Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Röviden az ATTAC mozgalomról

Lehet más a világ!
Év: 
2002
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Balogh Emese

ATTAC: Association for the Taxation of financial Transactions for the Aid of Citizens (a polgárok megsegítése érdekében a pénzügyi tranzakciók megadóztatására hivatott szövetség)

 


 

Megalakult a nemzetközi mozgalom magyarországi szervezete: az ATTAC Magyarország. Az ATTAC mozgalom 1998 júniusában Franciaországban Ignacio Ramonet, a "Le Monde Diplomatique címû havilap fõszerkesztõjének felhívására indult el azzal a céllal, hogy kikényszerítse a pénzpiacok demokratikus kontrollját. A mai napig 40 európai, amerikai, afrikai ország, ezek számos neves közéleti személyisége, szakszervezetei és civil szervezetinek sora csatlakozott hozzá, és a kezdeti célok újabbakkal bõvültek. Az ATTAC mozgalom olyan kérdéseket állít középpontba, mint a spekulációs tõkemozgások megállítása (pl. a valutaátváltásokra kivetett adóval: Tobin-adó), a fejlõdõ országok adósságainak eltörlése, az adóparadicsomok felszámolása, a jövedelemelosztás igazságtalanságainak megszûntetése, stb.

A francia ATTAC


2001 novemberében elérte, hogy a hazai parlament elfogadja a 0,1%-os Tobin-adó törvénybe iktatását (amelynek alkalmazása azonban az EU-tól függ). 2001 decemberében pedig elfogadtatott egy törvényt, amelynek célja, hogy a vállalatok döntési szabadságának korlátozásán keresztül a korporációs profittörekvésekkel szemben védje a dolgozók érdekeit.

Az ATTAC által felvetett kérdések nem újak, lényegüket tekintve már évtizedek óta a társadalmak fõ problémái. Új azonban a problémák kezelésének módja: a széles körû helyi és nemzetközi összefogás, hiszen a nemzetközivé vált (pénz)tõkével szemben csak nemzetközi összefogással lehet eredményeket elérni. Az ATTAC mozgalom nagy hangsúlyt fektet a civilek önképzésére és ezáltal az érdekérvényesítõ képességük fejlesztésére.

Az ATTAC Magyarország a környezetvédelem kérdését is a fenti problémakörbe helyezi. Céljai között szerepelnek többek között az alábbiak:

A jelentõs termelési eszközök, mint amilyen például a föld és a víz, legyenek elzárva a spekulációtól és kerüljenek felelõs közösségek tulajdonába.

A környezetszennyezõ és a közegészséget, a polgárok életét fenyegetõ beruházások azonnali leállítása, a környezet, a jövõ generációk érdekeinek hatékony törvényi védelme, a szennyezõ arányosan fizet elv érvényesítése.