Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hazai piacok adatbázisa

  • 2012. január 29.
  • Scheuer Zsuzsanna

Összesítő táblázat készült 596 magyarországi piacról.

Szabó Dorottya, az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa jóvoltából az AKI, illetve a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET) honlapján is megjelent egy nagyon jól használható adatbázis az ország piacairól. Az 596 tételből álló adatbázisban hazai piacaink település szerint A-tól Z-ig rendezve találhatók meg, pontos elérhetőségekkel, nyitvatartással. A rendszeres szervezésűek mellett külön munkalapon az alkalmi vásárokról is információkat kaphatnak az eladás-vásárlás iránt érdeklődők.

És hogy miért is jó a piaci vásárlás? (A szegedi TITOK Klub nulla hulladékos jó gyakorlatának megfogalmazásában.)

  • A helyi, illetve környékbeli termelőknél, kiskereskedőknél vásárolva csökken a környezeti terhelés - a kisebb szállítási igény kevesebb károsanyag-kibocsátást jelent, s az árba sem épül bele nagyobb költség - és a keletkező hulladék mennyisége.
  • Idényzöldségeket vásárolva vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, friss állapotú növényeket kaphatunk, a tárolás és tartósítás költségeit és környezeti hatásait is elkerülhetjük vagy jelentős mértékben csökkenthetjük. A nem túlvegyszerezett, műtrágyázott vagy műkezelt, hanem természetesebb zöldségek, gomba, méz stb. kevésbé károsítják egészségünket.
  • Általában bolti ár alatt tudunk vásárolni, elsősorban szezonális termékeket.
  • Személyes kapcsolatrendszerünk, hálónk is bővül.




    Forrás:
    aki.gov.hu
    elotisza.hu