Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A vegyes műanyaghulladék feldolgozása

Év: 
2000
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Nagy Tamás

A Tiszai Vegyi Kombinát Rt. sajtótájékoztatón mutatta be új műanyaghulladék-feldolgozó technológiáját. A több mint 10 évi kutatómunkával kidolgozott eljárás újból hasznosítható ipari alapanyaggá alakítja azt a vegyes műanyag-hulladékot, amelyet eddig csak elégetni vagy lerakni lehetett. Az újrafeldolgozás végterméke egy új anyag: a Syntumen.

Székely Tamás, a TVK Kutató Központjának tudományos vezetője olyan eljárást dolgozott ki, amelynek segítségével a vegyes műanyag-hulladékokból értékes, újból felhasználható anyagot lehet előállítani. Az ily módon iparilag előállított anyag bár hasonlít a műanyagra, mégis alapvetően más tulajdonságú, minőségét tekintve a műanyag (tehát egy szintetikus polimer) és a bitumen (vagyis kőolajlepárlási maradék) közti sajátságot mutat.

A vegyes műanyaghulladék hagyományos feldolgozása (darálás, profilgyártás) és a belőle gyártott termékek felhasználása egyaránt nehézségekbe ütközik, többnyire csak a fajtatiszta műanyagok újrahasznosítása megoldott. A lakosság által szelektíven gyűjtött vegyes műanyaghulladékból -- még ha kellőképpen tiszta is -- gazdaságtalan az újrahasznosítás. A vegyes műanyaghulladékból gyártott termékek (szőlőkaró, köztéri pad) felhasználása és eladhatósága korlátozott. A fenti technológia viszont a műanyag-hulladék égetésének alternatívája lehet, mivel az összetételre tekintet nélkül eszi a papírtól, fémtől, stb. mentes, de akár nyolc-tízféle műanyagfajtát különböző összetételben tartalmazó vegyes hulladékot. A Syntumen révén -- akárcsak a fémek, a papír vagy az üveg -- a műanyagok felhasználási ciklusa is megtöbbszörözhető. Mindez új fejezetet nyithat szelektív hulladékgyűjtésben is.

A TVK szerint az anyag olcsóbb, mint az elsődleges műanyagok, ugyanakkor műszaki tulajdonságai sok tekintetben felülmúlják azokét, és a felhasználási lehetőség sokrétű. Az eddigi vizsgálatok szerint az aszfalthoz adagolva megnöveli az útburkolat szilárdságát, hő- és fagyás-, valamint kopásállóságát. Az építőiparban szigetelő anyagként, illetve a tetőfedél-lemez gyártásához használható. Az anyag továbbá kitűnő ragasztóanyag, melynek segítségével a szénporból brikett, a kohászatban keletkező olajos vasrevéből pedig újból beolvasztható anyag készíthető.

A TVK tiszaújvárosi üzemében már dolgozik évi 1500 tonnás kapacitású gépsor, melyet rövid időn belül 20-25 ezer tonnás kapacitásúvá kívánnak bővíteni. A gépsor már fogad kommunális gyűjtésből származó hulladékot, szeptembertől pedig a helyi Önkormányzattal és a kommunális szolgáltatóval Szentendrén kezdnek szelektív hulladékgyűjtési programot. A lakosság itt üdítős és mosószeres flakonokat fog szelektálni mosás és öblítés nélkül.

A lakossági vegyes műanyaghulladék esetében azért vannak szezonális jellegtől függően olyan anyagok, melyek leválogatása és anyagtiszta feldolgozása (granulálása) kifizetődő.

A szalagról le nem válogatott anyagból (maradék), mely az összes feldolgozott hulladék felét képezi, készülhet a SYTUMEN, vagy mehet brikettálás után cementgyári égetésre.