Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A HuMuSz tagszervezetei: A GATE Zöld Klub

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Malatinszky Ákos

1990-ben hallgatók kezdeményezésére jött létre a Gödöllõi Agrártudományi Egyetemen. Fő céljának tekinti, hogy különböző módszerek, eszközök segítségével (kiállítások, előadások, rendezvények) eljuttassa a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos legfrissebb információkat az egyetem hallgatóihoz és dolgozóihoz, ezzel is kiegészítve az oktatást.

 

 

 

Célunk: non-profit jelleggel környezetvédelmi tevékenység folytatása, a környezetbarát értékek terjesztése, környezetvédelmi oktatás. Ennek érdekében előadásokat, akciókat szervezünk, bel- és külföldi szervezetekkel aktív kapcsolatot tartunk.

Kapcsolatban állunk más szervezetekkel is, pl. a Hulladék Munkaszövetséggel, a gödöllői önkormányzattal, a Városüzemeltető és Szolgáltató Kht.-vel, a hollandiai Wageningen önkormányzatával, egyetemével, környezetvédő szervezeteivel, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetével stb.

 

Eddigi főbb rendezvényeink:

 

 

* 1991 óta minden évben megrendezésre kerülõ Föld Napja

 

 

* Évi egy vagy két alkalommal megrendezett Zöld Szombat, ahová az egész ország területérõl elõadókat hívunk meg különbözõ témákban

 

 

* Környezet- és Természetvédelmi ismeretterjesztés és oktatás a gödöllõi általános iskolákban

 

 

* M3-as és 30-as utak forgalmának felmérése, és a Gödöllõre gyakorolt hatásainak vizsgálata

 

 

* Független Környezet- és Természetvédelmi Társadalmi Szervezetek VII. Országos Találkozójának megszervezése 1997-ben

 

 

* Hulladék Fórum, melynek célja volt, hogy a hivatalos szervek, a környezetvédelmi mozgalom képviselõi, vállalkozók és önkormányzatok képviselõi közremûködésével áttekintsük a jelenlegi helyzetet és a lehetséges megoldásokat.

 

 

* 1998 õszén rendeztük meg a Környezetgazdálkodási Napokat

 

 

* Tevékenyen részt veszünk a magyarországi ökocsapat mozgalom beindításában, konferenciák szervezésében stb.

 

 

* A lakossági szilárd szerves hulladékok szelektív gyûjtésével és újrahasznosításával kapcsolatos modell kialakítása - decentralizált komposztálási rendszer. A DKR rendszer lényege, hogy a lakott területeken - parkokban, kertekben- keletkezõ zöldhulladékokat, a lakosságnál keletkezõ szerves hulladékokkal - konyhai, kerti hulladékokkal- együtt a közelben levõ mezõgazdasági termelõk komposztálnak és a végterméket, a komposztot saját területükön, illetve a környezo lakott területeken használnak fel. Bevezetése és mûködtetése megköveteli a lakosság, az önkormányzat, a mezõgazdasági termelõk és a környezetvédelemben aktív helyi társadalmi szervezetek kommunikációs csatornáinak kiépítését, állandó kapcsolattartását, véleménycseréjét és érdekegyeztetését, mindezt úgy, hogy a rendszer a gazdaságosság szempontjainak mindenkor eleget tegyen.

 

Az 1997 tavaszán megkezdett program végrehajtásában együttmûködünk a gödöllõi Városüzemeltetõ és Szolgáltató Kht-vel, Galgamenti Szövetkezettel (Tura) és a GATE Talajtani és Agrokémiai Tanszékkel. Jelenleg a mintaterületen a lakosság 60%-a részt vesz a szelektív gyûjtésben. A külön gyûjtött szerves hulladék tisztasága 99 %. További terveink közé tartozik a kísérlet kiterjesztése nagyobb területre.

 

* GATE hulladékfelmérése. A gödöllõi szemétlerakó telepre 80-90 ezer m3 hulladékot szállítanak ki évente, amelybõl 8-9%, azaz 7-8 ezer m3 a várostól jól lehatárolható Egyetemen képzõdik.

 

Ahhoz, hogy a hulladékkezelés helyett hulladékgazdálkodási rendszer, vagy egy modell értékû szelektív hulladékgyûjtési rendszer kiépítésre kerüljön az Egyetemen, illetve kapcsolódhasson a városi programhoz, ismerni kell a hulladék mennyiségi és minõségi paramétereit. Így 1995-ben a GATE vezetésének támogatásával a Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet és a GATE Zöld Klub tagjai felmérték az Egyetemen keletkezõ hulladékokat. A PHARE 705/91 sz. project IV. résztanulmányának elkészítéséhez a hulladékfelmérés anyagait felhasználtuk.

 GATE Zöld Klub 211105 Gödöllõ GATE Kollégium 06-28-522-976  http://spike.fa.gau.hu/zoldklub   [email protected]