Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékátvevõk országszerte

HuMuSz-felmérés
Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

Ezév elején nekiláttunk az egész ország hulladékátvevõinek feltérképezéséhez. "Körözést adtunk ki" az ország (Budapesten kívül) valamennyi cége, vállalkozása ellen, amely telephelyén lakosságtól (is) hulladékot vesz át. Sajnos az nem igaz, ami a szeméttelepekkel kapcsolatban igen, hogy majd minden önálló településnak van hulladékátvevõje... A HuMuSZ lelkes aktivistának a köszönhetõen vidéken közel 250-en akadtak a horgunkra, és a munkával párhuzamosan a budapesti címlistát is sikerült bõvítetni, így összesen már több, mint 300 átvevõt ismerünk.

 

 

Az elsõ hívásra szimpatikus cégek, segítõkész tulajdonosok, ügyvezetõk elõtt nem lepleztük szándékainkat, de néhány gyanakvó telephelyvezetõt hulladékbeszállítási szándékkal kellett megkörnyékezni. Februárban felkerestük az átvevõket, ellenõriztük a telefonon kiderített információkat.

A láttotak alapján hatalmas különbségek vannak a hulladékudvarok között. Némelyik nagyon is rendezett, már majdnem patika tisztaságú. Legtöbbjük átlagos MÉH-telep, jónéhányat azonban csak a szakavatott szem képes megkülözböztetni a szemétdombtól.

Sok a volt MÉH Vállalat telephelyeit megörökölt átvevõ, amely papír-, vas-, fém-, akkumulátorátvétellel foglalkozik. Sok a kisvállalkozó (bár õket nehéz megtalálni), elsõsorban a vas- és színesfémátvételben látnak üzletet. A veszélyes hulladékok gyûjtésével ártalmatlanításával foglalkozó cégek szolgáltatásai megrendelhetõk, szerzõdéskötés és ártalmatlanítási díj fizetése mellett szabadítják meg a polgárt veszélyes hulladékaitól. Az egyéb hulladékok, mûanyagok, üveg gyûjtésével sajnos még nagyon kevesen foglalkoznak.

Hulladékátvevõk leggyérebben a Nyugat-Dunántúlon vannak, a legsûrûbb a budapesti agglomeráció. Pest megyében 30 átvevõt találtunk. Általában az ország nyugati felében kevesebb telep van, mint keleten.

Becsléseim szerint Budapesten legalább 100, vidéken közel 300 hulladékátvevõ, -udvar mûködik, amelyek jelentõs része kisvállalkozó, esetenként telefon nélkül. Ugyanakkor sok közép és nagyobb város kommunális szemétgyûjtõ rt.-je, város- gazdálkodása tervezi "hivatalos" hulladékudvar nyitását.

A nyomozás folytatódik. Segítséget kérnénk az Olvasóktól: ha lakóhelyük körzetében mûködik akármilyen hulladékátvevõ vállalkozás, írják meg nekünk a címüket, esetleg telefonjukat, ezt a mellékelt levelezõlapon megtehetik. Elõre is köszönjük!