Külső hírek

A nagy pelenka kérdés tisztázása

 • 2016. november 28.
 • Bogi
Egy példa, mikor egy rövid írásban is el lehet csúszni

A minap találtunk egy cikket a Nők Lapja Cafén az eldobható kontra mosható pelenkák témájában. A rövid írás nem törekedett világmegváltó gondolatok közlésére, de első (és sokadik) olvasatra (is) erősen egyoldalúnak és felületesnek tűnt. Álljon itt egy kis linkgyűjtemény a Humusz korábbi írásaiból azoknak, akiket mélyebben is érdekel a téma. 

Azért az eredeti cikket is belinkeljük ide, csak hogy lássátok ti is, mi verte ki nálunk a biztosítékot. Pontatlan logikai eszmefuttatás, hiányos életciklus elemzés, elfogult és nem objektív nézőpont. Csak hogy néhányat említsünk. 

 

És íme a korábban megjelent írásaink listája: 

Eldobható helyett zöld pelenkát

Rovatok: 
célcsoport: 

Óriási siker a dán szupermarket, ahol csak lejárt szavatosságú ételt kapni

 • 2016. november 28.
 • Bogi
A boltot Dániában nyitották meg.

Koppenhágában idén már a második olyan bolt nyitja meg kapuit, amelyik kizárólag lejárt szavatosságú ételeket és termékeket árusít a helyieknek.

Az első, Amager kerületben nyílt szupermarket nagy siker volt, úgyhogy a kezdeményezést indító Wefood a patinás Nørrebroban megnyitotta második boltját is, ahol már a nyitást követő napokban kígyózó sorokban álltak a vevők.

 

Rovatok: 
célcsoport: 

Gondolta volna? Egyre nagyobb üzlet a Ne Vásárolj Semmit nap

 • 2016. november 28.
 • Bogi
Az üzlet egy új szintje.

Nem nehéz a Black Friday őrületében meglátni a nagy üzleti lehetőségeket. Annál kreatívabbak voltak azok a cégek, ahol rájöttek, hogy a vásárlásellenes nappal is mekkorát kaszálhatnak.

Milliók indultak el a boltokba ma egy hatalmas vásárlásra – tömeghisztéria kísérte a Black Fridayt világszerte. Volt, ahol lövöldözésig fajult a harc a parkolóhelyért, máshol pedig a családi kiszerelésű akciós WC-papírért tört ki a tömegverekedés. Nem meglepő, hogy a káoszból sokaknak elegük van. Ők évek óta máshogy akcióznak: a Black Friday napját kinevezik Ne Vásárolj Semmit napnak. A történet itt vett meglepő fordulatot: egyre több boltban jönnek rá arra, hogy ebben hatalmasak az üzleti lehetőségek.

Tematika: 
Rovatok: 
célcsoport: 

Súlyos reklámban alázzák a palackos vizet fogyasztókat

 • 2016. november 27.
 • sklania
A reklámhoz több, a Trónok harca sorozatból ismert karakter is arcát adta.

Egy szódáscéget megihlette a Trónok harca sorozat egyik jelenete, amelyben egy város előtt kell megalázkodnia bűneiért az egyik karakternek. A szódások ugyanezt a sorsot szánnak azoknak is, akik PET-palackos vizet emelnek le a boltok polcairól. 

Ha valaki otthon van a sorozatban, bizonyára kitalálta, hogy Cersei „szégyensétájáról” van szó, amit ezúttal egy gyanútlan vásárlónak kell megtenni, amiért palackos vizet vásárolt a szupermarketben. A reklámhoz több, a sorozatból ismert karakter is arcát adta.

 

Szerkesztői megjegyzés: próbáljunk eltekinteni a reklám reklám tartalmától, inkább fókuszáljunk a környezetvédelmi üzetenre: szakadjunk el a PET palackoktól! 

 

Rovatok: 
Műfaj: 
Tematika: 
célcsoport: 

Nyers ételek előnyei és elkészítése

Időpont: 
2016. november 25.
17:00 - 19:00
Helyszín: 
Bulkshop.hu boltja, Bp., XIII. kerület, Pannónia u. 76.
Kóstoló és beszélgetés Lénárt Gittával

Kóstolóval egybekötött beszélgetés Lénárt Gittával, a nyers konyha hazai szakértőjével a BulkShop boltjában: Budapest XIII. ker., Pannónia u. 76. - Belépés díjtalan!

nyers ételek

További információ: 
www.bulkshop.hu
Rovatok: 
célcsoport: 
Tematika: 

Új életet kapnak a mások számára felesleges dolgok

 • 2016. november 24.
 • sklania
Romkreatív - Oberbajer Zoltán interjú

A Romkreatív a mások által fölöslegesnek vélt tárgyak újrahasznosítása, újragondolása. Obermajer Zoltán mindenből képes valami kreatívat alkotni, legyen az egy letört faág, vagy egy használaton kívüli edény. A Romkreatív műhelyében új értelmet nyer minden, ami sokak számára haszontalan.

