Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Differenciált szemétdíj rendszer Dániában

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Balogh Emese

Az 1990-es években a „szennyezõ fizet” elv érvényesítése érdekében 18 dán település vezette be a differenciált szemétdíj rendszert (súly szerinti differenciálással). Több helyen ezzel párhuzamosan megszervezték a szerves hulladékok szelektív gyûjtését is. Dániában nem kötelezõ külön gyûjteni a biológiailag lebomló hulladékokat, viszont a lerakás és az égetés magas költségei miatt megéri szelektíven gyûjteni, és minél kevesebb nem hasznosítható hulladékot termelni.
Az új szemétdíj rendszerben a szemetesekbõl ürített hulladék súlyát a szemeteskocsi méri. Ezt az adatot hozzárendeli a kukába épített chip-rõl leolvasott adatokhoz (tulajdonos neve, címe). Az így megkapott információk egy központi adatbázisba kerülnek, s ennek alapján számláznak.
2001-ben ezeken a településeken a fizetendõ éves összeg háztartásonként átlagosan 150-230 € között mozgott. Ez a szelektív gyûjtés költségeit is magában foglalja.
Eredmények
A rendszer bevezetése után kérdõívekkel és a begyûjtött hulladékok mennyiségének és összetételének elemzésével vizsgálták a fogyasztói és szeméttermelési szokások változását.
Látható, hogy a differenciált szemétdíj rendszert mûködtetõ települések hulladéktermelése összességében alacsonyabb, ezen belül pedig a szelektíven gyûjtött hulladékok mennyisége magasabb (kivéve az üvegek esetében).
A teljes hulladékmennyiség csökkentése feltehetõleg abból adódik, hogy bizonyos hulladéktípusokat az emberek nem a szemetesekbe helyeztek – ellentétben a referencia-települések lakóival –, hanem házilag komposztálták, vagy a házi faelgázosítóban elégették, vagy átvevõhelyekre vitték. Ezeket a szolgáltatásokat mindenképp érdemes a differenciált szemétdíj bevezetése elõtt kiépíteni, hogy elkerülhetõ legyen az illegális hulladéklerakás terjedése. Ez a probléma egyébként Dániában nem is jelentkezett.
A HuMuSz véleménye szerint itthon is nagy szükség lenne már a differenciált szemétdíj rendszerre, azonban ennek bevezetését csak nagy körültekintéssel szabad elkezdeni. Egyrészt – ahogy a példában is látjuk – biztosítani kell a lakosság számára olyan szolgáltatásokat, amelyeken keresztül megszabadulhat felesleges, ám még használható vagy hasznosítható hulladékaitól. Másrészt  mindenképpen ügyelni kell arra, hogy már a vásárláskor legyen lehetõség kevesebb szeméttermeléssel járó termékek választására. Ilyen feltételekkel bizonyára nálunk is elkerülhetõ lesz az illegális hulladéklerakás mértékének növekedése.



További információ: http://www.green-alliance.org.uk/CPPWDenmark_pdf_media_public.aspx
http://www.mst.dk/homepage/