Külső hírek

2015. október 09. 10:21

2015. október 9-én és 10-én ismét nagyszabású kulturális rendezvénynek ad otthon a Bartók Béla út - ám ezúttal a Humusz is részt vesz rajta!

2015. október 08. 09:13

Tegnap a Stop TTIP önszerveződő európai polgári kezdeményezést támogató szervezetek szimbolikusan átadták az Európai Bizottságnak a tervezett EU-USA "szabadkereskedelmi" egyezmény (TTIP) és a már csak ratifikálásra váró EU-Kanada kereskedelmi egyezmény (CETA) ellen összegyűjtött 3,2 millió aláírást.

2015. október 07. 16:27
Idén is csatlakozik hazánk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez
2015. október 06. 13:00

Olcsó és kizsigerelt munkaerő, mocskos multik, és a fogyasztástól meghülyült vásárlók. Ezek alkotják a kör cikkelyeit, amiből összeáll a teljes egész.

2015. október 06. 08:52

Az MTI által vasárnap kiadott hír szerint a szennyezés nem éri el a határértéket – ehhez képest mást mondanak a laboratóriumi eredmények.

2015. október 06. 08:07

Magyarországon már több mint 15 közösségi gazdaság működik, és egyre több gazdálkodó vág bele a közösségi értékesítés ezen új formájába, hogy biztosabb megélhetéshez jussanak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) október 10-én képzéssorozatot indít, hogy így segítse a közösségi kezdeményezések elterjedését.

2015. október 05. 11:34

Mi rohanunk festetni a lenövést, meg hajvégápolót használunk és drága ékszereket aggatunk magunkra. Omo völgy lakói pedig egész egyszerűen csak a civilizációnak már nem kellő dolgokat hasznosítják, kiszuperált órákkal, csattokkal, kupakokkal csinosítják magukat. Eric Lafforgue pedig megörökítette ezt.

2015. október 05. 11:14

A devecseri vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulójára emlékezik a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, amely Memento címmel Kollányi Péter fotográfiából mutat be fotóalbumot és kiállítást. 

2015. október 01. 12:04

Az újabb fővárosi válogatómű kapacitása a tervek szerint évi negyvenezer tonna 

2015. október 01. 11:57

Egy új kapszula, ami 100%-ban komposztálható

2015. október 01. 10:59

Egy használaton kívüli laktanyában ereszti le szennyét a főváros településtisztasági cégének néhány szippantóskocsija. A természetkárosításról a vállalatvezetés is tudhat, hiszen a járműveket helymeghatározóval szerelték fel.

2015. szeptember 29. 13:41

Eltekintve a csatornázástól, a vízvezetéktől, az oktatástól, az egészségügytől... mit adtak nekünk a Millenniumi Fejlesztési Célok?

A nemzetközi közösség az elmúlt másfél évtizedben a Millenniumi Fejlesztési Célok keretében összehangolt fejlesztéspolitikai programokkal küzdött a mélyszegénység megszüntetéséért és a földünkön létező társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséért. Hogyan tette mindezt, és milyen eredményeket értünk el? Valóban jobb hely lett-e a Föld az elmúlt 15 évben?

2015. szeptember 28. 12:26

Célja: Az iskolakertek fenntarthatóságának témája szempontból megközelíthető: a környezeti, pénzügyi, területi, pedagógiai, társadalmi, időbeli folyamatossági, stb. vonatkozások mind ide sorolhatóak, végiggondolásuk az iskolakert hosszútávú jó működésének az alapja.

 

2015. szeptember 28. 10:16

Az E.ON Csoport „Mindenki Energiája számít! Te mit teszel, hogy jobb legyen ez a világ?” témakörben új, kreatív pályázatot ír ki óvodás gyermekeknek, valamint általános iskolás diákoknak három kategóriában. A pályázatok szorosan kapcsolódnak az ’EnergiaKaland’ elnevezésű, környezet- és energiatudatossági szemléletet erősítő oktatási programhoz.

2015. szeptember 26. 22:20

Egy izlandi testvérpár megépítette azt a mini-szélerőmű prototípust, amivel megtermelhető a szabadban a világításhoz vagy a mobiltelefon töltéséhez szükséges áram. A cégük ráadásul további három (egyre nagyobb) méretben is gyártaná az ultrakönnyű, szállítható szélturbinát, melynek beindításához (kis túlzással) elég egy erősteljesebb kilégzés is.

2015. szeptember 26. 22:04

A mindennap használt kozmetikai termékek és tisztítószerek hatalmas mennyiségben tartalmaznak műanyag szemcséket, amelyek aztán kijutnak a környezetbe és károsítják a vízi élőlényeket, állapították meg a Plymouth University kutatói. Egyes termékek, például egy arcradír minden egyes használatakor 100 000 apró műanyag szemcse kerül ki a környezetbe, melyet általában térfogatnövelő szernek vagy súrolószernek raknak bele a kozmetikumba.

2015. szeptember 26. 21:51

A rendkívül víztakarékos autómosást és egyebek mellett a környezetbarát nyomtatást is megismerhették az érdeklődők a budapesti energianapon, mely esemény a  megújuló energiafelhasználás népszerűsítését célzó roadshow része.

2015. szeptember 26. 21:33

Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. ügyvezető igazgatója szombaton a Bodán tartott sajtótájékoztatón ismertette, hogy a környéken egy 3-3,5 méter széles, 2-6 méter mély, 700 méter hosszúságú kutatóárok kialakítása kezdődik el, amely a terület földtani tulajdonságainak pontosabb megismerését szolgálja. Az innen nyert információk a nagyaktivitású radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tároló létesítéséhez szükségesek.

2015. szeptember 26. 21:06

A hulladék kezelésének kérdése világméretű probléma, és nemcsak a környezetvédőket, de a tervezőket is egyre inkább foglalkoztatja annak megoldása, hogyan lehet a szemétnek ítélt anyagmennyiségből létrehozni valami újat, szépet és hasznosat. Ez a gondolat inspirálta a mexikói művészt, Mariana Acostát is, aki egyben felismerte a környezettudatosságra nevelés fontosságát is, ezért hirdette meg kreatív újrahasznosítás kurzusát a xalapai Formatervezési Egyetemen (Universidad Gestalt de Diseño).

2015. szeptember 26. 20:52

Mivel a paksi erőműbővítés hatásai az országhatárokon is átterjedhetnek, az érintett országok véleményét is ki kell kérni az engedélyezés során. A meghallgatáson, amely a környezetvédelmi engedélyeztetés részét képezi, elhangzott, hogy a beruházásról szóló elemzések figyelembe vették a klímaváltozás hatásait és a fukusimai atomerőmű-baleset tapasztalataival is számoltak. Az eseményen a magyar kormány álláspontját Aszódi Attila képviselte, egy Greenpeace-aktivista pedig a Twitteren közvetítette a bővítési kormánybiztos érvelését.