Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A HuMuSz-ügyek

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz

Karácsonykor

visszaváltható fenyőfával leptük meg a főváros 70 lakóját. 2000 Ft "betétdíj" ellenében mintegy két hétre cserepes fenyőt bérelhettek tőlünk. Azért ilyen rövid időre, mivel kb. 14 napot bírnak ki ezek a fák a melegben. Aki nem hozta vissza, reményeink szerint kiültette a kertjébe (szóbeli ígéretet kaptunk), a többivel meg mi tettük ugyanezt. Jövőre sokkal több fával és több helyszínen várjuk a környezetbarát karácsony iránt érdeklődőket.

 

Szegeden

 

a CSEMETE januárban megkezdte a szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetését a régió oktatási intézményeiben. A "szelektív" gyűjtés itt előválogatást jelent, mert a hagyományos értelemben vett frakciók helyett a csomagolóanyagok egy gyűjtőedénybe kerülnek, és a sándorfalvi hulladékválogató-mű úgynevezett "zöld zsákos" rendszeréhez csatlakoznak. A válogatóban az értékesíthető részeket anyagminőség szerint szortírozzák és előkészítik az újrahasznosításra. Tapasztalataink szerint az újrahasznosítandó másodnyersanyagra szinte lehetetlen átvevő céget találni. A program jelenleg a gyűjtőedények kihelyezésénél tart. Fő partnerünk, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. mellett segítséget kaptunk a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Szegedi Alternatív Kísérleti Speciális Szakiskolától is, mely a gyűjtők esztétikus kialakítását vállalta. Az edényekre rákerülő szelektív logok tervezését ezúttal átengedtük a gyerekeknek.

Azért, hogy a csomagolóanyag-kategóriából kimaradó komponensek se menjenek veszendőbe, minden iskolában gondoskodunk a szerves anyagok külön gyűjtéséről és komposztálásáról. Ennek érdekében már évek óta kiterjedt kampányt folytatunk, illetve az eddig kihelyezett közel hatvan komposztáló láda mellett újakat is telepítünk. A program komposztálási részét a VacKörTével, a Szegedi Tudományegyetemen alakult hallgatói tömörüléssel közösen végezzük a rendelkezésre álló anyagi források összevonásával.

A "zöld zsákos" rendszer kialakításához csatoltuk egy, Szeged térségében hosszú idő óta húzódó probléma kezelését is. Négy éve meghirdettek egy szárazelemgyűjtési akciót, az összegyűlt mennyiséget végül mégis otthagyták az iskoláknál. Számításaink szerint közel 2 köbméter elem halmozódott fel az oktatási intézmények pincéiben és szertáraiban. A tárolás során a fóliazsákok kihasadtak, elöregedtek - a bennük tárolt elemek pedig az idők során szép csendben felnyíltak, összefolytak. Éveken keresztül próbálkoztak a derék tanerők, hogy gazdát találjanak összehordott kincseiknek, kevés sikerrel. A CSEMETE most az önkormányzati alaphoz pályázott az ártalmatlanítási és szállítási költségek átvállalására. A jövőben a hasonló esetek megelőzésére állandó gyűjtőedényeket helyezünk ki az iskolákba. A régi gyűjtés ártalmatlanítására 290-350 Ft/kg-os árajánlatokat kaptunk, ha valaki tud jobbat, kérjük, jelezze. Az elemgyűjtés során a legaktívabb gyerekek napelemes számológépet kapnak ajándékba, ami az első lépést jelentheti az elemek számának végleges csökkentése felé.

 

Bojtos Ferenc

 

 

Dorogon

 

a Sanyo gyárában idén májustól megkezdik az újratölthető mobil telefon akkumulátorok összeszerelését. Az összes alkatrészt Japánból és Németországból hozzák. 2001. januárjától már nemcsak összeszerelés, hanem gyártás is lesz. A cég japán szakemberének állítása szerint a gyártáshoz környezetbarát technológiát használnak. Egy műszakban havonta 1400000 darab, az év második felében 3000000 darab aksit állítanak majd elő, amit 2002-től 6000000 darabra terveznek növelni. A selejtet fémhordókban külön gyűjtik és Franciaországba viszik újrahasznosításra. A cég pozitívan áll hozzá a civil kontroll szükségességéhez.

Az egyesületünk január végén fórumot szervezett a gyár ügyében. Dávid Anna, az egyesület elnöke kitért arra, hogy a civil szervezetek nélkül nincs környezetvédelem, mert a helyi ügyekben ők igazodnak el a legjobban. Majd aláhúzta, hogy "minden város pont olyan ipart érdemel, amelyet megenged".

A Sanyo-ügy pikantériáját az adja, hogy a dorogi képviselőtesületnek van egy érvényes határozata, mely olyan jellegű ipari tevékenységet nem enged a területére, melynek létesítését megelőzően környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni. Berezvay Balázs, a Sanyo beruházás vezetője úgy érvelt, hogy ez nem gyár lesz, az építési engedélyt kérelmezők "elírták", hanem összeszerelő üzem, így nincs szükség környezetvédelmi hatástanulmányra. A dorogiak aggódnak amiatt, hogy a később beinduló gyártásnál majd elfelejtenek ilyen hatástanulmányt benyújtani. Dávid Anna szerint ha egy engedélykérelemre akkumulátorgyár van írva, akkor ott valószínűleg akkumulátor-gyártás fog folyni, hiába a bűvészkedés a szavakkal (összeszerelő üzem) annak érdekében, hogy a környezetvédelmi hatástanulmányt, és az önkormányzati határozatot meg lehessen kerülni.

 

Zöld Hírek

 

 

Miskolcon

 

a Zöld Akció Egyesület kidolgozott egy módszert illegális hulladéklerakó helyek légifelvételek segítségével történő azonosítására és jelentős tapasztalatokat szerzett a lerakóhelyek terepi azonosításában és adataik feldolgozásában. 1993-tól kezdődően felmértük Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területét és több mint 2500 db különböző típusú hulladéklerakó helyet találtunk. Tapasztalataink alapján létrehoztunk egy modulrendszerű felmérési módszert és egy egységes adatstruktúrájú és tartalmú digitális hulladéklerakó kataszter előállításához szükséges eszközrendszert.

1997-98-ban összeállítottunk egy módszertani kézikönyvet, illetve egy tréning tematikát. A kidolgozott tematika alapján tartottunk egy négy napos képzést társadalmi szervezetek számára (Göncöl, Életfa, E-misszió, HITVK, Tisza Klub, Humusz-Békéscsaba).

Mivel jelenleg az országban sok helyen, több szervezet tervez, illetve folytat különböző hulladéklerakó felmérési tevékenységet, ezért szükségessé vált egy egységes felmérési és adatbázis kialakítási program elindítása. Ennek révén egységes szerkezetben rendelkezésre állna egy országos szintű információrendszer, mely a rendezési intézkedésekhez és a környezeti kockázatok felméréséhez egyaránt kellő alapot nyújtana.

A Zöld Akció Egyesület szeretné egy közös gondolatcserére meghívni a hulladéklerakó helyek regionális felmérésének témakörében tevékenykedő szervezeteket. A megbeszélés az "Illegális hulladéklerakó helyek felmérésének elősegítése Magyarországon" című, a Környezetvédelmi Minisztérium által támogatott program keretében kerül megrendezésre 2000. április vagy május havában. A helyszín és a pontos időpont a résztvevők számától függ. Ennek meghatározását a visszajelentkezések alapján végezzük el.