Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Támadás a jogsértő reklámok ellen

Év: 
2000
Szám: 
Tél
Szerző: 
Kalas

A korábbiakban megpróbáltuk sorra venni a gyerekreklám veszélyeit és külön foglalkoztunk a gazdasági reklámok iskolai "bevonulásának" veszélyeivel. Ez utóbbival kapcsolatban utaltunk az iskolavezetés személyes felelõsségére -- hiszen az SZMSZ rendelkezéseire hivatkozással vagy egyedi mérlegeléssel lényegében bármikor megtilthatná a nem kívánatos reklámok iskolai megjelenését.

Ma még ritka ugyan, de néhány elhivatott pedagógus már most is indíttatást érez arra, hogy a gyerekek számára különösen veszélyesnek tartott (megtévesztõ, hazug, erkölcsi szempontból aggályos stb.) reklámok ellen "konkrétan" tegyen valamit. Nemes szándékuk érthetõ, hiszen a gyermeklélek tanult szakértõiként nyilván hamar ráéreznek egy-egy reklám veszélyeire. Ilyenkor vagy a témában nagy jártasságot szerzett fogyasztóvédõ szervezetekhez fordulnak (REFLEX Környezetvédõ Egyesület Gyõr, Hulladék Munkaszövetség Budapest), vagy maguk próbálnak "harcba szállni".

Mi most ez utóbbiaknak szeretnénk segíteni, hiszen kevesen tudják, hogy a gyerekeket megtévesztõ reklám ellen tett bejelentésével bárki (tehát tanár, szülõ, iskola) megindíthatja a versenyjogi vagy a reklámfelügyeleti eljárást. Mint látjuk kétfajta eljárás jön szóba: az elsõt a Gazdasági Versenyhivatalnál (1051 Budapest, Roosevelt tér 5-7), az utóbbit az illetékes megyei/fõvárosi fogyasztóvédelmi felügyelõségnél kell kezdeményezni.

Kicsit tán bonyolultnak tûnik, de nem az. És ha eltévesztjük sincs baj, hiszen ha rossz helyre fordultunk, hivatalból úgyis átteszik az ügyet az illetékes "céghez". Lelkesedést vagy lelki azonosulást egyébként ne várjunk egyik hivataltól sem - nekik egy ilyen bejelentés munka, és így is közelítenek hozzá.

1. A Gazdasági Versenyhivatalhoz tartoznak a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos versenyjogi eljárások. Ezeket. a 1996. évi LVII. (verseny)törvény 8-10 §-ai nevesítik. Ugyancsak a GVH-hoz kell fordulni a 1997. évi LVIII. (reklám)törvény alábbi rendelkezéseinek megsértése esetén:

  • megtévesztõ reklám közzététele 7.§
  • jogellenes összehasonlító reklám közzététele 7/A §.

2. A reklámtörvény rendelkezéseinek minden egyéb megsértése esetén a fogyasztói felügyelõségek hivatottak eljárni. Leggyakoribb esetek:

  • gyermek- és fiatalkorúakkal kapcsolatos reklámrendelkezések megsértése 4.§
  • alaptalan hivatkozás a termék "környezetbarátságára" 3.§ (6) bekezdés
  • burkolt reklám megjelentetése 6.§ (1) bekezdés
  • dohány- vagy alkoholreklám elhelyezése az iskolalabejárattól számított 200 méteres távolságon belül 12.§