Külső hírek

2015. szeptember 01. 10:22

Tengerbiológusok és önkéntesek mintegy 30 hajón feltérképezik a Csendes-óceán Kalifornia és a Hawaii-szigetek közötti részén hosszan szétterülő, egyre nagyobbodó szeméttakarót, hogy pontosan megtervezhessék az ember alkotta, főként műanyag szemét összegyűjtésének stratégiáját.

2015. szeptember 01. 09:11

Több tízezer ember tüntetett szombaton Bejrút belvárosában a libanoni "szemétválság" kezdete óta, de nemcsak a hulladékszállítás megoldását követelték, hanem kifejezték elégedetlenségüket a korruptnak tartott egész politikai osztállyal is.

2015. augusztus 30. 13:59

A cikk eredeti címe: Anyatérdeplő, büntetőszék, töltött kanál - 11 hasznos dolog a gyerekneveléshez. Ebből szemezgettük ki a "valóban" nélkülözhetetleneket....

2015. augusztus 30. 13:41

Alighogy véget ért az év egyik legszenzációsabb hete, Vigyikánné Horák Andrea máris a közeledő tanévkezdésre készül. A történelem-földrajz szakos gimnáziumi tanárnő ezen a nyáron is elszántan vezette tettre kész csapatát a hosszú heteken át tartó kreatív munkában. A bicskei Vajda János Gimnázium diákjai tizenötezer PET palack felhasználásával egy gigantikus sárkányt építettek, mellyel idén immár harmadik alkalommal nyertek részvételi lehetőséget a Sziget Fesztiválra. Alább az aranyanyu.huoldalon megjelent interjú részletei olvashatók.

2015. augusztus 30. 13:24

A műanyag flakonoknak sok felhasználási lehetősége van, ha nem dobjuk ki ezeket. Díszeket, sőt bútorokat is készíthetünk belőle, nem kell hozzá más, csak egy kis türelem, találékonyság és néhány PET-palack. Nézzünk egy pár ötletes példát az újrahasznosításra. 

2015. augusztus 29. 15:49

Stefaan De Croock a.k.a. Strook belga grafikus, street art művész úgy döntött, hogy a hagyományos alapanyagok és eszközök helyett valami különlegesebbet keres, így festékek helyett újrahasznosított ajtókból (és más faanyagokból) készíti el műveit az utcán, a házfalakon.

 

2015. augusztus 28. 07:54

Az időjárást és a tengeráramlatokat figyelő bóják adatait felhasználva készített videót a NASA arról, hogy is áramlik a műanyagszemét a világ óceánjaiban.

2015. augusztus 27. 21:53

Újrahasznosított pamutból készült farmerkollekciót dob piacra a világ második legnagyobb ruházati áruházlánca, hogy csökkentse a környezeti károkat és etikusabbá tegye működését.

2015. augusztus 27. 21:47

Környezetkímélő, nullkilométeres, hulladékszállító Mercedesekkel bővítik a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. gépparkját. 

2015. augusztus 27. 21:42

Egy ideje divat lett a garázsvásár, ami praktikus ötlet lehet mondjuk költözés előtt, ha nem akarjuk magunkkal vinni a feleslegessé vált holmikat. Vagy ha a gyerekek felnőttek, és már nem szeretnénk tovább tárolni a ruhájukat. Egy kicsit közösségi élményt is nyújt, és ha szerencsénk van, elkophatnak azok a cuccok, amikre már nincs szükségünk, plusz némi pénz is befolyhat a nap végére.

Vannak viszont házak, amelyekre visszatérően kikerül az alkalmi tacepaó, hogy hirdesse, mikorra várják az érdeklődőket. Sőt, a neten is találunk garázsvásáros hirdetéseket, köztük ismétlődőeket is. Ami egy kicsit más felállásnak tűnik, mint az előtte vázolt verzió. De vajon hogyan kell eljárnunk, az egyik és a másik esetben, ha adózási szempontból nem akarunk szabályt szegni?

