Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Munkahelyteremtés és környezetvédelem kötelező betétdíjjal

  • 2013. március 11.
  • Pauló Gergő

Egy az összes eldobható italcsomagolásra kiterjedő kötelező betétdíjas rendszer bevezetésére vonatkozó javaslatot dolgozott ki a Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete (MÉHKE). Az Egyesület számításai szerint a kötelező betétdíjas rendszer elindítása hosszútávon több tízmilliárd forinttal növelné az állam bevételeit, s mintegy 10 ezer új munkahely megteremtéséhez járulna hozzá, miközben egyszerre segítené az európai uniós hulladékhasznosítási célok teljesítését, valamint a fekete és szürke termékáramok kizárását a piacról, s a hazai italgyártó szektor védelmét.

Az eldobható italcsomagolások palackjaira kivetendő betétdíj bevezetése kínálja a legjobb megoldást a magyarországi hulladékgazdálkodás problémáira, amely a kormányzat pénzügyi és közfoglalkoztatási, munkahely-teremtési céljainak elérését is segítené. A betétdíj hatékonyan járulna hozzá a csomagolási hulladékok visszagyűjtési arányának növeléséhez, miközben az állam, a gazdasági szereplők és a lakosság számára egyaránt transzparens, átlátható rendszert képezne, a jelenlegi bonyolult környezetvédelmi termékdíjas rendszerhez képest – ez a legfontosabb üzenete a MÉHKE kötelező betétdíj bevezetésére vonatkozó javaslatának.

Az Egyesület erre vonatkozó javaslatcsomagját megalapozó számítások szerint a kötelező betétdíj kivetése hosszú távon, éves szinten több tízmilliárd forint állami bevételt teremtene. A rendszert kialakításának terhét magára vállaló szakmai szervezetként pedig a MÉHKE vállalná, hogy az indulást követően már az első évben egy olyan célzott munkahely-teremtő programot finanszírozna meg, amely országosan mintegy 10 ezer ember foglalkoztatásához járulna hozzá, a közfoglalkoztatottak nagy számának lehetővé téve, hogy visszavezethetőek legyenek a munka világába, gazdasági társaságok alkalmazásába.

A kötelező betétdíj bevezetésével automatikusan csökkenne az illegálisan forgalomba helyezett termékek mennyisége, amely egyszerre segítené a hazai italgyártókat piacaik megőrzésében, s forgalmuk növelésében is. Emellett az állam súlyos milliárdokat takaríthat meg azzal is, hogy a közösségi hulladékgazdálkodási elvárások teljesítésével elkerülné, hogy az EU környezetvédelmi szankciókat, büntetéseket szabjon ki hazánkra.

„Mindenki jól járna a kötelező betétdíjjal Magyarországon, amelynek bevezetésére egy komplex javaslatcsomagot dolgoztunk ki. Ennek elfogadása és megvalósítása pedig nemcsak a környezetvédelmi célok eléréséhez, a gazdaság és a foglalkoztatás növekedésének beindításához járulna hozzá, de jól járnának a környezettudatos fogyasztók, italgyártók és kereskedők is” – hangsúlyozta Garanadra Gyula, a MÉHKE elnöke. A szakember kifejtette: a kötelező betétíj a lakosság számára is árcsökkenést jelentene, mivel a díj a visszaváltást követően visszajár, míg a jelenlegi rendszerben a termékdíj összegét a vásárló soha nem kapja vissza.  Így miközben a jelenlegi rendszerben a termékdíj minden palack esetén megjelenik költségként, a betétdíj rendszer bevezetését követően a környezettudatos vevők az üzletekbe visszavitt palackok után járó betétdíjat visszakapják, tehát a jelenlegi feltételekhez képest a betétdíjas rendszerben az ital termékeket olcsóbban lehetne megvásárolni.

Háttér információ
A rendelkezésre álló információk alapján az európai uniós hulladékgazdálkodási célokkal összhangban elkészített második és harmadik Országos Hulladékgazdálkodási Terv célkitűzései szerint a kommunális hulladékok szelektív visszagyűjtési és hasznosítási arányát 2016-ra 35 százalékra, 2020-ra pedig 50 százalékra kell növelni. Így az EU számításai szerint Magyarországnak 2016-ra éves szinten 1,645 millió tonna hulladék hasznosítását kell megoldani, ami a MÉHKE álláspontja szerint a jelenlegi termékdíjas szabályozással elképzelhetetlen.

Ezt figyelembe véve a kormányzat maga is fontolgatja a kötelező betétdíj bevezetését. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára 2012. július 7-én a parlament plenáris ülésén jelentette be a kabinet ez irányú terveit. Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője pedig egy 2012. október 3-án tartott környezetvédelmi konferencián számolt be a szakmai közvélemény előtt arról, hogy egy a betétdíj rendszer hazai alkalmazására készített hatástanulmány egyértelműen rámutatott annak előnyeire, mint a jelenleg ismert legjobb és leghatékonyabb hulladék-visszagyűjtést elősegítő megoldásra.

*A MÉHKE javaslata a gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtéshez képest mindenképpen előrelépést jelentene, hiszen anyagilag is érdekeltté tenné az embereket a szelektív hulladékgyűjtésben, ezzel növelve a visszagyűjtési kedvet. Viszont hátrényként említhető, hogy a minden eldobható italcsomagolásra kiterjedő betétdíj visszaszoríthatja az újratölthető csomagolások használatát, pedig az újrahasználatnak prioritást kellene élveznie az újrahasznosítással szemben. Az újratölthető csomagolások valamiféle egyéb ösztönzésével azonban ez a hátrány kiküszöbölhető lenne.

További információ:
Magyar Értékes Hulladék Kezelők Közhasznú Egyesülete
e-mail: [email protected]
web: www.mehke.hu

*szerkesztő megjegyzése