HuMuSz háztáji hírek

Bemutatkoznak: Bezöldült egyetemisták

Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Molnár András

A BME Egyetemi Zöld Kör a fenntartható felsőoktatásért dolgozik 2005 óta. Programjaikon egyre több leendő diplomást szólítanak meg, jó pár kezdeményezésük pedig napi gyakorlattá vált az egyetem életében.

A BME Egyetemi Zöld Kör hosszú múltra tekint vissza: a kör eredeti alapítói a ’80-as években az országban elsők között hoztak létre szakmai alapokon nyugvó, környezeti és közéleti kérdésekkel foglalkozó egyetemi szervezetet. Számos projekt, demonstráció és eredmény után a csoport a ’90-es évtized végén utánpótlás hiányában feloszlott. Évekkel később, 2005-ben egy akkori fizikus hallgató maréknyi elhivatott barátjával újra életre hívta a kört, amely működésével egy jól meghatározott területre és célcsoportra, a Műegyetemre és az egyetemi polgárokra kíván hatni.

Rovatok: 
Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 

Re-krea

Gondolkozz felelősen!
Év: 
2012
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Dányi Andrea

Re-krea, a felelős gondolkodásra vállalkozók programja – így szól a Humusz Szövetség társadalmi vállalkozásának neve és szlogenje. Igen, tudatos vállalkozási törekvéseink gyümölcse idén őszre beérett, szolgáltatásainkat innentől vállalatok számára is végezzük, nem akármilyen támogatással.

 

Hogyan értünk el idáig és mit kínálnak szolgáltatásaink?

Rovatok: 
Kukabúvár archívum: 

A tervek után jön a kivitelezés

Vörösváriak a nulla hulladék útján
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Temesvári Anna

A nulla hulladék útját számunkra a Humusz kövezte ki azzal, hogy az induláskor kidolgozta Pilisvörösvár nulla hulladék stratégiáját. A 2011-ben a Marisla Foundation pályázatából finanszírozott kutató, elemző és a célokat megfogalmazó munka ugyanis az alapja annak a több évre szóló programnak, amelynek megvalósítási tervét ez év első hónapjában vázoltuk fel.

A programnak a „Nulla hulladékot!” címet adtuk.

A terv az információs stratégia mentén készült, első két pontját már megvalósítottuk. Éppen a napokban juttatjuk el a vörösvári családokhoz a „Törekedj a nulla hulladékra!” c. kiadványunkat, melyben hasznos információkat találhatnak a környezettudatos szemlélet gyakorlatba való átültetéséhez.

Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

„Keretszerződés”

Komposztálás az iskolaudvaron
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kavecsánszki Alexandra

A Humusz "komposztálás" logója.Elsőre talán furcsán hangzik… komposztálni az iskolában?! Igen! Ahogy a komposztálás során a háztartási és kerti zöldhulladékok természetes módon átalakulnak, úgy változik meg a diákok véleménye is a körülöttük zajló hulladékos kérdésekben, ha jó példát és gyakorlati megoldásokat kínálunk számukra.

A fővárosi iskolák jelentős részében sajnos a mai napig nem megoldott a komposztálás. Az udvaron felgyülemlett avart elszállítják, pedig mennyivel környezet- és pénztárcakímélőbb lenne, ha mindezt a kert talajának javítására használnák fel. A jelenlegi előírások szerint az iskola területén csak a kerti hulladékok komposztálhatók (fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, stb.). A korlátozás nem teszi lehetetlenné a komposztálást, egy iskola körül akad bőven „engedélyezett” alapanyag a jó komposzthoz.

Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Házi sajtos és zacskómentes együttműködések

A Nulla Hulladék Hálózat helyzetjelentése
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Portik-Bakai Zsuzsa

CivilekNyáron sem volt tétlen a „Teljes élet – Nulla hulladék” szellemben dolgozó szervezetek informális hálózata. Többek között új útmutatók, kibővült adatbázis, nejlonzacskómentes nap és frissült kiadvány szerepel a „vakációs összesítésen”. Ez sem kevés, de a (kinek-kinek) pihentető vagy munkás nyarat újabb országos nulla hulladékos kampány követi.

