Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Horvát régió a Nulla Hulladék felé vezető úton

  • 2016. március 08.
  • Csilla

2016. február 24-én tartották Horvátországban azt a Zelena akcija / Friends of the Earth Croatia és a PRE-KOM által szervezett konferenciát, melyen az észak-horvát Prelog város vezetői hat környékbeli önkormányzattal együtt (Alsó-Međimurje régió) aláírták az Európai “Zero Waste 2020” Starégiát. Mindez azt jelenti, hogy a hét érintett település (Prelog, Goričan, Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, valamint Donja Dubrava Kotoriba) elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ra 70%-ra növelik a szelektíven gyűjtött kommunális hulladék arányát az érintett településeken.

Az említett önkormányzatok már eddig is jó példával jártak elől a hulladékgazdálkodás területén, hiszen a régióban 2015-ben már a kommunális hulladék 50%-át szelektíven gyűjtötték, tehát a Nulla Hulladék startégia bevezetése logikus lépés volt.

A konferencián környezetvédelmi szakértők és kormányzati vezetők mellett számos civil szervezet is részt vett, melyek hangsúlyozták, hogy új hulladékgazdálkodási tervre van szükség, hogy az ország a hulladékégetés politikájáról áttérjen a megelőzésre és csökkentésre.

nulla hulladék stratégia


A kormányzatot képviselő Dobrović miniszter kijelentette, hogy támogatni fogják a változásokat és hogy a környezetvédelmi szervezetek a jövőben fontos szerepet kapnak. Dobrović miniszter kifejtette, hogy Horvátországban a hulladékkezelés hatalmas probléma és üdvözölte a civil szférát, valamint annak nulla hulladékkal kapcsolatos erőfeszítéseit, a koncepció terjesztésében való részvételét. Kifejtette, hogy a feleknek közös feladata hulladékkezelés problémáinak megoldása és hogy ennek érdekében a kormányzat nyitott lesz arra, hogy a felek tárgyalóasztalhoz üljenek és minden kérdést megvizsgálhassanak.

Siniša Radiković, a PRE-KOM igazgatója így kommentálta a Starégia aláírását:
"Az a tervünk, hogy a Zelena Akcija ajánlásait megfogadva a keletkező hulladék 70%-t szelektíven gyűjtsük, ezáltal a lerakókba kevesebb mint 30% kerüljön, és a vegyes hulladék mértéke évente 50 kg-nál kevesebb legyen fejenként.

Erika Oblak, Zero Waste Europe hálózat képviselője és egyben a Zero Waste Slovenia koordinátora kihangsúlyozta:
Tapasztalataink azt mutatják, hogy a nulla hulladékos sikerhez három összetevő szükséges: politikai támogatás, jó vezetés és elkötelezettség. Prelog városa és a környező települések megmutatták, hogy mindhárom a birtokukban van. Bízom benne, hogy hamarosan más horvát városok is követik a példájukat.”

Bernard Ivčić, a Zelena akcija (Friends of the Earth Croatia) elnöke pedig azt mondta:
 “Alsó  Međimurje példája megmutatja, hogy viszonylag rövid idő alatt is fel lehet építeni egy jól működő hulladékkezelési rendszert és jó példává lehet válni. Büszke vagyok arra, hogy a Zelena Akcija hozzájárult ehhez a sikerhez. Az eredmények megmutatják, hogy a civil szervezetek számos hasznos tapasztalattal rendelkeznek, és ha a hatóságok együtműködnek a civilekkel, akkor jelentős sikerek érhetők el.

A célok elérésére a résztvevő önkormányzatok létrehoztak egy szervezetet, az alsó Međimurje-i Hulladékgazdálkodási Tanácsot, ami magába foglalja a helyi hulladékgazdálkodó szerveket és a Zelena Akcija-t is. Ez utóbbi, a Zero Waste Europe támogatásával rendszeresen monitorozni fogja a hulladékcsökkentési folyamatokat és segédkezik a megelőzésre, újrahasználatra, újrafeldolgozásra vonatkozó intézkedések végrehajtásában.

A Zelena Akcija képviselői hisznek abban, hogy 2020-ra Prelog eléri céljait az ajánlott intézkedések alkalmazásával, valamint remélik, hogy a civil szféra segítségével és a környeztvédelmi minisztérium (Ministry and Fund for Environmental Protection and Energy Efficiency) támogatásával más önkormányzatok és hulladékgazdálkodó cégek is követik a jó példát.

Forrás: http://www.zerowasteeurope.eu/2016/02/zero-waste-in-croatia-7-municipalities-adopt-zero-waste-strategy/

Fordította: Patonay Katalin