Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
2000
Szám: 
Tél
Szerző: 
Lugosi Bea

Vidéken és Budapesten dolgozó aktivistáink évek óta érdeklődéssel várt -- s gyakran visszatérő ismerősként üdvözölt - vendégnek számítanak iskolákban épp úgy, mint önmûvelő lakossági csoportok összejövetelein. Hónapról-hónapra óraszám mesélünk a gyerekeknek, a környezeti nevelés terén kissé magukra hagyott (s épp ezért az általunk nyújtott segítségért végtelenül hálás) pedagógusoknak, vagy éppen a tenni akaró állampolgároknak megelőzésről, szelektív gyűjtésről, égetésről, talajt és vizet elszennyező lerakókról, a világnézetünket és szokásainkat átalakító reklámok végeláthatatlan folyamáról, esetleg a környezetkímélőbb vásárlás rejtelmeiről.

Régi tervünk, és ígéretünk volt, hogy összegyűjtjük és rendszerezzük mindazt a tudást, mely tagszervezeteink berkeiben, aktivistáink fejében és "szakmabeli" nagyágyúk anyagaiban felhalmozódott, hogy aztán egy egységes tematikával, egységes formában elkészített oktatócsomag formájában közkinccsé tegyük ismereteinket. Gondoltuk, ha már lesz egy ilyen segédanyag (mely lényegében hulladékos témakörökkel kapcsolatos alapinformációkkal látja el az előadások megtartására vállalkozókat), talán sikerül egy országos hálózatot is kiépíteni, melynek révén a környezetvédő aktivisták vagy lelkes pedagógusok minél több városba, településre juttathatják el a tanító szót.

Nagy fába vágtuk hát a fejszénket. Ősszel, az otthoni előkészítő munkát követően (mindenki kapott házi feladatot), egy hétvégét szántunk arra, hogy mintegy harminc hulladékos témakört szétboncoljunk és egyenként - közérthető és egyszerűen előadható módon -- újra összerakjunk. Ebből a munkából születik meg januárban egy füzet, melyet év elején "tesztelésre" adunk át olyan vállalkozó szellemű aktivistáknak, akik rendelkeznek már némi tapasztalattal környezeti oktatás terén. A néhány hónapos próbaidő végeztével kikérjük a résztvevők véleményét a füzet használhatóságát illetően, és az újonnan szerzett véleményekkel, hozzászólásokkal és kiegészítésekkel átdolgozva a füzetet, kiadjuk a végleges -- tanárok által is használható -- oktatócsomagot.

Ám a feladat ezzel nem ér véget. A következő -- és talán ez a nagyobb falat -- lépés aktivisták, önjelölt előadók beszervezése lesz, akik elég rátermettnek, elszántnak érzik magukat ahhoz, hogy iskolájukban, lakóközösségükben, esetleg városukban megpróbálják felkarolni a környezeti nevelést, és "átlopni" az oktatócsomagban szereplő információkat az érdeklődők fejébe. Igyekszünk kapcsolatokat kiépíteni környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusokkal, tanárképző főiskolákkal és zöld szervezetekkel. Úgy gondoljuk, ez az a réteg, ahonnan idővel számos segítőtársat találhatunk, olyan embereket, akik meggyőződésből vállalják a tudatformálás kényes, nagy felelősséggel járó, ugyanakkor -- korunk világában - kimondhatatlanul fontos feladatát.

Remélhetőleg a következő KukaBúvár már örömteli újdonságokról számolhat be a program kapcsán.