Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendezvénysorozatot szerveztünk a tárgyi adományozás népszerűsítéséért

  • 2014. augusztus 29.
  • juci

Túl sok cucc?A Humusz Szövetség „Túl sok cucc?” tárgyiadomány-koordinátori hálózata nemrégiben kezdte meg működését, de máris számos sikert tudhat maga mögött a program: 2014. július 14. és augusztus 8. között kilenc helyszínen tartottak újrahasználatot népszerűsítő adománygyűjtő rendezvényt a hálózat tagszervezetei, hogy így hívják fel a figyelmet a tárgyi adományozás környezetvédelmi és társadalmi jelentőségére és a nemrég debütált tulsokcucc.hu online adatbázisra.

Elsőként július 14-én a Rogers Alapítvány rendezte meg találkozóját az érdeklődők számára. Az alapítvány részvétele a programban azért is nagyon hasznos, mert olyan segítő szervezetekkel áll kapcsolatban, amelyek a Humusz Szövetség tevékenységi körétől távolabb esnek, így egy szélesebb kör igényein alapuló adományozás valósulhatott meg. Online kérdőív segítségével készítettek igényfelmérést: ezek alapján informatikai eszközökre volt leginkább szükségük a potenciális adományfogadóknak, de néhányan bútorok iránt is érdeklődtek vagy helyszínt (termet) szerettek volna. Az adományozó rendezvényre nem csak a kérdőívet kitöltőket hívták meg, hanem az összes lehetséges kapcsolati hálón keresztül terjesztették a program hírét. Sok kérdés merült fel a résztvevőkben, főként az adományfogadással kapcsolatosan (szállítás, megbízhatóság), de mindenki megkapta a szükséges válaszokat kérdéseire. A látogatók számára egy csereberélős játékkal tették még izgalmasabbá az „Add tovább!” rendezvényt. Az alapítvány üzenete az volt a játékkal, hogy akkor is lehet értéke valaminek mások számra, ha nekünk már nincs szükségünk rá. Szerencsére sokan voltak olyanok az eseményen, akik örömmel fogadták és vették igénybe a helyben született felajánlásokat.

E-misszióAz E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület népszerűsítő rendezvényét július 15-én tartotta meg Nyíregyházán. A találkozó a HUMUSZ és az E-misszió Egyesület bemutatásával kezdődött, majd a tulsokcucc.hu honlap működésével, a regisztráció folyamatával ismerkedhettek meg a látogatók. A projekt bemutatása után a szervezetek egyenként bemutatkoztak, beszéltek tevékenységükről, röviden elmondták milyen adományokat várnak és mire tudják majd azokat felhasználni. A program eredményességét mutatja, hogy számos adomány átadása már a helyszínen megtörtént: többek között a Zöld Övezet 5 kg mosószódát adományozott a Szabolcsi Szociális Szövetkezetnek, az Energia és Környezet Alapítvány pedig biciklis fényvisszaverő karszalagokat adott át a Zöld Kerék Alapítványnak. Egyéb adományok is érkeztek, a Szabolcsi Szociális Szövetkezet textilanyagokat, képeket is kapott adományként a lakossági résztvevőktől. A találkozó beszélgetéssel zárult, ahol részletesebben is megismerhették a szervezetek működését az érdeklődők.

A Pécsi Zöld Kör július 16-ai rendezvényéről mind a helyi TV, mind Kossuth Rádió tudósított. A rendezvényre való kitelepüléshez a Zöld Kör sok segítséget kapott lakossági felajánlóktól, így oldották meg többek között a sátrak és sörpadok beszerzését is. Számos adomány került felajánlásra, egyrészt a kampányra való felkészülés során folytatott lakossági gyűjtésnek köszönhetően, másrészt a kampánynapon résztvevő lakossági adományozók által. A program a nagy meleg ellenére is sok embert vonzott, a sajtó munkatársai is adományokkal érkeztek, illetve adományt vihettek haza. A pécsi „Add tovább!” napon többségében újszerű állapotú műszaki-, lakásfelszerelési eszközök, ruhák, játékok találtak új gazdára. A standon hulladékból ékszert készíthettek az érdeklődők, valamint olyan dísztárgyakat mutatott be a Kör, melyek mindenki számára rendelkezésre álló alapanyagokból készülnek és otthon is könnyen kivitelezhetőek (pl. izzóból váza). A megmaradt adományokat a helyszínt biztosító egyesületnél hagyták, akivel a Kör a továbbiakban rendszeressé kívánja tenni az adományozó napot.

ReflexA Reflex Környezetvédő Egyesület július 17-én tartotta meg interaktív rendezvényét Pápaszetéren, amin nemcsak a meghívott szervezetek vettek részt, hanem sok lakossági érdeklődőt is vonzott a program. A greenfo oldalára és a győri kulturális eseményeket népszerűsítő Kultinfó oldalra már jóval az esemény megrendezése előtt kikerült a találkozó híre. Az adományozó napon rövid előadás keretében bemutatásra kerültek a program célkitűzései és az adományozásban rejlő lehetőségek. Nagy öröm, hogy a rendezvényen megtörtént az első tárgyi adomány ünnepélyes átadása is: a Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány gazdagodott egy rendezvénysátorral a Nádorvárosi Sport Club jóvoltából, amelyet  a jelenlévők közösen fel is állítottak. Ahogy a többi rendezvényen, itt is voltak izgalmas kiegészítő programok: az érdeklődők többek között megtekinthették Nagy Péter vezetésével a Pápateszéri vízimalmok című kiállítást, melynek jelenleg a Reflex Ökológiai Központja ad helyet.

 A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Pusztaszeren rendezte meg adományozó napját, július 18-án. A rendezvény a település több pontján is meghirdetésre került, idősek és fiatalok egyaránt nagy lelkesedéssel vettek részt a programokon. Főleg játékok gyűjtésére helyeződött a hangsúly, mivel a CSEMETE partner szervezeteinek leginkább ezekre van szüksége a gyerekprogramokhoz. Rengeteg játék cserélt gazdát, a gyerekek nagy izgalommal keresgélték a szívükhöz közel álló darabokat a nagy, játékokkal teli zsákban. A program végére maradt annyi játék, amit a gyerekek nagyon szívesen hagytak a standnál, adományként. Az összegyűlt adományokat a CSEMETE eljuttatja a partnerszervezeteihez. A cserebere mellett lehetőség nyílt az újrahasznosításról is beszélgetni, sőt a rendezvény állomásául szolgált a szintén aznap megrendezésre került helyi Zöld Olimpiának is. Az idősebbek is nagyon örültek a kezdeményezésnek és főként annak, hogy egy ilyen kis település is otthont adhat egy ilyen jellegű megmozdulásnak.

SZIKE A SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület szintén július 18-án délután, a Humusz Házban tartotta meg tárgyi adományozó rendezvényét. Az esemény előtt több internetes oldalon is meghirdették a közelgő találkozót, személyes ismeretségi hálójukon is terjesztették a program hírét. Akik érdeklődtek a kampány iránt, de aznap nem értek rá elmenni a rendezvényre, azok számára külön ismertetőt tartott a programról a SZIKE. A rendezvényen jelenlévők részletesen megismerhették a „Add tovább!” kampányt, felfedezhették a tulsokkcucc.hu portált és választ kaphattak számos egyéb kérdésre is. A visszajelzések egyöntetűen pozitívak voltak az eseményről.

 

A NIMFEA Természetvédelmi Egyesület „Add tovább!” napja Túrkevén került megrendezésre. 14 szervezet kötelezte el magát a programban való részvétel mellett, nagy örömmel fogadták a felkérést. A szervezetek a rendezvényen mutatkoztak be, majd az „Add tovább!” projektről és általában a tárgyi adományozás jelentőségéről hallgathatott előadást minden jelenlévő. Mindeközben a meghívottak gyerkőcei a játszóházban és az állatsimogatóban tölthettek néhány vidám órát. A meghívást elfogadó szervezetek képviselői az előadások után körbejárták a Városkerti Véderdőt, amelynek fejlesztése korábban számos esetben tárgyi adományok, felajánlások segítségével valósult meg. Az esemény pozitív hozadéka az is, hogy új együttműködési lehetőségre találtak módot a szervezetek képviselői és sok hasznos tanácsot kapott a NIMFEA Egyesület a program jövőbeli megrendezését illetően.

A Szebb Környezetünkért Egyesület július 19-én tartotta meg rendezvényét Pilisvörösváron. Az egyesület ezt a napot a pilisvörösvári Adományozás Napjává nevezte ki, ezzel is kifejezve, hogy hagyományt szeretne teremteni a településen. A rendezvényre a Városi Könyvtár udvarán rögtönzött adományozói piacot rendeztek be, a közösségi teremben a weboldalt mutatták be, ismertették a pályázat célját és átadásra került az első 10 adomány. A nagyobb adományokat nem vitték ki a rendezvényre, egyszerűbbnek gondolták a szervezők, ha azokat elszállítják a fogadókhoz vagy egy formanyomtatványon átadták az elérhetőséget és az egyéb adatokat. Azóta a tárgyak már mind eljutottak a fogadó szervezetekhez. Külön érdekesség, hogy az egyesület az „Add tovább!” kampány kapcsán tudta meg, hogy településükön már évek óta működik egy adományozói hálózat a Napos Oldal Szociális Központban, így őket is bevonták a tulsokcucc.hu oldalon keresztüli adományozásba, ami szintén sikerként könyvelhető el.

A Nadapi Karitatív Csoport Egyesület tagjai már az egyesületté válás előtt is nagy hangsúlyt fektettek a rászoruló családok segítésére, a projekt kapcsán pedig most lehetőségünk nyílt más civil szervezetekkel való együttműködésre, az adományozói kultúra terjesztésére illetve népszerüsítésére. A velencei kistérségben viszonylag sok civil kezdeményezés működik, melyek nagy lelkesedéssel fogadták a tárgyiadomány-hálózat épülését. Ilyen pici szervezeteknél mindig elkél a segítség, azt pedig már régóta tudjuk, hogy ha tenni akarunk valamit, ahhoz nem feltétlenül van szükség készpénzre. Az augusztus 8-án megrendezett találkozón az ismerkedés után bemutatásra kerültek a program hosszú távú céljai, az adatbázis működése és a „felesleges” dolgok mások általi újrahasználatának környezetvédelmi jelentősége. A közös beszélgetések folyamán beigazolódott az a hipotézis, hogy egy tárgynak akkor is lehet értéke valaki más számára, ha mi magunk értéktelennek gondoljuk és sok esetben az okoz nehézséget, hogy megtaláljuk a megfelelő személyt, akinek szüksége lehet rá. Ebben van nagy segítségünkre az elkészült adományozó honlap is.

 

Vidékfejlesztési MinisztériumA programot a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.