Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajándékcsomagolás: ötletesen zöld!

Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
Bálint András

Ötletes ajándékkal valószínű a siker, kreatív csomagolással azonban biztos. A hagyományos csomagolási módszerekhez rengeteg csomagolóanyag szükséges, amely nemcsak drága, hanem néha felesleges is.
Az ünnepek alatt klórozott és festett csomagolópapírral töltjük fel a szeméttelepeket, nem gondolva arra, hogy ünnepi figyelmességünk akár környezetünknek is szólhatna.
Az interneten barangolva összegyűjtöttünk egy pár apró trükköt, amelyek csökkenthetik a csomagolási hulladék mennyiségét, és gyakran feldobják magát az ajándékozást is.

Az ünnepek alatt klórozott és festett csomagolópapírral töltjük fel a szeméttelepeket, nem gondolva arra, hogy ünnepi figyelmességünk akár környezetünknek is szólhatna.
Az interneten barangolva összegyűjtöttünk egy pár apró trükköt, amelyek csökkenthetik a csomagolási hulladék mennyiségét, és gyakran feldobják magát az ajándékozást is.
Legyünk kreatívak: csomagoljuk az apróbb ajándékokat a nagyobbakba! Például egy konyhai eszközt belecsavarhatunk egy csinos konyharuhába vagy egy mutatós bevásárlótáskába.
Az apró ajándékokat vagy bizonylatokat (pl. újságelőfizetés, jegy) rejthetjük új sapkába, sálba, kendőbe.
A gyerekek örülhetnek a vicces papírokba, például régi képregények lapjaiba csomagolt dolgoknak. A régi magazinok, naptárak, térképek szintén jó szolgálatot tehetnek.
A kölyköknek csomagolás helyett akár el is rejthetjük az ajándékot valahol a lakásban vagy a kertben. Néhány utalás a lehetséges rejtekhelyre a kincsvadászat izgalmával fűszerezi az élményt.
Készíthetünk díszdobozt vagy -táskát is. Egy kis kézügyességgel csomagolópapírral bevonhatunk üres dobozokat vagy régi naptárakból dísztáskát készíthetünk. Így többször felhasználható csomagolást kapunk. Ha nem érezzük elég ügyesnek magunkat, ilyen csomagolást készen is vásárolhatunk.
Ha módunk van rá, vegyünk kész csomagolást. A díszdobozba vagy -szatyorba csak beletesszük az ajándékot, megkötjük a masnit és készen is vagyunk. A megajándékozott kedve szerint újrahasznosíthatja a pakkot, beleteheti saját ajándékait.
Színes textíliából gyönyörű csomagolást lehet varázsolni. Az ajándék köré csavarjuk az anyagot, majd szalagot és masnit kötünk rá. Újrahasznosítható és egyedi.
A gyerekrajzokkal tarkított csomagolópapír kiváló meglepetés a büszke nagyszülők számára. A természetes színű barna újrapapírra zsírkrétával magunk is rajzolhatunk egy pár ünnepi cicomát.
A csomagolóanyag maga is lehet ajándék. Például a virágcserépbe tehetünk süteményeket, vagy a kesztyűbe rejthetünk gyűrűt.
Intézzük úgy a csomagolást, hogy az ajándék kibontásakor ne kelljen széttépni a papírt. Az ünnep után összegyűjthetjük és későbbi felhasználás céljából elcsomagolhatjuk az íveket, szalagokat, masnikat és kártyákat.
Ha nincs módunk a csomagolás megspórolására, vagy nem szeretnénk lemondani a hagyományainkról, akkor legalább vegyünk újrahasznosított csomagolópapírt amelyeket nem fehérítettek és mértékletesen festettek.
A családi ajándékok csomagolásakor minél kevesebb ragasztószalagot használjunk. Ügyesen hajtogatva, a csomagot szalaggal átkötve ragasztó nélkül is boldogulunk. Így az ajándékbontás könnyebben megy és kevesebb papír tépődik szét.
Vannak ajándékok, amelyeket nem szükséges becsomagolni: ilyenek például a jegyek, belépők, kerti és szobanövények. A nagydarab ajándékokra, mint például egy videó vagy egy bicikli, elegendő egy ügyesen megkötött ünnepi szalag.
Magyarázzuk meg a gyerekeknek, hogy a zöld csomagolási mód egyben a Földnek szánt apró ajándék!
Minden nap, amikor csökkentjük a hulladék mennyiségét és újrahasznosítjuk eszközeinket, egyben teszünk valamit a környezetünkért, hogy gyermekeinknek és az ő gyermekeiknek jobb legyen. Minden apróság számít!

forrás: edenkert.hhu