Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vegyszerek helyett

  • 2022. május 11.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

A létező legzöldebb módszer, ha nem használsz vegyszereket, hanem forró vízet használsz. Igaz, nem lehet mindenhez, de amihez megfelelő, az ragyogni fog. Bónusz: a kertben is kiirtja a gyomokat, és szépségápoláshoz is alapkellék.

A rámenős reklámok hatására annyira megszoktuk, hogy a legegyszerűbb ház körüli feladatokhoz is valamilyen vegyszeres készítményt használunk, hogy már eszünkbe sem jut a forró víz. Pedig tisztító és zsíroldó hatása mellett fertőtlenít is, tehát ideális a mostani világhelyzetben. Ráadásul igazán olcsó. Aki amiatt nem kerüli a forró vizet, mert fél attól, nehogy a bőrét leforrázza, használjon extra erős háztartási gumikesztyűt a munkához. Amúgy pedig gondoljon arra, hogy mennyi vegyszer belélegzésétől kíméli meg a tüdejét.

 

Gyomirtás

Ha mohás vagy gyomos az autóbeálló felhajtója, egy kis forró vízzel meglocsolva elpusztulnak a gyomok, és ki lehet húzkodni őket.

A forró vizet tulajdonképpen máshol is lehetne használni a kertben, én mégsem javaslom nagy mennyiségben, ugyanis a virágföldre öntve megöli az abban élő jótékony baktériumokat, gilisztákat, más talajlakó lényeket. De az autóbeállóhoz vagy járdához remekül használható a forró víz. Az egynyári gyomokat azonnal elpusztítja, az évelőket kétszer-háromszor is ajánlott leforrázni.

 

Dugulásoldás

A mosogató lefolyója gyakran eldugulhat a túl zsíros szennyeződésektől. Ezek lazítására is alkalmas a forró víz.

De akinek műanyag szifonja és szennyvízcsövei vannak, az ne öltsön lobogó forró vizet a lefolyóba, nehogy tönkretegye a csöveket. Ezek 60 Celsius-fokig bírják a forró vizet, tehát érdemes várni néhány percig vízforralás után, és csak akkor beleönteni a lefolyóba a meleg vizet.

 

Felengedtetés

Egyes fagyasztott élelmiszereket a mikróban is fel lehet olvasztani a megfelelő fokozatra állítva, de például a fagyasztott zöldségekből vagy gyümölcsökből akár langyos püré is lehet a mikrózás végére.

Ezeket tehát inkább úgy érdemes felengedtetni, hogy zacskóstul forró vízben mártjuk őket pár pillanatra, majd gyengéden megrázzuk a zacskót, újra pár pillanatra forró vízbe merítjük, és ismét megrázogatjuk. Ettől egyenletesen olvad fel a mirelit zöldség és gyümölcs, és ha még egy kicsit hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, fogyasztható is.

 

Folttisztítás

Míg az emberi fehérjét tartalmazó foltokat (például a vért) csak hideg vízzel szabad eltávolítani, a legtöbb gyümölcsfolt prímán kijön egy kis forró víztől. Ilyen a málna, az áfonya, a szeder, a szamóca (eper), a dinnye és a szőlő, illetve az ezekből készült gyümölcslé és lekvár.

Öntsünk egy kis forró vizet az abroszra, ruhára, bútorhuzatra vagy szőnyegre, és egy törülközővel azonnal itassuk fel a vizet. Ismételjük a műveletet, amíg látszik a folt.

 

Orrdugulás ellen

Akár allergia, akár megfázás miatt dugult ez az orrunk, egy kis forró vizes gőzölés csodákra képes.

Hajtsuk fejünket a lábos fölé, de csak annyira, hogy kellemes érzés legyen, terítsünk fejünkre egy törülközőt, és lélegezzünk mélyeket a forró párából, amely gyorsan szabaddá teszi az orrjáratot. Soha, de soha ne hajoljunk olyan forró vizes edény fölé, amely még a tűzhelyen rotyog, nehogy a felszálló forró gőz megégesse az arcunkat.

 

Eresztisztítás

A bádog ereszcsatorna duguláselhárítására is használható a forró víz, de legyünk nagyon óvatosak, amikor felmászunk a létrára egy kanna gőzölgő vízzel a kezünkben.

 

A cikk folytatódik!

Kattints a forrásra: 365.reblog.hu