Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hõszigetelés vegyes szeméttel

Év: 
1998
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Nagy Tamás

Egy lábatlani feltaláló, Kinstädtner István villanyszerelõ mester ötlete szerint szilárd halmazállapotú, vegyesen gyûjtött lakossági szemétbõl házilag olyan hõszigetelõ anyag készíthetõ, mellyel mindenki saját maga megoldhatja házának/lakásának hõszigetelési gondjait. Egyre növekvõ és mind erõsebben bûzlõ szeméthegyeinkre gondolva érdemes minden ilyen kezdeményezésre odafigyelni.

Az ötletgazda 3 éve, miután polisztirollal szigetelte házának egy részét, az ebbõl adódó költségek illetve a települése határában húzódó szeméttelep látványának hatására kezdett kísérletezni. Az elsõ mintadarabot több mint két éve készítette el házának garázsában. A hõszigetelõ alapanyagát laza szerkezetû, "száraz" vegyes lakossági hulladék alkotja, mely nem tartalmazhat komposztálható szervesanyagot, fém, üveg vagy veszélyes hulladékot. Ami lényeges viszont, hogy ezzel az eljárással a papíron kívül számos olyan szemét is feldolgozható, melyeknek jelenleg hazánkban az égetés az egyetlen ártalmatlanítási módja. Gondolok itt a vegykó-dobozokra (Tetra Brik), pillepalackokra, mûszálas és egyéb textilhulladékra, PVC-játékokra, illetve más mûanyag szemétre. Tisztán egyik anyag sem megfelelõ, de a jelenlegi arányok a kommunális szemétben ideális feltételeket biztosítanak az alapanyag termelésére, melynek elõkészítése kalapáccsal és lemezvágó ollóval történik.

A szabadalmi eljárás megindítása elõtt álló - így egyelõre titkos - technológiáról annyit tudhattam meg, hogy házilag megoldható, nincs különösebb energia-, víz-, stb. igénye.

Az alapanyagnak nem kell nagytisztaságúnak lennie, elég az üdítõs flakonokat kiöblíteni. Aprítást követõen 5 féle adalék - melynek egyike vízben diszpergált gyanta -hozzáadásával, majd többórás szárítással kapható az elsõ ránézésre könnyû, 1.5-3 kg/dm3 fajsúly között kikeverhetõ szilárd hõszigetelõ anyag. Szeméten kívül fûrészporból, gyaluforgácsból, szalmából valamint vegyesen is készíthetõ szigetelõanyag bármilyen méretben és vastagságban.

Az elsõ sikeresen legyártott mintadarab kézhezvétele óta Kinstädtner Úr, ötletének felkarolását kérve, szinte folyamatosan ostromolja a Környezetgazdálkodási Intézetet (KGI), a Környezetvédelmi Felügyelõséget és a szaktárca illetékeseit - mindeddig sikertelenül.

Ezúton kérünk mindenkit, aki bármilyen segítséget tud nyújtani az ötlet felkarolásában, vagy eszközöket ajánlana fel a gyártáshoz, jelezze azt szerkesztõségünknek. A hatékony házi elõállításhoz nagy szükség lenne például egy hulladékaprító berendezésre. A hamarosan megtörténõ szabadalmi bejelentés után, remélem, mihamarabb megismerem a technológia részleteit, melyrõl a KukaBúvárban is beszámolok.