Külső hírek

2016. február 05. 10:13

szelektív_kukaBár a szelektív hulladékgyűjtés megítélése jobb, mint a vegyes hulladékkezelésé, sajnos ennek a megoldásnak még mindig hatalmas a hulladék lábnyoma – és természetesen csak akkor működik, ha van valaki, akinek kell és felhasználja, amit te kidobtál. Hogy a minket körülvevő tárgyak mennyiségének csökkentése fontos, arról manapság sok szó esik, hiszen valahol már mindannyian tudjuk, hogy túlzás az, amit a gyerekszobákban vagy a háztartási szerek, de még az elfogyasztani, elnassolni szánt ételek területén is felhalmozunk. 

2016. február 04. 09:51
A háztartások kilogrammonként fognak fizetni minden hulladéktípus után, beleértve a szelektív hulladékot is; a maradék hulladék ára lesz a legmagasabb
2016. február 03. 23:22

A Professional Publishing Hungary idén is elindítja a környezettudatos vállalati működést díjazó versenyét, a Greennovációs Nagydíjat. 2015-től a legfontosabb újítás, hogy a még csak ötletként létező megoldásokat is be lehet nevezni az Innovációs ötletek/projektek kategóriába, tehát a még csak tervezési szakaszban lévő projektek is esélyesek a díjra, a közönség pedig már az elgondolásokat is megismerheti.

A kiadó idén is szeretné megtalálni Magyarország legzöldebb települését, így civil közösségek, önkormányzatok is pályázhatnak.

2016. február 03. 23:11

Vannak dolgok, amiket nagyon utálok kidobni. Megőrülök attól például, ha maradék étel landol a kukában, de ami még ennél is jobban zavar, ha nincs kinek adni a megunt, kifogyott-kihízott ruháimat. Utóbbiakat régen a közelünkben található adománygyűjtő konténerbe szoktam levinni, de most már oda sem teszem szívesen, mert a szívem szakad meg, amikor ilyen állapotokat találok körülötte:

2016. február 03. 23:03

A két legnagyobb brit márka, a Next és a H&M törökországi gyáraiban Szíriából menekült gyerekeket foglalkoztattak. A nemzetközi jog tiltja a 12 évesnél fiatalabbak dolgoztatását.

Mindkét ruhagyártó óriás elismerte, hogy törökországi gyáraikban gyermekkorú munkaerőt alkalmaztak, és megkezdték a szükséges vizsgálatokat a vállalatok valamennyi részlegénél.

2016. február 02. 21:10

Áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése – tudta meg lapunk. A társaság fő feladata a közszolgáltatók működésének optimalizálása.

2016. február 02. 11:18
The blue bin may be preferable to the trash can, but recycling still has a waste footprint – and it requires someone on the other side of the equation to use what you toss. A better goal is simply to have less stuff.
2016. február 02. 00:21

A Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda pályázatot hirdet 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak, komposztálós programban való részvételre. A nyertes osztályok egy gyakorlati kertészkedős/komposztálós foglalkozáson vesznek részt a Füvészkertben, ahol megismerkednek a komposztkészítés folyamatával, fontosságával.

2016. február 02. 00:03

Az élelmiszerpazarlás egész Európában súlyos méreteket ölt. Magyarországon közel 2 millió tonna élelmiszert dobnak ki a magyarok évente. Az Élelmiszerbank tapasztalatai szerint gyakorlatilag nincs olyan élelmiszerlánc vállalkozás, amelynél valamilyen rendszerességgel ne keletkezne élelmiszerhulladék.

2016. február 01. 23:42

A Magyar Nemzet és az Index írt arról először, hogy egy Csányi Sándorhoz köthető vállalkozás gumifeldolgozó üzemet tervezett létesíteni Százhalombattán. A terv komoly tiltakozóakciókat szított a városban, ötezernél is többen írták alá az üzem ellen már a kezdetektől tiltakozó helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót, decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg azon a helyi civil szervezetek által szervezett demonstráción, ahol többek között dr. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár is felszólalt az üzem létesítése ellen.

2016. január 28. 17:50

Bambuszvázas kerékpár? Halva született ötlet, vagy néhány őrült eszmefuttatása, esetleg tényleg van alapja ennek a nem mindennapi ötletnek?

2016. január 26. 20:17

Százezrek égetik otthon a szemetüket, nem gondolva arra, hogy a súlyosan rákkelő anyagok levegőbe juttatásával emberi életeket sodornak veszélybe. A hatóságok tehetetlenek, a zöld szervezetek a kormánytól várják a megoldást.

2016. január 26. 19:17
Újabb workshopot tart a körforgásos gazdaság hatásáról a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége.
2016. január 26. 18:32
Még a legalaposabb tervezéssel sem lehet megakadályozni, hogy ételmaradékok keletkezzenek.
2016. január 26. 18:24

A Sopronban működő négy ételdoboz a fagyos télben életmentő a nélkülözők számára. Ne legyen közömbös azoknak sem, akiknek van néhány felesleges szendvicsük...

2016. január 26. 13:21
A német város vezetése 150 oldalban részletezte, milyen intézkedéseket vezet be a környezet védelmére: például nincs többé kapszulás kávé, egyszer használatos esernyő és klórtartalmú tisztítószer.
2016. január 25. 13:49
A körkörös gazdaság csomag megjelenése után a következő lépés, hogy iránymutatást adjunk az EU-nak arról, hogyan lehet az erőforrások fogyasztását csökkenteni és ezzel a tárgyak élettartamát megnövelni.
2016. január 24. 20:58
Lehetséges tudatosan választani.
2016. január 23. 08:55

Egy csodálatos dokumentumfilm a Michael Raynolds által kitalált, tervezett, és kivitelezett új típusú "radikálisan fenntartható" házakról.

2016. január 21. 12:24

Mityónak, az újrahasznosítás ezermesterének januártól a Civil Házban indul RE-Akciócsoportja, hogy izgalmas, kreatív ötletekkel népszerűsítse az újrahasznosítást. Havonta egy-egy csütörtök délután adott hulladék-anyagáram (papír, textil, műanyag) újrahasznosítási lehetőségeit mutatja be. Mityó célja, hogy minél több gyereket és felnőttet avasson be az újrahasznosítás titkaiba.