Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem öntik össze a szelektíven gyűjtött szemetet

  • 2014. augusztus 12.
  • noripalko
Szerző: 
noripalko

Futótűzként terjed egy videó az interneten arról, hogy Nyíregyházán a hulladékgazdálkodással foglalkozó cég kukásautójába összeöntik a szelektíven gyűjtött hulladékot. Ez tökéletes példa arra, mennyire keveset tudunk a témáról, és mennyire kevesen fordítunk némi időt és energiát arra, hogy ne első látásra ítéljünk.

A videón annyi látszik, ahogyan a lakosok által külön gyűjtött papír és műanyag hulladékot ugyanabba a kukásautóba ürítik a szállítást végző cég munkatársai. Az, hogy ott belül a járműben mi történik, senki nem látja. Ennek ellenére jó páran levonták a következtetést, hogy nem érdemes szelektíven gyűjteni. Pedig Nyíregyházán működik az ország egyik legjobb hulladékgyűjtő és válogató rendszere.

Az országban mindenütt másként működik a szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Mint azt Éberhardt Gábor, az érintett társaság ügyvezető igazgatója az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnek elmondta, a lakosság által fizetendő szemétszállítási díjat úgy tudják alacsonyan tartani, hogy egy járművel gyűjtik a hulladékot, amit azután a válogatóműben szétválogatnak. 

A papír és műanyag hulladék elkülönített gyűjtésére ennek ellenére azért van szükség, mert a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe a lakosság a tiszta, nem szennyezett hulladékokat helyezi el, ez pedig azért lényeges, mert csak ezek hasznosíthatóak újra. Ráadásul szemléletformáló, a környezettudatosságra nevelő szerepe is van. Ahogyan egy hozzászóló megfogalmazta: “Azért kell külön szedni (szelektíven), hogy a jövő nemzedékének ez már természetes legyen.

A nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. munkatársai a feleslegesen kavart vihar után rögzítették, mi is történik az egy kukásautóba öntött többféle hulladékkal onnantól kezdve, hogy megérkezik a válogatóműbe, és már láthatja is mindenki a „kulisszatitkokat”.

Forrás: szelektalok.hu