Túl sok cucc? Adományozz tárgyakat!

  • 24 July 2014
  • admin

A tárgyi adományozás erősen korlátozott a hazai társadalomban. A válság óta fokozódó szegénység ugyanakkor kényszerű feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára is, hogy minél több formában próbáljanak hozzájárulni a leszakadó rétegek megsegítéséhez. A Humusz Szövetség ebben a szellemben indította el tagszervezeteivel az országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatot és a www.tulsokcucc.hu oldalon tárgyiadomány-portálját.

A tárgyi adományozás különös jelentősége, hogy egyszerre képes a szociálisan rászoruló rétegek megsegítésére, és újrahasználati módszerként a hulladék megelőzéséhez is hozzájárul, vagyis környezetvédelmi szempontból is kívánatos. Ehhez képest a tárgyi adományozás az egyik legkevésbé elterjedt formája az jótékonyságnak. A lakosság mindössze 15%*-a él az adományozás e formájával, a pénzadomány a vállalatoknál is megőrzi a következő években a közel 75%-osnak prognosztizált vezető szerepét a természetbeni juttatásokkal szemben**. Mindeközben a napokban világot látott az Eurostat hulladékgazdálkodással és erőforrás-hatékonysággal kapcsolatos lakossági attitűdöt vizsgáló kutatása, amely szerint a magyar válaszadók 56% állítja, hogy él a tárgyi adományozással, mint újrahasználati formával annak érdekében, hogy takarékosabban bánjon a természeti erőforrásokkal. A kutatást semmi esetre sem megkérdőjelezve hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ugyanitt arra a kérdésre, hogy ki gyűjt szelektíven különféle hulladékfajtákat, a lakosság 50-70% válaszolt igennel, a valóságban azonban a lakosságtól újrahasznosításra begyűjtött hulladék aránya mindössze kb. 5%-a a kibocsátott települési hulladéknak. Vélhetően ezek olyan kérdések, amelyekre tudjuk a „helyes” választ, azonban a valóságban nem mindig teszünk is így, mindenesetre a megfelelő attitűd már létezik.

Tapasztalható, hogy a tárgyi adományozás sematizálódott. Az elmúlt években kialakultak olyan visszatérő adományozási akciók, illetve olyan begyűjtő hálózatok, amelyek egy-egy termékkörre, alkalomra specializálódtak – többnyire ruhák, számítástechnikai felszerelések, bútorok, tartós élelmiszerek, esetleg tisztítószerek kerülnek szóba ilyenkor. A tárgyi adományozás szinte kizárólag a karácsonyi időszakhoz kötődik, év közben töredéke a programok száma.

A Humusz Szövetség most elindított „Túl sok cucc?” országos tárgyiadomány-koordinátori hálózata egész évben a felajánlók és az adományfogadók rendelkezésére áll, illetve a nagy volumenben gyűjtött tipikus termékkörökön túl középpontba állítja az egyedi igényeket. A Szövetség célja továbbá, hogy fejlessze a tárgyi adományozói kultúrát, amelyhez alább olvashatók javaslataik.

A program keretében indul el a www.tulsokcucc.hu tárgyi-adományportál, ahol az adományozók feltölthetik egyedi felajánlásaikat, az adományfogadók pedig egyedi igényeiket. E mellett a Humusz Szövetség 9 helyszínen, tagszervezetei – E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Nyíregyháza), Pécsi Zöld Kör (Pécs), SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület (Budapest), Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Túrkeve), Reflex Környezetvédő Egyesület (Győr), Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Szeged), Szebb Környezetünkért Egyesület (Pilisvörösvár), Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány (Budapest), Nadapi Karitatív Csoport Egyesület (Nadap) – segítségével elindítja országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatát. Az év végéig várhatóan további 5 koordinátorral bővül a hálózat.

A szervezetek vállalása, hogy felmérik a helyi szociális szervezetek egyedi tárgyi igényeit. A hálózat indulására és a téma fontosságára  a szervezetek az alábbi, az újrahasználatot népszerűsítő eseményekkel hívják fel a figyelmet:

Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány (Budapest)
2014. július 14. hétfő 16.30
XI. kerület Bocskai út 37. Rogers Akadémia színtere
további részletek itt

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Nyíregyháza)
2014, július 15.  10:00 - 13:00
Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1. (Korzó Bevásárlóközpont B épület 2. emelet)), Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda
további részletek itt

Pécsi Zöld Kör (Pécs)
2014. július 16. 16.00-19.00
Pécs, Kertváros, Csontváry sétány
további részletek itt

Reflex Környezetvédő Egyesület (Győr)
2014. július 17. 16:00 - 19:00
Pápateszér, Farkashegy 16, Reflex Ökológiai Központ
további részletek itt

Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Szeged)
2014, Július 18. 
09:30 - 12:30
Pusztaszer,
Kossuth út 43., a Művelődési Ház udvara
további részletek itt

Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Túrkeve)
2014, július 18.  16:00 - 18:30
Túrkeve, Ecsegi u. 22, Fekete István Oktatóközpont
további részletek itt

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület (Budapest)
2014, július 18 - 16:30 - 19:30
Budapest, 1111 Budapest, Saru u. 11, Humusz Ház
további részletek itt

Szebb Környezetünkért Egyesület (Pilisvörösvár)
2014. július 19. szombat 17:00 - 20:00
Pilisvörösvár Fő u. 82., Városi könyvtár (Művészetes Háza) udvara
további részletek itt

Nadapi Karitatív Csoport Egyesület (Nadap)
2014. augusztus 8. 16:00 - 19:00
Nadap,  Haladás u. 54., Palermói Szent Rozália plébániatemplom kertje
további részletek itt

 

Vidékfejlesztési Minisztérium

 

 

A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatja.