Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vecsésen indítottunk szelektív gyűjtést

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Nagy Tamás

A közelmúltban kezembe került egy kérdőív, melyben az egyik kérdés így hangzott: Ön szerint kinek a feladata (lenne) egy lakókörzetben a szelektív hulladékgyűjtés megszervezése? A választható lehetőségek között a zöld szervezetek rublikáját szinte mindenki beikszelte. Ez talán csak az utolsó lökés volt ahhoz, hogy egy ilyen programot indítson a HuMuSz.

Az elhatározáson túl rengeteg agyalás (és nem pénz) kellett ahhoz, hogy hol, mit, kivel együttműködve, milyen módon és eszközökkel lenne jó szelektíven gyűjteni. Miután ezeken sikerült túlesni és körvonalazódott a program megvalósítása, a Környezet BARÁTH Vállalkozás bíztatására, szelektív gyűjtésbe kezdtünk.

A településen szinte minden házban gázzal fűtenek, így a papírt nem "hasznosítják". A gyűjtés kezdetét alapos felmérés előzte meg, melynek során meghatároztuk a gyűjtőedények helyét. A kertes övezet előnye, hogy utcasarkokon, villanyoszlopok tövében könnyen található az edény számára megfelelő hely, de a hulladék nem olyan koncentráltan keletkezik, mint egy lakótelepen. Személyes tapasztalat viszont, hogy a kertes házak lakói jobban törődnek környezetükkel, így a programban is hatékonyabb és fegyelmezettebb együttműködés remélhető tőlük.

A gyűjtés kezdetekor a lakóterületen figyelemfelkeltő plakátokat helyeztünk ki. Sokaknak nem volt egyértelmű, hogy mit kell kezdetni a kihelyezett piros gyűjtőedényekkel.

Figyeltünk arra, hogy a program a helyi Önkormányzatnak ne jelentsen anyagi terhet. A lakosság együttműködését -- lehetőség szerint -- anyagiakban is díjazzuk, amennyiben a szelektíven gyűjtött hulladék után a település pénzt kap. A gyűjtés területén működő iskoláknak szeptembertől környezetvédelmi oktatási programot ajánlunk.

 

Az első tapasztalatok

 

A gyűjtőkonténerek kihelyezését az emberek egyszerre örömmel és aggodalommal fogadták. Örültek, hogy a hulladékos téren valami fejlődésnek indult, ugyanakkor aggódva tapasztalták, hogy a konténerek nem lesznek lebetonozva vagy leláncolva.

Néhány edény már a gyűjtés első napján megtelt pedánsan összekötözött újsággal. A legtöbb szerencsére fokozatosan telt meg az első ürítés napjáig, melyre a kezdet után két héttel került sor. A begyűjtés egész napos munkát adott a Környezet BARÁTH embereinek, de volt is eredménye: közel két tonna papír és néhány PET palack és neylonszatyor lett az első két hét termése.

A kezdeti tapasztalatok alapján bizakodva tekintünk a jövőbe. Talán megmaradnak az edények, megtartják az állapotukat és a lakosság folyamatosan fogja használni őket, hogy megérje vállalkozónknak a papírt összegyűjteni.

Igyekszünk pályázatok útján anyagi forrást találni a program fenntartásához és fejlesztéséhez. Ezen a téren rengeteg feladat van még: más hasznosítható vagy veszélyesnek minősülők anyagok gyűjtésbe vonása, a helyi komposztálás beindítása, hulladékudvar létesítése, stb.

Erre Vecsésen, úgy tűnik, van lehetőség és az Önkormányzat nyitottnak mutatkozik. A fejlesztés és megvalósítás nem elsősorban pénz, hanem jó ötletek és hatékony szervezőmunka kérdése.

Reméljük, optimista hangulatunk három hónap vagy három év múlva is megmarad. Szeretnénk bebizonyítani hitünket, mely szerint mi alkalmasnak tartjuk a magyar lakosságot szelektív hulladékgyűjtésben való együttműködésre, ha a megfelelő eszközöket választjuk.