Külső hírek

2015. november 27. 15:50

hawaii kicsiPartra mosott plasztik egyenesen a hawaii strandokról

 

 

 

2015. november 26. 11:51

szarvas gurigabol

Díszek gurigából, adventi naptár, és ráadásul zöld tippek az advent minden napjára! 

 

 

 

2015. november 25. 13:44

Visszafordíthatatlan kár keletkezett az élővilágban, amikor egy bánya gátjai átszakadtak Brazíliában, és mérgező iszap öntötte el egy folyó völgyét – hasonlóan a kolontári ipari katasztrófához. 

 

2015. november 25. 12:54

tisza kicsiMielőbbi, átfogó megoldást sürget a Tiszán vonuló árhullámmal érkező ukrán kommunális hulladék eltávolítására a PET Kupa Mozgalom, erről kedden közleményt juttatott el az MTI-hez a mozgalom szervezője, a Természetfilm.hu Egyesület.

 

 

 

2015. november 25. 12:22
Vajon miért akar egy Csányi Sándorhoz köthető, új cég úgy vállalkozást indítani, hogy a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja azt?
2015. november 25. 09:54
Mert ahhoz, hogy mindent megváltoztassunk: mindenkire szükség van!
2015. november 23. 10:14

Weakened draft regulations omit a new law that would have obliged countries to reduce waste by 30% by 2025

2015. november 20. 19:54

komposztszüret1Ha jól sikerült a komposztszezon, akkor még a tél beállta előtt meg kell bontani a halmot, hogy az alul képződött értékes anyaghoz hozzáférjünk. Aki először szüreteli a halmát, készítsen elő erős műanyag zsákot, minél nagyobb szitát és vas- vagy ásóvillát. A morzsalékos, késznek tűnő anyagot el kell különíteni a félkésztől, hogy az tovább érhessen. Ehhez van szükség a villára. A szita is fontos, hiszen a jó komposzt morzsalékos, legfeljebb 3-4 milliméteres rögökből áll. Sokféle szitát lehet készíteni. Nálam legjobban egy kiselejtezett vas kertkapu vált be; amikor utánanéztem kiderült, hogy a ráhegesztett viszonylag sűrű fonatot bővített hálónak ismerik. Tökéletesen szétválasztja a kész anyagot a darabostól. A szitálás fontos, mert a durvább darabokat el kell különíteni, és ezek még egy szezont a komposztálóban tölthetnek.

 

2015. november 20. 19:23

Spar_hulladékcsökkentésPlakátokkal kampányol a SPAR 10 budapesti üzletében az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva, hogy a vásárlók ne azokat a termékeket válasszák, amelyeknek később jár le a minőség megőrzési idejük, hiszen a közelebbi dátumok is még minőséget garantálnak.

2015. november 20. 15:22

BiokulturaIdén is megrendezik a közel három évtizedes múltra visszatekintő Biokultúra Tudományos Nap-ot, melynek idei eseményén az érdeklődők megismerhetik a biogazdálkodáshoz kapcsolódó legújabb kutatásokat, egyetemek, főiskolák, kutatóintézetek bemutatkozását és egy olyan fórumot, ahol kérdéseket tehetnek fel az intézmények képviselőihez.

2015. november 20. 15:02

A résztvevők olyan elméleti és empirikus kutatásokról számolnak be, amelyek hozzájárulhatnak az ökológiai válság elmélyülése illetve elhárítása szempontjából kulcsfontosságú társadalmi szereplők viselkedésének jobb megértéséhez.

2015. november 20. 14:30

Magnetbank1A MagNet Bank november elejével nyitotta meg az V. kerületben újraértelmezett belvárosi fiókját, amely mind funkciójában, mind megjelenésében eltér minden eddigi helyszíntől, amit a pénzügyi szférában megszoktunk: fair trade biokávézó, civileket támogató közösségi pont és bankfiók egyben, ahol egyaránt jó pénzügyeinket intézni és társasági életet élni. A helyszín megnyitásával egy időben debütált a Közösségi Bank új, responsive honlapja is. Az újratervezés egyik alapvetése az volt, hogy a MagNet szellemiségével összhangban szűnjön meg a banki tanácsadó és az ügyfelek között húzódó, őket elválasztó pult, és helyette barátságos környezetben, egyenrangú és fesztelen találkozás jöjjön létre a két fél közt.

