Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékgyûjtés Pécsett

Év: 
1996
Szám: 
Tél
Szerző: 
Gerentsér Gábor

Veszélyeshulladékok gyûjtése

Szórólap Szentendrérõl
Szórólap Szentendrérõl

A Környezetünkért Alapítvány Pécs város megbízásából immár a harmadik alkalommal rendezte meg a háztartási veszélyes hulladék anyagok gyûtését. A gyûtés négy állandó helyszínen (szombaton délelõtt) és öt olyan helyszínen zajlott, melyen a gyûjtést végzõ teherautó egy-egy órát állt. Mindenkinek, aki aznap hozott veszélyes hulladékot, az nyereményszelvényt adtunk, így pontosan tudjuk, hol, hányan vettek részt a gyûjtésben. Így összesen 222 sorsjegyet adtunk ki. (Ez majdnem kétszer annyi volt, mint az elõzõ félévben) Ezekkel a sorsjegyekkel akkumulátortöltõt, és akkumulátor elemet lehetett nyerni.

 

Eredmények:

 

Akkumulátor: 6000 kg
Olajos hulladék: 123 kg
Fáradt olaj: 838 kg
Festék: 744 kg
Gyógyszer: 193 kg
Növényvédõ szerek: 250 kg
Vegyszerek: 35 kg
Fénycsõ: 198 db
Szárazelem: 15 kg
Egyéb hull: 25 kg

 

Ártalmatlanítás:

 

Akkumulátor: exportálják Szlovéniába, ahol újrahasznosítják. Olajos hulladék: osztályozás után egy részét biológiailag lebontják, amit nem lehet ezzel a módszerrel ártalmatlanítani, azt pedig elégetik (A lebontást a "Biokör" Gyöngyösi üzemében, az égetést Gyõrött végzik.) Fáradtolaj: a MOL Rt. által regenerálásra kerül. Festék: égetés (Gyõr) Gyógyszer: válogatás után egy része Aszódra kerül lerakásra, a másik része égetésre kerül Gyõrben. Növényvédõ szerek: válogatás után egy része Aszódra kerül lerakásra, a másik része égetésre kerül Gyõrben. Vegyszerek: Aszódon lerakásra kerülnek. Fénycsõ: Aszódon lerakásra kerül. Szárazelem: Aszódon lerakásra kerülnek Egyéb hull: Gyõrben elégetésre kerül.

 

Elemgyûjtés állandó helyszíneken

 

Célunk az volt, hogy oktatási intézményekben lehetõvé tegyük az elhasznált háztartási elemek gyûjtését. Ezzel egy környezetbarát magatartási módra akarjuk szoktatni a gyerekeket, és csökkenteni a hulladéklerakóba kerülõ veszélyes anyagok mennyiségét.

Alapítványunk készíttetett 150 darab elemgyüjtõ dobozt. Jelenleg 89 helyszínen történik az elemgyûjtés. A gyûjtésre jelentkezõ intézmények alapítványunknál jelentkeztek igényükkel. Ezt az igényt továbbítottuk a Környezetvédelmi Kft. felé, amely ennek a programnak a mû szaki lebonyolítója. Amikor az intézményben megtelt a doboz, felhívták a Kft-t, és azok egy héten belül elszállították az elemet, miután lemérték a mennyiséget.

A teljes begyûjtött elemmennyiség az 1995 és az 1996-os év szeptember 1-ig 4100 kg volt. Az összegyûjtött elemek az Aszódi lerakóban kerültek ártalmatlanításra.

 

A gyûjtéshez kapcsolódó akciók:

 

1. Elemgyûjtési verseny: Az 1995/96-os tanévre versenyt hirdettünk, óvoda és iskola kategóriában. (itt az intézmény által gyûjtött elem mennyiségét elosztottuk az intézményben tanuló gyerekek számával, ez adta a helyezéseket). Ennek eredménye: az óvodák 1823,1 kg; iskolák 1268,6 kg elemet gyûjtöttek.

2. ELEMi ToTó: Alapítványunk munkatársai készítettek egy rajzos kiadványt, melyet szétküldtünk az intézményekbe. Ebben szerepelt Totó is, melyet 832-en küldtek vissza, kitöltve.

3. Elemért gyümölcsöt akció: A már hagyományos Földnapi rendezvényeinken aki aznap elemet hoz, az kap egy gyümölcsöt. Ebben az évben több, mint három mázsa alma került így kiosztásra.

 

A papírok szelektív gyûjtése

 

Kilóg belõle
Kilóg belõle

Az oktatási intézményekben, és a hivatalokban kezdtük programunkat. Szeretnénk rászoktatni az embereket, hogy nem minden hulladék szemét. Ezzel értékes anyagokat tudunk visszaforgatni a termelésbe, csökkentve ezzel a primer nyersanyagfelhasználást.

A gyûjtésre jelentkezett intézményekbe 240 l-es gyûjtõedényt helyezünk ki. Ebbe válogatás nélkül gyûjtik a papírt. Amikor ez megtelik, betelefonálnak alapítványunk irodájába, ahol mi minden péntek délig gyûjtjük a szállítási igényeket. Ezt elfaxoljuk a gyûjtés mûszaki lebonyolítójához, a Biokom Kft-hez. A Kft. a rákövetkezõ hét keddjén az erre a célra fenntartott kukásautójával körbejárja a megadott helyeket. A papír begyûjtése elõtt lemérik azt, és errõl szállítólevelet adnak. (Ez képezi továbbra az elszámolás alapját.)

Minden résztvevõ, aki jelentkezett erre a programra, évi két alkalommal az általa összegyûjtött papír értékének megfelelõ árban papír-utalványt kap. (Ezen elsÛsorban újrapapír termékeket vehet, ezzel célunk ezek elterjesztése) Az összegyûjtött papírt közhasznú munkások szétválogatják, és bálázzák, majd a Kft. szakemberei értékesítik. A hivatalokban ezeken felül irodánként egy papírgyûjtõ kosarat is biztosítunk. Ezeket a kosarakat az alapítványnál alkalmazott közhasznú munkások készítik. Amennyiben szükséges, papír aprítót is üzembe helyeztünk. Ilyen mûködik pl. a pécsi önkormányzatnál.

Az 1996 november 1-ig 72 tonna papír került begyûjtésre.