Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mit kívánunk a magyar nemzetnek?

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz

2002. március 15-én  A Védegylet 12 pontja

1. Törvényt a jövõ nemzedékek országgyûlési biztosáról! Az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeinek megõrzését az utánunk jövõk számára.

2. Az egészséges környezethez való alkotmányos jog következetes érvényesítését! Az élõvilág iránti tisztelet helyreállítását. A természetközeli élõlénytársulások védelmét.

3. Lokalizációt - a globalizáció ellensúlyozására! A helyi források ökológiailag fenntartható használatának elsõbbséget biztosító fejlesztési politikát.

4. Jólétet - önpusztítás nélkül! A félrevezetõ gazdasági növekedési mutatókkal igazolt rablógazdálkodás, pazarlás és kényszerfogyasztás rendszerének felszámolását.

5. Semmit rólunk -- nélkülünk! A politikai és gazdasági döntések nyilvánosságának kiszélesítését. A köztestületek mûködésének társadalmi ellenõrzését. A helyi népszavazások már 25%-os részvételi arány mellett legyenek érvényesek.

6. Környezetbarát támogatáspolitikát! Gazdasági tevékenységek költségvetési támogatása helyett közvetlenül a közcélok teljesüléséhez kapcsolódó támogatási politikát. A termõtalaj védelmét. A megújuló energiaforrások használatának ösztönzését. Az áttérést anyag- és energiatakarékos technológiákra. A hulladék újrahasznosítását. Az egészséget és az ökorendszereket veszélyeztetõ vegyszerek kiszorítását.

7. Zöld adóreformot! A jövedelmeket és a foglalkoztatást terhelõ adók és járulékok mérséklését. A természeti források megújulási képességét meghaladó használat fokozott adóztatását. A szélsõséges társadalmi egyenlõtlenségek mérséklését.

8. Egyenlõ bánásmódot a hazai gazdálkodóknak! A nemzetközi nagyvállalatok milliárdos adókedvezményeinek felülvizsgálatát. A piacszerzés helyett a helyi értékesítés és munkahelyteremtés támogatását.

9. Pártoktól független közhivatalokat és köztisztviselõket! Pártszolgálati és pénzszolgálati média helyett a tömegtájékoztatás közszolgálati jellegének és színvonalának megteremtését.

10. A telekspekuláció megfékezését! A fõvárost és az agglomerációt fojtogató, kormányzati és önkormányzati támogatást élvezõ telekspekuláció megállítását, a zsúfoltság enyhítését. A regionális központok fejlesztését a budapesti agglomerációra nehezedõ nyomás enyhítése érdekében.

11. Autópálya helyett vasutat! Autópálya-építés helyett a vasút, villamos, HÉV, tömegközlekedés, bicikliutak fejlesztését. A súlyosan környezetszennyezõ, egészségrongáló, betegségeket okozó gépkocsi- és teherautóforgalom csillapítását.

12. Környezetbarát külpolitikát! A globális környezeti katasztrófa elhárításának tennivalói élvezzenek elsõbbséget a magyar külpolitika céljai között. Szomszédainkkal együttmûködve, a kölcsönös felelõsségvállalás alapján törekedjünk a határokon átnyúló környezeti ártalmak csökkentésére.

"Az emberi társadalom építkezését nem felülrõl elképzelt, nagy célokért kell kezdeni, hanem alulról, a kicsinyek biztosításával, mert különben a közjólétbõl a kevesek jóléte lesz." (Hajnal István)