Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Afrika a Nyugat szemetese

  • 2009. február 27.
  • humusz

Mintha a fekete kontinensnek nem lenne elég baja, a fejlett Nyugatról illegális csatornákon ide szállítanak sok, veszélyesnek minõsített hulladékot, például tévé- és számítógép-alkatrészeket - derül ki a Greenpeace és a Sky News közös nyomozásából. A természetvédõk jeladóval követték a szemét útját.

 

Nigériában, Ghánában és más afrikai országokban bukkantak a leselejtezett nyugati számítógépek és híradástechnikai eszközök maradványaira az élelmes oknyomozók. A képlet - mint mondják - egyszerű. Az információs technológia a világ talán leggyorsabban avuló iparága, ezért még a kevésbé igényeseknek is néhány évente meg kell újítaniuk számítógépes eszköztárukat. Ennek egyenes következménye, hogy rengeteg komputeralkatrész válik feleslegessé, de mivel ezek veszélyes anyagokat is tartalmaznak, nem lehet egyszerűen szemétdombra szórni őket. 

Kerülő utakon

A kezelés, esetleg újrahasznosítás azonban költséges, ezért, mint lenni szokott, egyesek vagyont keresnek azzal, hogy a hivatalos procedúrát megspórolva olyan helyen szabadulnak meg a hulladéktól, ami nincs szem előtt. És ez a hely nem más, mint Afrika - állítja a Greenpeace, a Sky News televízió és az Independent brit lap különítménye, ami a veszélyes szemét nyomába eredt. Iza Kruszewskahe, az egyik környezetvédő elmondta, hogy számítógépek és tévék többnyire mint "használt műszaki cikk" vándorolnak Afrikába, ahol aztán a szeméttelepre kerülnek. 

Veszélyes mellékes 

Az itt dolgozó fiatalok, hogy kiegészíthessék szerény fizetésüket, darabokra szedik a gépeket, és az eladható fémrészeket összegyűjtik. Eközben azonban olyan veszélyes anyagokkal kerülnek kapcsolatba, mint a higany, az ólom vagy a kadmium - mondta el a Greenpeace képviselője. Hogy állításaikat igazolják, a nyomozócsapat tagjai cselhez folyamodtak. Kibeleztek egy tévékészüléket Nagy-Britanniában és különleges jeladót szereltek a belsejébe. Ezután leadták egy erre a célra szakosodott telepen, ahol arról tájékoztatták őket, hogy újrahasznosítás lesz a gép sorsa. 

Nekünk is jut a jóból 

Igen ám, de a jeladó másról tanúskodott. A csoport követte a jelet a tengeren át Afrikába, mivel a tévét elvileg mint használt cikket szállították Nigériába. Végül meglett a tévé, de nem egy kereskedés raktárában, hanem egy szeméttelep közepén. A csoport szerint korántsem egyedi esettel állunk szemben; sőt, bevett gyakorlat a veszélyes hulladékok illegális elszállítása szegényebb, lazább törvénykezésű, korruptabb vidékekre. Emiatt nemcsak sajnálhatjuk az afrikaiakat, de együtt is érezhetünk velük. Elég csak a Magyarországra tonnaszám hordott német szemétbálákra gondolnunk... 

 
Forrás: Mixonline