Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovénia elindult a Nulla Hulladék útján

  • 2014. augusztus 30.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Tavaly októberben több, mint 600 ember volt kiváncsi a Trashed (Szeméttel elárasztva) című dokumentumfilmre és az azt követő beszélgetésre. Elsöprő lendülettel és persze nagy várakozással indult tehát útjára a Nulla Hulladék mozgalom Szlovéniában.

Szlovénia Európa legfejlettebb országa az ökológiai hulladékgazdálkodás terén. Mivel nem rendelkezik hulladékégetővel, de folyamatosan csökkenti a hulladéklerakást, jelenleg az országban keletkezett szemét 35%-ban újrahasznosításra kerül. A háztól házig működő szelektív gyűjtési rendszer és a komposztálás népszerűsítésével ez az arány még inkább növekedni fog. Vrhinka városa rendelkezik a legmagasabb újrahasznosítási százalékkal, elérték a 80%-ot! Emellett Szlovénia a hulladéktermelés alacsonyan tartásában is élen jár, 200 kg-mal kevesebb a hulladék lakosonként, mint az európai átlag (550 kg). Ha ezt az irányt követik, hamarosan az EU-ban a hulladékgazdálkodás terén vezető szerephez jut az ország.

Az elmúlt évek hatalmas lépései ellenére is akadtak tervek hulladékégető építésére, de szerencsére az EU kohéziós alapjából ezeket nem támogatja, így az újrahasznosítás, a komposztálás és a hulladékmegelőzés tovább terjedhet. Ezt segíti elő az Extended Producer Responsibility, azaz a kiterjesztett gyártói felelősség bevezetése is, bár a gyártók még nem hajlandóak kifizetni a termék által keletkezett hulladék gyűjtésének teljes költségét. Viszont a jó irány és az elszántság biztosítékul szolgálhat, hogy Szlovénia továbbra is jó úton halad. Sőt, sokan gazdasági lehetőséget is látnak az ország Nulla Hulladék iránti elkötelezettségében.

A Nulla Hulladék példáját követve az Ecologists without Borders (Ökológusok Határok Nélkül) szervezete Európa más országaiban is azért dolgozik, hogy a döntéshozók, a civil társadalom, a zöld vállalkozások és a hulladékgazdálkodók együttműködjenek, és a hulladék mindinkább kiszoruljon a rendszerből. 

Forrás: zerowasteeurope.eu