenlegi előírások szerint az iskola területén csak a kerti hulladékok komposztálhatók (fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, stb.). A korlátozás nem teszi lehetetlenné a komposztálást, egy iskola körül akad bőven „engedélyezett” alapanyag a jó komposzthoz.

2012. április 13. 08:57

 

2012. március 01. 19:35

 

 

Korábbi rendszerünket, módszereinket sokan kedvelték és ismerték. Voltak olyan iskolák, amelyek több csoporttal is ellátogattak a Humusz Ház oktatótermébe, tanösvényére és voltak olyanok is, akik minden évben visszatértek növendékeikkel.

2011. október 18. 19:37

Hulladéknaptár és kölcsönözhető fogyasztásmérő a Kerekdomb Egyesület segítségével

2011. október 11. 20:20

A Humusz Szövetség jelenleg éppen így gondolkodik jövőjéről, s meggyőződése, hogy felelősen teszi ezt. Ismerjük jól a nézetet, mely szerint „NGO ne kérjen díjat szolgáltatásaiért, költségeinek fedezését más forrásból próbálja meg biztosítani”. …„Más forrásból?”… Nos, hát éppen e források elakadó csordogálását, olykor időszakos elapadását éljük mindennapjainkban. Ebben a helyzetben nem ördögtől való az a gondolkodásmód, miszerint a saját Etikai kódexünkkel egyeztetett szolgáltatási tevékenységcsokor bevételteremtésre, a működés költségeinek fedezésére is végeztetik. Egyéb forrás híján.

2011. október 11. 19:54

Korábbi rendszerünket, módszereinket sokan kedvelték és ismerték. Voltak olyan iskolák, amelyek több csoporttal is ellátogattak a Humusz Ház oktatótermébe, tanösvényére és voltak olyanok is, akik minden évben visszatértek növendékeikkel.

2011. október 11. 19:38

A tanfolyam résztvevői megismerkednek a hulladékgazdálkodás alapfogalmaival, a reklám – fogyasztás – hulladék összefüggésével és következményeivel, valamint a fogyasztói társadalomból a fenntartható társadalom felé vezető út hulladékgazdálkodással kapcsolatos lépéseivel a hétköznapi ember nézőpontjából. A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a közös gondolkodásra, csoportmunkára. A résztvevők sok-sok érdekes módszerrel ismerkedhetnek meg, melyek segítik az ismeretek átadását a gyerekeknek, valamint gyakorlatias ötleteket adunk a környezetkímélőbb iskola működtetéséhez.

2011. október 11. 19:32

 

A Zöld KOBAK-tól a kurgán takarításig

BaKCsoA Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport (BaKCsó) egy 2001 októberében alakult non-profit, civil szervezet, melynek célja a környezet- és természetvédelem, a nevelés-oktatás, ismeretterjesztés és kutatás, valamint a hagyományok ápolása.

2011. szeptember 15. 13:46

„Teljes élet – nulla hulladék. Oldjuk meg maradék nélkül!” Ez a Humusz nullahulladek.hu oldalának fő üzenete. A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.

2011. augusztus 09. 14:02

A hálózat két éve indult útjára, s ezen az úton mindig is fonos állomást jelentettek a személyes találkozások. Idén tavasszal Nyíregyházán, Szekszárdon, és Budapesten rendeztünk térségi nulla hulladékos találkozókat, ahol a kapcsolatépítés mellett a szakmai fejlesztés is jelentős hangsúlyt kapott. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha egyetértünk a nulla hulladékos alapelvekben, sőt szimpatikusak vagyunk egymásnak és szeretnénk közösen dolgozni, jól jön némi tudományos és gyakorlati muníció a szemlélet terjesztéséhez. Ezért egy-egy, a témában jártas szakembert kértünk fel, ossza meg t

2011. július 20. 12:34

Ebben az évben a sokszínű kapcsolódási formákat új keretbe foglaltuk. Ha csatlakoznál, az alábbi lehetőségek közül választhatsz!

Magánszemélyként úgy érdemes csatlakoznod, mint

2011. július 01. 14:25

Minderről kicsit bővebben:

2011. június 27. 12:37

 

Tanárképzés

2011. június 23. 13:34

Végegyházán felpezsdítik a civil életet

 

2011. május 20. 14:31

Az egyik újdonság a Műegyetemen megvalósult Zöld Tanszék Versenyt bemutató filmecske, melyből megtudhatjuk, hogy miként versengenek az oktatók a diákok által alapított zöld kitüntetésért; sőt azt is, hogy mivel jár a rektor úr munkába. „Lehet, hogy menő vagyok egy kicsit, de azért annyira nem.” - így nyilatkozik egy másik kisfilmen a zenei fesztivál látogatója annak kapcsán, hogy az eldobható pohár helyett többször használható repohárból iszik. Újabb szép példa arra, hogy a hulladékcsökkentés nem valamiféle önsanyargatás, hanem összességében egy jobb élet felé vezet.

2011. május 10. 14:59

Az összefogás motorja a patcai Katica Tanya Aktív Pihenési Központ, de Gyűrűfűtől Paksig számos vállalkozás, illetve civil szervezet csatlakozott a munkához.

A résztvevő vállalkozásoknak és civil szervezeteknek különösen fontos, hogy a fenntartható fejlődés elveit a turisztikai tevékenységük révén is érvényre juttassák: a turizmus rövid távú érdekeit próbálják harmonizálni a fenntartható turizmus hosszú távú célkitűzéseivel.

2011. április 29. 09:48

Oldalak