Rovatok: 
Műfaj: 
célcsoport: 

Kizsákmányolt erdélyi kisgyerekek tömik a kindertojásokat

 • 2016. november 23.
 • Bogi
Több sebből is vérzik a dolog.
Gondolkodott már azon, hogy hogyan kerül a kindertojásban lévő kis sárga műanyag tojásba a kis játék, amit össze lehet rakni, hogy aztán nemsokkal később elvesszen a kanapé alatt vagy rálépjen valaki? A Sun nevű hírhedt brit bulvárlap most kinyomozta: nyomorgó román családok rakosgatják őket össze napi 13 órában, éhbérért, szülők és gyerekek közösen, nem messze a magyar határtól. 
Mint a lap kiderítette, a Kindert gyártó olasz Ferrero román beszállítója, egy bizonyos Romexa egy alvállalkozón keresztül megoldotta oldja meg minél költséghatékonyabban a kindertojások töltését: azt nem egy gyárban végzik, ahol ezt szerződéssel bíró felnőtt emberek csinálnák, hanem a tojásalkatrészeket nagy zsákokban kiszállítják a családokhoz a Tasnád és Kispér környékén lévő falvakba, hogy aztán a papa, mama és a gyerekek összerakják őket otthon. 
Rovatok: 
célcsoport: 

Karácsonyi upcycling workshop

Időpont: 
2016. december 03.
15:00 - 18:00
Helyszín: 
Szimpla Kert - Kazinczy utca 14., Budapest, 1075
Karácsonyi workshop és upcyclingos ékszerkészítés

A Sharolta és a Nusenka upcycling alkotók ismét workshopot szerveznek, ezúttal a bicikligumi és kávékapszula lesz a főszerepben.

Ezúttal már Karácsonyra készíthetünk újrahasznosított ékszereket. Magunknak vagy szeretteinknek egyaránt remek ajándék, mindez a környezettudatosság jegyében.

A workshop fő alapanyagai a kávékapszula és bicikli alkatrészek lesznek.

Az alap technikák megismerése után elkészíthető a rendelkezésre álló prototípusok, vagy egyéni elképzelés alapján a saját ékszerszett.

A workshop 3 órája alatt 2 kapszulaékszert és 2 bicikli ékszert lehet készíteni, a szükséges eszközöket, szerszámokat és alapanyagokat biztosítják. Részvételi díj 5000 Ft/ fő.

További információ: 
https://www.facebook.com/events/989513467841373/
célcsoport: 
Rovatok: 

Bőr workshop

Időpont: 
2016. november 26.
16:00 - 18:30
Helyszín: 
Gólya - Bókay János utca 34., Budapest, 1083
Bőr workshop a Sharolta és Reciklista szervezésében

Egyik upcyclingos partnerünk, a Sharolta és a Reciklista alkotója worshopot tart a bőrművesség jegyében.

A workshop során bepillantást nyerhetünk a bőrművesség alapvető technikáiba, megismerkedve a legfontosabb szerszámokkal és használatukkal.

Hulladék bőrből készülnek a használati tárgyak, ékszerek. Minden résztvevő 2-3 általa kiválasztott vagy tervezett kisebb tárgyat tud elkészíteni (nyaklánc, fülbevaló, névjegytartó).

Ötletek itt találhatók >>http://bit.ly/1sbf3BL

A Bőr workshop ára: 3000 Ft, amelyet előre, a regisztráció utáni visszajelző e-mailben megadott számlaszámra kell átutalni.

További információ: 
https://www.facebook.com/events/853958664741294/
célcsoport: 
Rovatok: 

A környezetbarát önkiszolgáló mosoda

 • 2016. november 19.
 • Abigail
Mosás és közösségépítés

A környezettudatos üzleti vállalkozások és startupok fontos szerepet játszhatnak a környezetszennyezéssel és a klímaváltozással folytatott harcban. Ezek a kisebb kezdeményezések nagy változásokat érhetnek el a helyi közösségekben.

3 éve működik a Spin Laundry Lounge, ami egy környezetbarát önkiszolgáló mosoda az amerikai Portland város egyik fiatalos, feltörekvő negyedében. Az ötletgazda Morgan Gary, aki az egyetemen a fenntartható gazdálkodásról és a megújuló energiaforrásokról tanult.

Rovatok: 
Műfaj: 

Oldalak