2015. november 20. 13:29

Kamikatsu1Japánban hagyományosan két nagy kategóriába sorolják a hulladékfajtákat, égethetőnek vagy nem-égethetőnek tekintve azokat. Ennek a felosztásnak történelmi hagyománya van, s arra az időre nyúlik vissza, mikor a háztartások a keletkező hulladékot maguk kezelték, s lévén azok nagyrészt szervesek voltak, így vagy elégették vagy beásták a földbe. Figyelembe véve az ország viszonylag kis területét, sziget voltát és az egészségügyi aggályokat, érthető, hogy a társadalom mai napig az égetést tartja elfogadhatóbb megoldásnak az elhantolással szemben. Ráadásul, köszönhetően a gyors technikai fejlődésnek, jelenleg Japán rendelkezik a világ legbiztonságosabb és legtisztább égetési technológiájával. Ugyanakkor az új termelési és vásárlási szokásokkal együtt megjelenő eldobható termékek és csomagolóanyagok dömpingje itt is a világszerte ismert következménnyel járt, vagyis szinte mindent elborít az immár nem is olyan könnyen eltüntethető szemét. A 2000-es évekre nyilvánvalóvá vált az is, hogy a megoldást nem a további technikai fejlődés, hanem a gondolkodás megváltozása és a hulladékmentesebb jövő jelentheti. Természetesen a problémára számos válasz születik kormányzati szinten is, de a legsikeresebb mégis egy helyi kezdeményezés lett.

2015. november 19. 22:24

LS1Hulladékmentes életet élni városban is lehetséges.  Erre példa egy fiatal new yorki lány, aki környezetvédelem szakon végzett, de nem csak tanulni akart a nulla hulladék életmódról, hanem alkalmazni is a tanultakat, s aki több év blogírói tevékenység után nemrégiben már saját céget is alapított.

2015. november 19. 22:09

pitypangTudjuk, hogy nem csak a fosszilis tűzelőanyag készletek végesek, más források, köztük például a kaucsukból előállított gumi is egy olyan széleskörűen és nagy mennyiségben használt alapanyag, melyből többet használunk annál, mint amennyit a természet nyújtani tud számunkra. Legfrissebb becslések szerint 2020-ra a a jelenlegi kaucsukigény 20%-kal még növekedni is fog, ami egyfelől a készletek még gyorsabb csökkenéséhez, másfelől elkürelhetetlenül áremelkedéshez vezet. 

2015. november 19. 21:59

origin_green2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek. A folyamatot felügyelő ír élelmiszerügyi hatóság azonban ennél is tovább megy, és a viszonteladók és szolgáltatók bevonásával a teljes élelmiszerellátási láncra kiterjesztenék a programot.

2015. november 19. 21:37

paksKötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt. És még csak nem is ez, a közbeszerzésekkel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás a legfontosabb. Ugyanis ez csak egy a három vizsgálatból, ami a paksi bővítéssel kapcsolatban folyik Brüsszelben. Az állami támogatás kérdése, illetve az uniós energetikai regulákkal való azonosulás kérdései egy külön vizsgálat tárgya. Az állami támogatásos vizsgálat lesz a legfontosabb, azzal döntheti be az EU végleg a projektet

2015. november 19. 21:25

zagyla1Redesign művészetről a  kikapcsolódok blog bemutatásában: Mindig is nagyra becsültem azokat a személyeket, akik olyan tárgyakat tudnak megmenteni, amit más esetleg már régen kidobott volna. Az pedig külön nagyra értékelendő, hogy mindezt oly módon kivitelezik, hogy az ember álla leesik. Zagyva László megmutatta nekem, hogy milyen az igazán férfias dekoráció, amely szerethető, és akár egy otthonban, akár egy üzletben bátran megállja a helyét. 

 

2015. november 19. 19:36

Mentsuk-meg-a-dunat

Egy romániai civil szervezet, az EcoStuff kezdeményezése az a kampány, melynek során a résztvevők végigbicikliznek a Duna útvonalán, így hívva fel a figyelmet a folyót fenyegető ökológiai veszélyekre és egyben megoldást is keresve azokra. Ezért az EcoStuff Románia önkénteseket keres főleg Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária, Moldova, Ukrajna és Románia területén, hogy csatlakozzanak a Tartsd Tisztán a Dunát csapatához.

 

 

2015. november 18. 23:38

meghivo

Az Egyesült Államokban és Kubában már bemutatott különleges kiállítási agyag most a Klebelsberg Kultúrkúriában is megtekinthető, hazánk legjelentősebb nemzetközi öko-design eseményén.