Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha már alma, legyen fair – Fenntartható IT szektort kérünk! Nemzetközi Akciónap a méltányos IT szektorért

  • 2011. május 03.
  • Scheuer Zsuzsanna

civilek-logoA makeITfair mozgalom nemzetközi akciónapot hirdetett május 7-re, amelyhez a világ több mint 10 városában csatlakoztak az aktivisták. Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete és partnerei, a Fair Világ Szövetség és a Védegylet állt a kezdeményezés mellé, hogy az Apple cég méltó módon fizesse ki a beszállítóit, ezáltal biztosítsa a termelési lánc minden egyes munkásának a méltányos megélhetést.

fair_AppleA háttér

Több mint 135 mérgezést szenvedett munkás vár jogorvoslatra az Apple IPhone-jait és IPad-jait gyártó Wintek kínai gyárában, mialatt az Apple mintegy 5,99 milliárd dollár nyereségről számolt be az idei év első negyedévében. Tavaly pedig 19 fiatal munkás kísérelt meg öngyilkosságot az Apple-nek is szállító Foxconn kínai gyáraiban. Annak érdekében, hogy ezek a problémák széles körben ismertek legyenek, valamint a legnagyobb cégek, köztük az Apple is nyomást gyakoroljon beszállítóira, a makeITfair projekt és a GoodElectronics hálózat tagjai nemzetközi akciónapot szereznek 2011. május 7-én.

Az akciónapnak több mint 10 város ad otthont, például: Berlin (Németország), Budapest (Magyarország), Dresden (Németország), Hamburg (Németország), Helsinki (Finnország), Lausanne (Svájc), Oldenburg (Németország), Stockholm (Svédország), Tampere (Finnország), Uppsala (Svédország), Utrecht (Hollandia), Guadalajara (Mexikó), Hongkong (HK) és Tapei (Tajvan).

Több Európai országban, köztük Magyarországon is, önkéntesek látják vendégül az érdeklődőket egy szelet aránytalanul felvágott fair trade almatortával, ezzel jelképezve a kínai munkásokat érő kizsákmányolást. Más országokban pedig bio almákat hívnak segítségül az aktivisták. A résztevők minden helyszínen „visszajelző kártyát” kapnak, amelynek segítségével eljuttathatják kéréseiket az Apple beszállítóihoz, vagy akár megtehetik ezt Twitter és Facebook alkalmazások segítségével is. Azokban az országokban, ahol a gyártósorok találhatók, például Hongkongban, Mexikóban vagy Tajvanon, szabadtéri tüntetések keretében hívják fel a figyelmet a gyári munkások kiszolgáltatottságára és ezúton is biztosítják az Apple-t, hogy a munkások tudatában vannak a tisztességtelen bánásmódnak.

Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete valamint partnerei, a Fair Világ Szövetség és a Védegylet fogja össze a megmozdulást.

Dátum: 2011. május 7. , 11.00
Helyszín: 1061, Budapest, Andrássy út 36., az Apple bolt előtt

A budapesti akció alkalmából felkértük az iStyle Hungary Kft.-t, hogy mint az Apple termékek magyar forgalmazói, álljanak kezdeményezésünk mellé, és tolmácsolják az Apple felé kérésünket, hogy a cég méltó módon fizesse ki a beszállítóit, ezáltal biztosítson a termelési lánc minden egyes munkásának méltányos megélhetést, azaz egy fair harapást az almából.

További információk:

A budapesti akcióval kapcsolatban érdeklődhet a Tudatos Vásárlók Egyesületénél. Kapcsolat és nyilatkozatok: Perényi Zsófia, [email protected], +30 852 5214   

A nemzetközi akciónapot beharangozó kisfilm az alábbi linken tekinthető meg: It’s time to bite into a fair Apple

A makeITfair projekt az elektronikai iparral foglalkozik, azon belül is leginkább fogyasztói termékekkel, mint például a mobiltelefonok, számítógépes játékok és laptopok. Célja, hogy tájékoztassa a (fiatal) fogyasztókat a termelési láncában bekövetkező munkaügyi és emberi jogi visszaélésekről, illetve környezeti problémákról. Arra szeretnék ráébreszteni a cégeket, hogy nekik is változtatniuk kell.