Túl sok cucc? Adományozz tárgyakat!

  • 2014. július 01. 02:00
  • admin

Túl sok cucc?A tárgyi adományozás erősen korlátozott a hazai társadalomban. A válság óta fokozódó szegénység ugyanakkor kényszerű feladattá teszi a magánszemélyek és vállalatok számára is, hogy minél több formában próbáljanak hozzájárulni a leszakadó rétegek megsegítéséhez. A Humusz Szövetség ebben a szellemben indította el tagszervezeteivel az országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatot és a www.tulsokcucc.hu oldalon tárgyiadomány-portálját.

A tárgyi adományozás különös jelentősége, hogy egyszerre képes a szociálisan rászoruló rétegek megsegítésére, és újrahasználati módszerként a hulladék megelőzéséhez is hozzájárul, vagyis környezetvédelmi szempontból is kívánatos. Ehhez képest a tárgyi adományozás az egyik legkevésbé elterjedt formája az jótékonyságnak. A lakosság mindössze 15%*-a él az adományozás e formájával, a pénzadomány a vállalatoknál is megőrzi a következő években a közel 75%-osnak prognosztizált vezető szerepét a természetbeni juttatásokkal szemben**. Mindeközben a napokban világot látott az Eurostat hulladékgazdálkodással és erőforrás-hatékonysággal kapcsolatos lakossági attitűdöt vizsgáló kutatása, amely szerint a magyar válaszadók 56% állítja, hogy él a tárgyi adományozással, mint újrahasználati formával annak érdekében, hogy takarékosabban bánjon a természeti erőforrásokkal. A kutatást semmi esetre sem megkérdőjelezve hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ugyanitt arra a kérdésre, hogy ki gyűjt szelektíven különféle hulladékfajtákat, a lakosság 50-70% válaszolt igennel, a valóságban azonban a lakosságtól újrahasznosításra begyűjtött hulladék aránya mindössze kb. 5%-a a kibocsátott települési hulladéknak. Vélhetően ezek olyan kérdések, amelyekre tudjuk a „helyes” választ, azonban a valóságban nem mindig teszünk is így, mindenesetre a megfelelő attitűd már létezik.

Tapasztalható, hogy a tárgyi adományozás sematizálódott. Az elmúlt években kialakultak olyan visszatérő adományozási akciók, illetve olyan begyűjtő hálózatok, amelyek egy-egy termékkörre, alkalomra specializálódtak – többnyire ruhák, számítástechnikai felszerelések, bútorok, tartós élelmiszerek, esetleg tisztítószerek kerülnek szóba ilyenkor. A tárgyi adományozás szinte kizárólag a karácsonyi időszakhoz kötődik, év közben töredéke a programok száma.

A Humusz Szövetség most elindított „Túl sok cucc?” országos tárgyiadomány-koordinátori hálózata egész évben a felajánlók és az adományfogadók rendelkezésére áll, illetve a nagy volumenben gyűjtött tipikus termékkörökön túl középpontba állítja az egyedi igényeket. A Szövetség célja továbbá, hogy fejlessze a tárgyi adományozói kultúrát, amelyhez alább olvashatók javaslataik.

A program keretében indul el a www.tulsokcucc.hu tárgyi-adományportál, ahol az adományozók feltölthetik egyedi felajánlásaikat, az adományfogadók pedig egyedi igényeiket. E mellett a Humusz Szövetség 9 helyszínen, tagszervezetei – E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Nyíregyháza), Pécsi Zöld Kör (Pécs), SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület (Budapest), Nimfea Természetvédelmi Egyesület (Túrkeve), Reflex Környezetvédő Egyesület (Győr), Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (Szeged), Szebb Környezetünkért Egyesület (Pilisvörösvár), Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány (Budapest), Nadapi Karitatív Csoport Egyesület (Nadap) – segítségével elindítja országos tárgyiadomány-koordinátori hálózatát. Az év végéig várhatóan további 5 koordinátorral bővül a hálózat.

A hálózat indulására és a téma fontosságára a szervezetek 2014-ben 9 helyi rendezvényen hívták fel a figyelmet (a pontos helyszínek és időpontok megtekinthetőek itt)

A 2014-es rendezvénysorozat beszámolója itt olvasható.

Vidékfejlesztési Minisztérium

 

 

A programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatja.