Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Aktivisták a fosszilis tüzelőanyagok használatának beszüntetéséért

  • 2015. december 02.
  • mandula61498
Szerző: 
mandula61498

klimacsucs Párizs élőlánc

A világ minden tájáról összesereglett több ezer aktivista alkotott élőláncot Párizsban, a foszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorításáért, hogy a Föld egy élhetőbb hely lehessen. 

A nemzetközi média hírei csaknem tízezer résztvevőről számolnak be a Párizsban megtartott demonstráción, ahol a világ vezetői a nemzetközi klímacsúcs keretében keresnek megoldást a széndioxid kibocsátás csökkentésére.

“A mai napon a klímaváltozás és az erőszak elleni tiltakozásul fogtuk meg egymás kezét.” - jelentette ki Hoda Baraka a 350.org nemzetközi kommunikációs vezetője.

“A Párizsban és világszerte megtartott klíma meneteken résztvevők közös akarata egyértelmű: a világ vezetői gondoskodjanak arról, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a földben maradjanak, és oldák meg a megújuló energiaforrásokra való 100%-os és igazságos áttérés finanszírozását.”

klimacsucs Párizs élőlánc nagy

Az előlánc az Oberkampf metróállomásnál kezdődött, végigért a Place de Republique-hez vezető boulevardon, át a november 13-i tragikus események színhelyénél, a Bataclannál, egészen a Place de la Nationig.

Szülők, gyermekek, akitivisták, a GAIA (Global Alliance for Incinerator Alternatives), a Zero Waste Europe, a Zero Waste France képviselői és a COP21 klíma párbeszéd delegáltjai gyűltek össze minden égtájról, hogy kezetfogjanak a békéért és a klíma ügyének igazságáért.  

Miközben Párizsban tartott a demonstráció, több százezer ember vett részt a világ számos pontján a Globális Klíma Meneteken. A legnagyobb menetek több ezer, illetve tízezer embert számláltak Dhaka, Quezon City, Sydney, Melbourne, Kairó, London, Tokió, Barcelona, Berlin, Johannesburg és más városokban.

A demonstrálók felszólították a politikusokat, hogy vessenek véget a fosszilis tüzelőanyagok használatának, és finanszírozzák a 100%-os áttérést a megújuló energiaforrásokra. 

A november 13-i tragikus eseményeket követően a francia hatóságok mindenféle rendezvényt és tömegmegmozdulást betiltottak, beleértve a Párizsban tervezett Globális Klíma Menetet. A szervező Climate Coalition 21 tagjai az utolsó pillanatban álltak elő alternatívaként az élőlánc ötletével.

 

Forrás: http://newsnextbd.com Shahriar Hossain