Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cserebere börze a Humusz-házban

Mottó: Ne dobja ki, másnak még jó lehet!
Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bödecs-Almási Hédi

A Hulladék MunkaSzövetség az idén a „Ne vásárolj semmit Nap” alkalmából nem utcai akciót szervezett, hanem a Talentum Körrel és a Kukabúvár Egyesülettel közösen november 27., szombat délelõttre meghívta mindazokat a Humusz-házba, akiknek otthon megunt, kinõtt, feleslegessé vált, de jó állapotú tárgyaik vannak, és ezeket csere útján szeretnék hasznosítani.

A hûvös, nem kifejezetten kellemes idõ ellenére a börzén jó néhányan részt vettek, ugyanis a Házba lépve hatalmas kupac zsákon, valamint a tanácsadó irodában tornyosuló “becsüs” asztalon keresztül lehetett csak beljebb verekedni magát az embernek.

De megérte benyomulni!

Idõnként érkezett egy-egy család vagy magányos nézelõdõ, aki lecuccolt. Gyakran egy tárgy már a kipakolás pillanatában meglelte új gazdáját, ami nem kis fejtörést okozott a botcsinálta becsüsöknek.

Olyan kíváncsiskodó is akadt, aki tökéletesen üres puttonnyal érkezett, ám kutakodni szeretett volna. Természetesen egy csereberén elõnyben részesülnek azok, akik cserealappal is rendelkeznek, de az utolsó órákban már meg lehetett egyezni a tárgyak gazdáival.

A beérkezõ dolgok köre tapasztalatunk szerint az elsõ börze óta szélesedett: ma már csak egy hányadot képviselnek a megunt dísztárgyak, konyhai eszközök, bizsuk, bár ezek is akadtak szép számmal, megjelent viszont a gyerekjáték, a ruhanemû, óriási mennyiségû könyv, újdonságként pedig a mûsoros zenei CD és a számítógép, illetve -alkatrész is.

Többnyire a mûszaki cikkek és az új, vagy felújítható régi lakberendezési tárgyak (pl. ágynemûhuzat garnitúrák, lámpák, de akár varróasztalka is) képezték a legmagasabb értékû cserealapot. Hasonló, vagy kicsit alacsonyabb értéken cserélhettek gazdát a ritka kiadású, különleges tartalmú, esetleg többkötetes szak- és kézikönyvek, a gyakorlatilag új felsõruházat és az egyedi dísztárgyak.

A börze végén megmaradt ruhanemût a HuMuSz a segélyszervezetek valamelyikéhez juttatja el. A megmaradt könyvek a Humusz-házban megtekinthetõk és elvihetõk.

A börzék után általában létesítünk egy “Ingyen elvihetõ” feliratú dobozt, ennek tartalma bátran kotorászható.

Összefoglalva: a rendezvény sikeres, érdemes a jövõben is folytatni, viszont néhány tanulsággal is szolgált. A meghívóban erõteljesebben kell felhívni a figyelmet arra, hogy – a bútor kivételével – csak jó állapotú, tiszta tárgyakra van kereslet, különösen igaz ez a ruhanemûre és a konyhai eszközökre. Dísztárgyból csak a nagyobb méretû pl. vázák és az egyedibb darabok keresettek.

A börzén címlistára iratkozhattak fel azok, akik a késõbbi csereberékrõl szeretnének e-mailben értesítést kapni.

Keressük a további lehetõségeket, ahol a honlapon, a Kukabúváron és néhány egyéb webfelületen kívül hírt adhatunk a börzékrõl. Akinek van ilyen ötlete, kérjük, írja meg nekünk a vagy az címre, vagy üzenje meg a HuMuSz telefonján: (1)386-2648.

A legközelebbi csereberét a tavaszi nagytakarítások körüli idõszakra tervezzük.