 

Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Civil a porondon

Azaz amikor végre átlépjük a saját árnyékunkat
Év: 
2011
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Nagyháziné Szabó Bernadette

Igen, igen, van az úgy, kérem szépen, hogy egy civil szervezet vesz egy nagy, mély levegőt, és kimondja végre: az eddigi komoly pályázati függőségen lépjünk át egyszer s mindenkorra, és a hosszútávú fenntarthatóság, kiszámíthatóság érdekében gazdagítsuk további színekkel szolgáltatásaink palettáját.

A Humusz Szövetség jelenleg éppen így gondolkodik jövőjéről, s meggyőződése, hogy felelősen teszi ezt. Ismerjük jól a nézetet, mely szerint „NGO ne kérjen díjat szolgáltatásaiért, költségeinek fedezését más forrásból próbálja meg biztosítani”. …„Más forrásból?”… Nos, hát éppen e források elakadó csordogálását, olykor időszakos elapadását éljük mindennapjainkban. Ebben a helyzetben nem ördögtől való az a gondolkodásmód, miszerint a saját Etikai kódexünkkel egyeztetett szolgáltatási tevékenységcsokor bevételteremtésre, a működés költségeinek fedezésére is végeztetik. Egyéb forrás híján.

Tematika: 
Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

Duzzad a jó gyakorlatok könyvtára!

Már több, mint 100 Nulla Hulladék jó gyakorlat a neten
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Balogh Emese

Ötleteket keresel ahhoz, hogy milyen programok szervezésével tudnád bevinni a „zöld” gondolatot az iskolába, a helyi közösségbe, a munkahelyedre, az otthonodba? A nullahulladek.hu éppen azért jött létre, hogy ehhez segítséget nyújtson. Filmek, cikkek, linkek, dokumentumok – mind egy helyen. A tartalom folyamatosan bővül. Segíts Te is!

„Teljes élet – nulla hulladék. Oldjuk meg maradék nélkül!” Ez a Humusz nullahulladek.hu oldalának fő üzenete. A Humusz szerint ugyanis a teljes élethez nincs szükség szemétre. Sokkal inkább belső fejlődésre, jól működő közösségekre, kreatív, tartalmas tevékenységekre.

Kukabúvár archívum: 
Rovatok: 

A gyenge kapcsolatoktól az ökofrankó büféig

Vissza- és előretekintés a Nulla Hulladék Hálózat tevékenységében
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Portik-Bakai Zsuzsa

„A társadalom gyenge kapcsolatai csak akkor épülhetnek ki, ha bizalommal vagyunk egymás iránt. Innováció, új ötletek csak gyenge kapcsolatok mentén születhetnek.” – mondta Dr. Csermely Péter a Mindentudás Egyetemén. Ilyen jellegű gyenge kapcsolatokon alapszik a Nulla Hulladék Hálózat is, amely informális módon köti össze az ország 40 civil szervezetét, s amelynek tevékenységeiről többször hírt adtunk ezeken a hasábokon is.

A hálózat két éve indult útjára, s ezen az úton mindig is fonos állomást jelentettek a személyes találkozások. Idén tavasszal Nyíregyházán, Szekszárdon, és Budapesten rendeztünk térségi nulla hulladékos találkozókat, ahol a kapcsolatépítés mellett a szakmai fejlesztés is jelentős hangsúlyt kapott. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ha egyetértünk a nulla hulladékos alapelvekben, sőt szimpatikusak vagyunk egymásnak és szeretnénk közösen dolgozni, jól jön némi tudományos és gyakorlati muníció a szemlélet terjesztéséhez. Ezért egy-egy, a témában jártas szakembert kértünk fel, ossza meg t

Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Csatlakozz a Humuszhoz!

A tagság régi-új formáiról
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Portik-Bakai Zsuzsa

tagságBizony, 16 éves fennállásunk alatt rengetegen ismerték meg a Humuszt, s időközben számtalan kölcsönös kapcsolat, együttműködés is kialakult. Vannak, akik az idejükkel és/vagy pénzükkel támogatnak, vannak informális és formális együttműködéseink, szervezeti és magánszemély partnereink. Egy szép nagy csapat formálódik a Humusz elvei és céljai mentén, és ez mindannyiunknak erőt ad.

Ebben az évben a sokszínű kapcsolódási formákat új keretbe foglaltuk. Ha csatlakoznál, az alábbi lehetőségek közül választhatsz!

Magánszemélyként úgy érdemes csatlakoznod, mint

Kukabúvár archívum: 
célcsoport: 
Rovatok: 

Oldalak