Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Itt vehetsz környezetbarát ruhát!

  • 2015. szeptember 06.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Mit tehet a tudatos vásárló, ha minősített öko ruhát szeretne venni? A válasz: nem sokat. Csak az InterSpar és a C&A kínál öko minősített termékeket. 

Mivel a ruháink gyártása többnyire tőlünk távoli országokban zajlik, hajlamosak vagyunk nem tudomást venni arról, milyen jelentős környezettszennyezéssel jár egy-egy újabb göncünk előállítása. A gyárakban dolgozók az egészségükkel és sokszor az életükkel fizetnek azért, hogy „jutányos” áron megvehessük a legújabb divattermékeket.

Szerencsére léteznek független minősítések, amelyek a vásárló számára garanciát jelentenek arra, hogy az adott terméket környezetkímélő módon állították elő. Jobb esetben arra is, hogy az előállítási lánc végén lévő munkások jogai nem csorbultak. Körbenéztünk a nagyobb szupermarketek és ruházati láncok polcain, és mindössze két helyen találtunk minősített öko terméket. Árban nem látszik releváns különbség a nem minősített termékekhez képest.

Az InterSpar és a C&A sokféle ruházati terméket és háztartási textíliát kínál, bár mindkét helyen csak a gyengébb OEKO-TEX® Standard 100 címkével találkoztunk, ami azt jelzi, hogy ugyan a termék mentes a káros anyagoktól, de a gyártási és dolgozók munkakörülményeit már nem minősíti. Erre jó lehetőség lenne, ha az OEKO-TEX® Standard 100plus minősítést vállalnák a cégek.
 
Ha új ruhát veszel, válaszd a lenti logókkal ellátott termékeket!


OEKO-TEX® Standard 100



A felhasználó számára megbízható védjegy, a textil- és ruhagyártók részére pedig az ártalmas anyagok megítéléséhez egységes biztonsági mértékrendszer:  A követelményrendszer következőkre terjed ki:

  • törvényben tiltott anyagok, mint a rákkeltő színezékek
  • törvényben szabályozott anyagok, mint formaldehid, lágyítószer, nehézfémek vagy pentaklór-fenola
  • a mai ismereteink szerint egészségügyi szempontból kérdéses, azonban jelenleg még törvényben nem szabályozott vagy tiltott anyagok, mint peszticidek, allergén színezékek vagy szerves ónvegyületek
  • olyan paraméterek, mint színtartóság és egy bőrbarát pH érték, mely a felhasználóegészségéről való gondoskodását szolgálja


 

OEKO-TEX® Standard 100plus

 



Ezzel a védjeggyel ellátott termékek károsanyag szempontjából ellenőrzöttek az OEKO-TEX® Standard 100 értelmében, és kizárólag környezetbarát, az Sustainable Textile Production (STeP) (korábbi elnevezésén OEKO-TEX® Standard 1000)  követelményeinek megfelelő üzemekben készültek.

 

(Egy másik környzettudatos módja a ruhaszerzésnek az egyre népszerűbb csereberék. A cseréken megforduló ruhák maximálisan ki vannak használva, a megmaradt ruhák pedig rendszerint felajánlásra kerülnek.

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu

További információ a ruhacserékről:

https://www.facebook.com/okoteregetes

-A  szerk.)

 



 

 forrás: tudatosvasarlo.hu