Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Galiba! Megéri? - avagy a GM vetőmag körüli viták tovább folynak

  • 2010. október 11.
  • Névery Dorottya
Szerző: 
Névery Dorottya

A GM-multik európai mezőgazdaságra gyakorolt túlzott befolyása ellen már hosszú ideje próbálnak fellépni: környezetvédelmi és más civil szervezetek, számos közegészségügyi képviselő, valamint rengeteg fogyasztó és kistermelő ellenzi a növények sejtszintű módosítását.

Aggodalmuk egyik oka, hogy a génmódosított vetőmagok terjedése a természetes állományt is óhatatlanul beszennyezi (elkerülhetetlen a spontán kereszteződés), ami beláthatatlan kárt okozhat a környezetben. A hirtelen megváltozó növénypopuláció igényei miatt megjelenő újabb gyom- és rovarirtószerek használata rossz hatással lehet a klímára, arról nem is beszélve, hogy a folyamatban súlyosan sérülhet a biológiai sokféleség is. További hátrány lehet a kisebb termelők versenyképtelenné válása, mely végső soron a helyi szokások és a földművelési kultúra leépülését is jelentheti.

Hogy milyen egészségügyi kockázatai lehetnek a GMO-knak az élelmezési lánc tekintetében, illetve az emberi szervezetre nézve, arról egyelőre csak találgatások vannak – hivatalos adatok még alig-alig állnak rendelkezésre… Sőt szakmai körökben sincsenek mindentudó válaszok a hosszútávú hatásokat illetően.

Az EU tagállamok között is megoszlanak a vélemények a BASF által kifejlesztett burgonya, illetve az amerikai Monsanto kukorica használatának engedélyezése kapcsán: Olaszország és Ausztria határozottan ellenezte, míg Franciaország részletes vizsgálati eredmények hiányában egyelőre nyitva hagyta a kérdést.

Sajnos a GM ipar kusza tekervényeit a mindig-éhes haszonélvezet őrülete hajtja - a tényleges emberi jólét szempontjai sokszor háttérbe szorulnak… És amíg a kutatások tőkéjének szele a profitorientáltság felől fúj, addig kevés az esély a gyakorlatban is közérdekű környezetvédelmi szabályozások térnyerésére. Éppen ezért az európai polgárok egyre hangosabban kiáltanak független vizsgálatok és tesztek után, nehogy túl késő legyen az óvatosságra!

A „Europian Citizens’ Initiative” (Európai Polgárok Kezdeményezése) mozgalom egy nemrég hozott döntés ellen emelte fel szavát: az Európai Tanács 12 év óta először adott ki engedélyt GM vetőmag használatára. A közzétett petícióval a lobbiérdekek késleltetését szeretnék elérni, vagyis haladékot kérnek a génmódosított magok kontinensre engedésében. Céljuk továbbá egy független, etikai-tudományos testület felállítása a vizsgálatok lefolytatására, illetve a kapcsolódó (szigorú) szabályozás kidolgozására és felügyeletére. Az elektronikus aláírásgyűjtés sikeréhez egymillió klikkelésre van szükség, ekkor tudják a beadványt az Európai Tanács elé terjeszteni.

Ha egyetértesz a kezdeményezéssel, ezen a linken Te is csatlakozhatsz az egymillióhoz!