Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Óriási trójai faló jött Budapestre

  • 2014. szeptember 24.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

„Mondj NEMet a trójai egyezményre!” hirdették a környezetvédők Budapesten a Parlament előtt egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálta, hogy a készülő egyezmény rejtett kockázatokat, veszélyeket jelent az emberekre és a környezetre.

Ha utat engedünk az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezménynek (ún. Transz-atlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, rövidítve TTIP), akkor számos környezeti és élelmiszerbiztonsági veszélynek tesszük ki magunkat – hívták fel a járókelők figyelmét a környezetvédők a Kossuth téren, a Parlament előtt.  
Az egyezmény hatására ún. választott bíróság előtt multinacionális cégek beperelhetik kormányunkat, ha olyan szabályokat vezet be, amellyel védi az egészségünket, a környezetet vagy az állampolgárok jogait, amennyiben ezek az intézkedések veszélyeztetik egyes óriáscégek profitérdekeit. 
A megállapodással növekedhet a génmódosított növények felhasználása Európa-szerte, így Magyarország génmódosítás-mentessége is veszélybe kerülhet.
A „trójai” egyezményt elsősorben az olyan óriáscégek akarják elfogadtatni, amelyek az Atlanti-óceán mindkét oldalán közvetlen kapcsolatban állnak a döntéshozókkal. Az óriáscégek a kereskedelmi egyezményre úgy tekintenek, mint egy eszközre, amellyel megszabadulhatnak az embereket és a környezetünket védő szabályoktól. A nyilvánosság teljes mellőzésével készülő kereskedelmi egyezményt az Európai Bizottság és számos európai kormány is támogatja.
A magyar kormány is alapvetően helyesli az egyezmény megkötését, annak ellenére, hogy a kormányzati háttértanulmányok szerint munkahelyeket jelentős számban nem teremtene a megállapodás. A környezetvédők információi szerint Magyarország a tárgyalások során ellenzi az egyezmény keretei között a befektető-állam által választott bíróságok létrehozását, és kiáll a génmódosított szervezetekre vonatkozó szigorú európai szabályozásért.
 
A környezetvédők szerint szükség lenne arra, hogy a magyar kormány határozottan képviselje nemzeti érdekeinket a multinacionális vállalatokkal szemben. Ezért levelet írtak a nemrégiben kinevezett külgazdasági és külügyminiszternek, Szijjártó Péternek, kérve, hogy a magyar kormány egyértelműen szögezze le, nem engedi az európai környezeti és szociális szabályozás gyengítését, valamint azt, hogy bevonják a megállapodásba a befektető-állam választott bíróságait. Amennyiben ezek az elemek bekerülnek az egyezmény végső tervezetébe, Magyarország vétózza meg a megállapodás létrejöttét!
„A szabadkereskedelmi megállapodás veszélybe sodorhat minden olyan vívmányt, amelyeket az elmúlt évtizedekben környezetvédelem és élelmiszer-biztonság terén elértünk, többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Az egyezmény továbbá ránk szabadíthat egészségkárosító vegyszereket, hormonkezelt marhahúsokat, kikényszerítheti a verespataki aranybánya megépítését, alááshatja az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását.” – nyilatkozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.                                                                                                                                             
A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai nemzetközi hálózat tagjaként olyan kereskedelmi rendszert szeretne, amely az embereket és bolygónkat szolgálja.                                                                                                         
„Nem hagyhatjuk egy olyan kereskedelmi egyezmény megszületését, amely lehetővé teszi az óriáscégek számára, hogy bepereljék a kormányokat, eltöröljék a környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi és szociális vívmányainkat! A magyar kormánytól elvárjuk, hogy védje meg nemzeti szuverenitásunkat és az Alaptörvényben rögzített környezeti jogainkat a multinacionális vállalatokkal és ha kell, az Európai Bizottsággal szemben is” – nyilatkozta a „trójai” egyezményről Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.                                                                                                                                                                                                                                                       
További információ: www.mtvsz.hu/trojai                                                                                                                                                                                                                                         
A Magyar Természetvédők Szövetségének Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek írt levele                                                                                                                                                                                                                      
Forrás: MTVSZ