2015. augusztus 27. 17:44

A természetes életmódnak, a zöld szemléletnek több évtizede divatja van, ami persze jó dolog, hiszen ha természet megóvása, a környezetszennyezés csökkentése, a fenntartható fejlődés a célok, akkor üdvözlendő minden ötlet és irányzat. Van azonban pár olyan trend, vagy szebben mondva elképzelés, mely egyesek szemében már a túlzás kategóriájába esik. Következzen most egy ilyen furcsa hóbort, az off-the-grid életmód.

2015. augusztus 27. 17:15

A népszerű séf nem rest újra iskolába járni, hogy a tanulókkal közösen fűszerkertet építsen, piacra járjon, friss zöldségekből együtt főzzenek finomságokat, olyanokat, amit a gyerekek örömmel meg is esznek. Tartsunk velük. Kezdjük hétfőn.

2015. augusztus 27. 16:53

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük. Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani a Kisközösségi Program (www.kiskozossegek.hu/Kiskozossegi-program) tíz hónapos Humánökológia tanfolyama, amely "Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek" címmel indul 2015. szeptember 17-től - 2010 óta immár hatodszorra. A tanfolyamra szeretettel hívunk minden érdeklődőt!

 

2015. augusztus 27. 15:45

A hulladékégetés a nyugati államokban jó megoldásnak tűnt a hetvenes évek energiaválsága idején, energiafüggetlenséget reméltek tőle, és egy csapásra a hulladékkérdés is megoldódni látszott. Az egyik példa Svédország, ahol jelenleg az energiaigény 20%-át hulladékégetésből fedezik. Ám egyre többen hangsúlyozzák, ez a megoldás egyáltalán nem környezetbarát – számol be a think.transindex.ro.

2015. augusztus 25. 22:06

A társaság munkatársai rendszeresen találnak kisebb-nagyobb illegális zöldhulladék-lerakó helyeket, ahová a kertes házakban élő lakosság kényelmi okokból vagy jóhiszeműen, tájékozatlanság miatt kihordja a kertekben keletkezett hulladékot. A köztudatban ugyanis az a nézet terjedt el, hogy zöldhulladék elhelyezése közterületen vagy az erdőterületeken megengedett, a növényi részek ott úgyis elkorhadnak. A valóság ezzel szemben az, hogy annak illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális vagy bármely más hulladék lerakása.

 

2015. augusztus 25. 21:57

Ennyi év alatt bomlanak le a tengerben …

Muanyag-lebomlas

2015. augusztus 25. 21:48

A folyton újratöltődő kulacs nem egy népmesében szereplő jutalom, vagy varázstárgy valami RPG-ben, hanem a valóság! Már tavaly is posztolgattak róla, most ismét robbant egyet a neten az eszköz, amit egy bécsi dizájner, Kristof Retezár talált ki.

2015. augusztus 25. 21:40

Jövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

2015. augusztus 25. 09:49

Átmenetileg megmenekült a csődtől a 106 Pest és Nógrád megyei települést ellátó hulladékkezelő cég, a Zöld Híd Kft. A társaság szeptember elején kénytelen lett volna leállítani a szemétszállítási szolgáltatást, ha nem kapott volna részletfizetési kedvezményt az adóhatóságtól a mintegy 60 milliós forgalmiadó-tartozásának a megfizetésére. A cég pénzügyi helyzete azonban továbbra is ingatag.

2015. augusztus 24. 11:44

Szemtelenül sok ruhát halmozunk fel ruhásszekrényünkben: ennek egyik fő mozgatórugója az, hogy képtelenek vagyunk betelni az aktuális divatot szupersebességgel koppintó fast-fashion üzletek csábító és megfizethető kínálatával. Bár abban valóban van valami izgalmas, hogy egyre ritkábban kell viselnünk ugyanazt a ruhát, azért azzal egyre többen tisztában vannak, hogy ennek súlyos következményei lesznek a jövőre nézve. A probléma a Huffingtonpost.com szerkesztőinek is szemet szúrt, így közelebbről is megvizsgálták az ügy komolyságát és azt, hogy mi történik azokkal a pár ezer forintos ruhadarabokkal, amikre ráuntak a divatmániások. Vajon a kukában végzik vagy inkább a használtruha boltoknak tesznek szívességet szenvedélyükkel?