Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új nemzetközi társadalmi felelősségvállalási szabvány

  • 2011. december 02.
  • Scheuer Zsuzsanna

100 ország és 40 nemzetközi szervezet áll annak a nemzetközi szabványnak a fejlesztése mögött, melyet a közös társadalmi felelősségvállalás érdekében fejlesztettek ki. A norvégiai bevezetésre novemberben került sor a DNV székházában.

Öt év munka után több mint 100 ország és 40 nemzetközi szervezet közreműködésével, 2010 novemberében bevezetésre került a közös nemzetközi társadalmi felelősségvállalási szabvány, az ISO 26000.

- Az új szabvány azt a tényt jelzi, hogy világunk megérett a kölcsönös megértésre. Hogy hosszú távon folytatni tudjuk kereskedelmi tevékenységünket, a társadalmi felelősségvállalási magatartásunknak is fejlődnie kell. Ez a szabvány új elvárásokat teremt, ahol mindenkinek arra kell törekednie, hogy megfeleljen ezeknek - mondta Sven Mollekleiv, a DNV vállalati kapcsolatok és CSR igazgatója több mint 190 állami és magánvállalat küldöttjeinek tartott beszédében. 

Az ISO 26000 útmutató a társadalmi felelősségvállaláshoz. Olyan irányadó eszköz, amely bármilyen típusú - állami és magán-, kis-, közepes- és nagy - vállalkozás számára alkalmazható. Az új szabvány legfontosabb területei közé tartoznak a szervezeti kormányzás, az emberi jogok, a munkaügyi gyakorlat, a környezetvédelem, a tisztességes működési gyakorlatok, a fogyasztói kérdések, valamint a közösségek bevonása és fejlesztése. 

társadalmi felelősségvállalás

Az új társadalmi felelősségvállalás szabvány azt jelenti, hogy már nem kétséges, miként kell megérteni a társadalmi felelősség koncepcióját, illetve milyen elveket kell alkalmazni a végrehajtás terén. Az ISO 26000 lépésről lépésre történő útmutatót nyújt minden szervezet számára. Tartalmazza a legfontosabb fogalmakat és meghatározásokat, azt, hogy miként lehet azonosítani az érdekelt feleket és a velük történő kommunikációt, valamint vizsgálja a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősségvállalás közti kapcsolatot.  

- Ez a legnagyobb valaha végrehajtott nemzetközi munka a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatban. Több mint 100 országból 500 szakértő, valamint 40 szervezet vett részt ebben a folyamatban, és nagyon elégedettek vagyunk, hogy a szabvány ennyi támogatást kapott - mondta Trine Tveter, a Norvég Szabványügyi Testület elnök vezérigazgatója. 

A megnyitóünnepségen Sten Magnus, az NHO Bizottsága Etikai és Vállalati Szociális Felelősség Részlegének vezetője is tartott prezentációt, ahol megosztotta a szabvánnyal kapcsolatos véleményét és kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett „ISO 26000 - miként kell használni?” címmel. 

Ingebjørg Gravlien, DNV Risk Management és Vállalati Felelősségvállalás vezető tanácsadója azt mondta: a szabvány lesz az egyik legnagyobb globális referenciapont a társadalmi felelősségvállalás terén. Eljött az ideje a fogalom megértésének és a társadalmi felelősség gyakorlati végrehajtásának.” 

Forrás: dnv.hu